Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 2
переглядів: 38
візитів сьогодні: 5520
візитів всього: 464656
Прогноз погоди
Порядок розгляду «дитячих питань» на засіданнях виконавчого комітету Житомирської міської ради
8 квітня 2016 року 11:33

Розгляд питань, що стосуються дітей відбувається без присутності преси та громадських діячів у зв’язку з тим, що під час їх обговорення перед членами міськвиконкому озвучуються факти особистого життя громадян та їх дітей, дозволу на оприлюднення яких стороннім особам ці громадяни не давали. Це цілком відповідає нормам діючого законодавства в частині права особи на захист персональних даних та невтручання в їх особисте життя.

Лише фізична особа, якої стосується конфіденційна інформація, відповідно до конституційного та законодавчого регулювання права особи на збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації має право вільно, на власний розсуд визначати порядок ознайомлення з нею інших осіб, держави та органів місцевого самоврядування, а також право на збереження її у таємниці.

Розголошення та поширення персональної інформації про дітей, зокрема, тих, які перебувають у складних життєвих обставинах, є порушенням законодавства. Дана інформація не є суспільно значимою.

Крім того в практиці роботи виконавчого комітету були факти спроби використання конфіденційної інформації для вирішення власних інтересів одним із членів міськвиконкому попереднього скликання. Так влітку 2015 року  під приводом допомоги одинокій матері вирішити питання поліпшення житлових умов, було здійснено спробу отримати дозвіл органу опіки на придбання  для матері з дитиною двокімнатної квартири по вул. Миколи Лисенка в м. Житомирі, яка фактично виявилась однокімнатною. Документи на житло не були приведені у відповідність до реально існуючих меж квартири.

Враховуючи зазначені вище обставини, визначений виконавчим комітетом міської ради порядок розгляду «дитячих питань» відповідає нормам діючого законодавства.

До того, виконавчим комітетом міської ради було проаналізовано регламенти виконавчих комітетів різних міст України щодо порядку розгляду на засіданнях міськвиконкому питань, що містять інформацію з обмеженим доступом, а також щодо порядку участі в засіданнях міськвиконкому громадян, які не є членами виконкому.

В регламентах виконавчих комітетів більшості міських рад є положення про те, що за рішенням міського голови (чи головуючого на засіданні заступника міського голови), засідання виконавчого комітету може бути закритим або закритим може бути розгляд певних питань, якщо вони містять інформацію із обмеженим доступом, якими фактично є всі проекти рішень з «дитячих питань». При розгляді зазначених питань не допускається присутність сторонніх осіб.

Присутність на засіданні міськвиконкому запрошених осіб, надання їм можливості виступити на засіданні, чітко визначена регламентом.

В більшості випадків регламентом передбачено, що  у разі порушенная порядку запрошеними особами, присутніми на засіданні виконкому, за розпорядженням головуючого на засіданні їх може бути випроваджено з приміщення, де відбувається засідання виконкому.

Для наочного прикладу надаємо витяги з регламенту виконавчого комітету наступних міських рад (натиснути тут)



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове