Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 44
візитів сьогодні: 5540
візитів всього: 464441
Прогноз погоди
У Житомирі відновлять занедбаний унікальний Лютеранський цвинтар
18 квітня 2016 року 16:21
Про стан Лютеранського кладовища говорили сьогодні у Житомирській міській раді під час  круглого  столу «Пам'ять про майбутнє», приуроченого до Дня пам'яток історії та культури.
 
Два роки тому учні ЗОШ №16 ініціювали добровільну акцію по впорядкуванню Лютеранського цвинтаря, який знаходиться в занедбаному стані. На сьогодні  чисельні пам’ятники та склепи понівечені вандалами. Місцеві жителі перетворили кладовище на  свалку.  Цвинтар не має юридичного статусу, і межі його  території не визначені, незважаючи на те, що тут поховані відомі українці, такі як: бабуся Святослава Ріхтера  Єлизавета фон Рейнке (у заміжжі – Москальова),  відомий у світі  колекціонер та меценат барон Шодуар, талановитий лікар Генріх Нат, Микола Оттович Дуве (генерал від інфантерії).
 
Під час круглого столу за участі керівництва міста, депутатів міської ради та громадськості його учасники намагалися знайти шляхи  вирішення цієї проблеми. Наголошувалося  на тому, що частина пам’яток має історичне та культурне значення. 
«Важко порахувати кількість пам’ятників і могил. Із 100 пам’ятників і могил, які можна ідентифікувати, лише 7 не повалені», - зазначив Володимир Виговський, голова ГО  «Студентський клуб».
 
Під час зустрічі було представлено фото- та відеоматеріали про сучасний стан цвинтаря. Учні ЗОШ №16 розповіли, що застали кладовище у занедбаному стані, – хащі, смітники, понівечені могили… У своїх доповідях торкнулися  окремих персоналій, що на ньому покояться.
«Проблема, однозначно має бути вирішена, - переконаний депутат міської ради, кандидат історичних наук Геннадій Махорін. – Депутатський корпус, керівництво міста  має вирішити  питання щодо землевідведення кладовищу. Ми з Тетяною Онопрієнко подамо депутатський запит про землевідведення та надання юридичного статусу цвинтарю». Історик наголосив, що колективна історична пам'ять має об’єднувати житомирян навколо вшанування тих, кого немає, хто прославив Житомир, творив культурне й громадське життя нашого міста.
 
За підняту проблему та її вирішення адміністрації та учням  ЗОШ №16 подякував заступник міського голови Матвій Хренов, який  запевнив, що міська влада буде обов’язково підтримувати цю доброчинну ініціативу.
«Слід об’єднати зусилля громадськості та влади, координувати наступні кроки для забезпечення інвентарем та технікою. Переконаний, що важлива робота, яку можуть зробити учні, - поговорити з мешканцями. Думаю, мало в кого підніметься рука після того, як ви скажете «Не смітіть, бо ми тут прибираємо!» Стихійне сміттєзвалище не може бути там, де є кладовище. Цьогоріч у Житомирі буде проведено інвентаризацію земель, виділено додаткові кошти, аби наше місто стало якісно іншим -  чистішим та привабливішим», - зазначив Матвій Хренов.
 
На сьогодні  в межах міста нараховується 11 офіційних кладовищ. Можливо, найближчим часом до числа офіційно існуючих увійде й Лютеранське.
Управління по зв'язках з громадськістю міської ради


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове