Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 22
візитів сьогодні: 5536
візитів всього: 477515
Прогноз погоди
Галина Семенець: «Ми зберегли у міському бюджеті 11,5 млн.грн.»
27 березня 2012 року 16:28

 

Сьогодні Перший заступник міського голови Галина Семенець повідомила про важливу для житомирян подію: 22 березня 2012 року Житомирська міська рада одержала остаточну перемогу в судовій справі з ПАТ «Західінкомбанк», завдяки чому зберегла у бюджеті міста 11,5 млн.грн. «У випадку втрати цих коштів ми б позбулися можливості ремонтувати у 2012 році дахи, прибудинкові території, мережі. Адже 11,5 млн.грн. – кошти другого кошика, на які, у разі програшу справи, миттєво був би накладений арешт», – зазначила Галина Семенець.

Також збережено у комунальній власності міста і котельню по вул. Жуйка, яка фактично обслуговує мешканців половини міста.

Таким чином сьогодні житомиряни можуть бути спокійними і за саму котельню, і за те, що видатки на капітальний ремонт житлового фонду та мереж будуть профінансовані у повному обсязі, як передбачено міським бюджетом на 2012 рік.

 

Далі – більш детально про судову справу.

 

Передісторія:

У 2007 році орендне підприємство «Житомиртеплокомуненрго» (засновником є трудовий колектив підприємства) отримало в ПАТ «Західінкомбанк» кредит на суму 10 млн. грн. для поповнення обігових коштів. Фактичне витрачення коштів — невідомо.

Житомирська міська рада минулого (V) скликання рішенням сесії, в якості забезпечення виконання кредитного договору, передала в заставу котельню по вул. Жуйка,12 з обладнанням.

Разом з тим, у 2007 році міський голова В.Т. Шелудченко підписала договір поруки, за яким виконавчий комітет Житомирської міської ради поручився бюджетними коштами за виконання зобов’язань орендного підприємства «Житомиртеплокомуненерго» за кредитним договором на суму 10 млн. грн.

Рішення щодо укладання договору поруки на засіданні виконавчого комітету та на пленарному засіданні Житомирської міської ради не розглядалось. Міський голова підписала даний договір з перевищенням повноважень.

У 2011 році, у зв’язку із заборгованістю по кредитному договору, ПАТ«Західінкомбанк» звернувся до господарського суду про стягнення з виконавчого комітету міської ради, як з поручителя, заборгованості в розмірі 11 млн. 513 тис. грн. ( в тому числі 1млн. 513 тис. грн. —  пені та штрафи).

 

Наступний розвиток подій:

У 2012 році рішення щодо передачі в заставу котельні по вул. Жуйка,12 в якості забезпечення виконання кредитного договору було скасоване в судовому порядку, як незаконне.

Виконавчий комітет Житомирської міської ради подав зустрічний позов до ПАТ «Західінкомбанк» про визнання договору поруки недійсним, як такого, що укладений з порушенням чинного законодавства.

Підставою є наступні факти:

1. Органи місцевого самоврядування не можуть поручатися за кредитами підприємств не комунальної форми власності;

2. Законом про державний бюджет на 2007 рік було заборонено здійснення будь-яких гарантій органами місцевого самоврядування;

3. Міський голова уклала договір не маючи на те повноважень.

Одночасно з цим, на стороні міськвиконкому в справу вступила прокуратура Житомирської області.

Рішенням суду першої інстанції у задоволенні позову банку відмовлено та визнано недійсним договір поруки.

Апеляційною інстанцією дане рішення скасоване, у зв’язку із застосуванням строків позовної давності.

22 березня 2012 року Вищий господарський суд України — остання судова інстанція, скасував постанову Рівненського апеляційного господарського суду та залишив в силі рішення господарського суду Житомирської області, яким у задоволенні позову ПАТ «Західінкомбанк» до виконавчого комітету Житомирської міської ради про стягнення 11 млн. 513 тис. грн. відмовлено, а договір поруки, укладений міським головою В.Т.Шелудченко визнано недійсним.

 

Таким чином в бюджетній скарбниці міста, а разом із тим у всіх його мешканців, залишилися недоторканими неймовірні по розміру кошти —  11 млн. 513 тис. грн., які будуть направлені на ремонт доріг, у житловий фонд, освіту, медицину та інші соціальні сфери та потреби.

 

Управління по зв’язках з громадськістю

 

 



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare