Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 31
візитів сьогодні: 5529
візитів всього: 479577
Прогноз погоди
Житомирська "Орея" представляла Україну на світовому фестивалі Духовної Музики
23 червня 2010 року 16:49

MusicaSacraInternationalFestival - найпрестижніший у світі фестиваль Духовної музики.

Вже більше 20-ти років його організатори не зраджують головній стратегії фестивалю -  об’єднати, зблизити людей різних віросповідань, зблизити посередництвом Духовної Музики самих різних часів, напрямків та стилів.

Цього року жителі невеликого, але неймовірно красивого міста Марктобердорф, що розташоване неподалік Мюнхену, були особливо гостинними. Cпочатку організатори поселили співаків «Ореї» у Мюнхені у чотирьох-зірковому готелі з надзвичайно високим рівнем обслуговування, потім ми жили у котеджах біля озера де було абсолютно все для життя. Фестиваль, який розпочався у середині травня та тривав майже місяць, був насичений музичними подіями. Приміром з 15 по 19 травня у Мюнхені пройшли 3000 концертів. Справжні зірки світового рівня оперні співаки, симфонічні диригенти, на рівні Зубіна Мети, Л. Баренбойма, М. Плетньова, Бобі Макферена та багато інших про кого тільки читали в пресі та бачили по телебаченню.

Президент  фестивалю, директор Музичної Академії у Марктобердорфі, відомий усьому музичному світу  Дольф Густав Рабус  більше 25 років займається просвітницькою діяльністю. Він запрошує видатних митців, професорів та виконавців, які проводять майстер класи, дають концерти. Головна мета його роботи: спільно з найкращими світовими виконавцями, через музику, поєднати усі релігії світу. Про авторитетність фестивалю говорить і той факт, що на тій же сцені Музичної Академії, на якій співала «Орея», згодом виступали Юрій Башмет, Михайло Плетньов з німецьким оркестром та інші всесвітньо визнанні артисти.

 Musica Sacra International - 2010 представив кращі хори, ансамблі та солістів з різних куточків світу, які стали реальними культурними послами своїх країн та релігій - Іудаїзму,Ісламу,Буддизму, Християнства(Католицизму, Протестантства та Православ’я).

«Орея» була єдиним представником  Східної Європи,  яка представляла Православ’я.

Вокальний ансамбль із Штутгарта «VocaMe» виконував стародавню  християнську музику написану Кассією Константинопо́льською, першою жінкою-композитором, яка жила у Візантії у 810-864 рр. Вокальна група «Старовинної музики» із Мюнхена виконувала  музику таких представників епохи Ренесансу як Г. Шютц, Л. Гасслер, та О. Лассо. Хор «Амман» із Йорданії  вразив глядачів тим, що виконував арабську хорову музику як  мусульманського так і християнського напрямку. Також запам`яталася їхня дивовижна композиція  зі стереоефектами  та театралізацією. Чарівні звуки старовинних інструментів дарувала всім вокальна група «MuslimSufiGroup»  із Стамбулу (Туреччина). Грою на старовинних інструментав вирізнявся й ансамбль «SüdtirolerBläserensemble» із Венеції. Ізраїль представляв  хор «КоллегіумСінгерс» із Тель-Авіву, який очолює корифей ізраїльської хорової музики АвнерІтаі.

Буддіський Співак із Тібету Лотен НемлінгТібет Швейцарія. Індійський співак та музикант Сакрітіаян та овєртон-сингер та музикант із Данії  - Лофвандер.

Всесвітньо відомий юнацький хор-ансамбль «Кордана» із Індонезії.Ми з ними зустрічалися кілька разів, на престижних фестивалях.Останній раз це було у Південній Кореї  на фестивалі у м.Інчон у 2009. Вониреномований колектив, який запрошують на всі Всесвітні Хорові Симпозіуми в Австралії,Данії, Сполучених Штатах як найвище досягнення у цьому надзвичайному стилі - поєднання фольклорного екзотичного співу  (музика Балі-Гамелан та мус лімські пісні) танесамовитого дуже темпераментного і захоплюючого і вражаючого танцю.

Екзотика надзвичайна синхронність, складність рухів, гнучкість, швидкість, неабияка східна дисципліна  - це все  вражає, вже багато років весь музичний світ! Керівник Аїда Свенсон давній  приятель ОВ  та велика шанувальниця Ореї.

Найвищий рівень показав хор церкви Святого Якова із Стокгольма, який очолює знаменитий Гарі Греден, володар «Гран-Прі Європа». Вони виконували сучасний твір талановитого УрмасаСісаска « Глорія Патрі» - нові ідеї, стиль , 21 ст. дуже високий рівень

До речі, Гарі Греден з тих пір, коли вперше почув спів капели «Орея», а сталося це у 1993 році саме в Марктобердорфі де обидва колективи хор зі Швеції та України тоді стали переможцями у своїх категоріях став палким шанувальником творчості нашого колективу.

Розпочався фестиваль 25-хвилинними виступами усіх учасників у концертних залах Мюнхену. Не дивлячись на 3000 концертів які проходили у ці дні у Мюнхені паралельно, зал був повен.

Наступного  дня «Орея» виступала у Фрайзінгер-Домі,  католицькому храмі надзвичайної краси, в якому ще кілька років тому проводив недільні богослужіння нинішній Понтифік. До того ж, як виключення, житомирянам дозволили заспівати  спустившись вниз з хорів відразу після меси. Не всі священики погодились з таким рішенням, але коли у виконанні «Ореї» прозвучали кращі твори української та російської православної музики, а особливо «Отче наш» А.Шниткє та «КірієЄлейсон» Й. Райнбергера комплементам не було кінця, найвищі сановники висловлювали своє захоплення  та запрошували приїхати ще.

Потім кожен хор та ансамбль мали власні сольні концерти в регіоні Мюнхена.

У рамках фестивалю «Орея» мала надзвичайно відповідальний концерт у Бельгії.

Після великого переїзду 770 км нас поселили у старовинному замку. Трохи відпочили обід репетиція, концерт. У залі був присутній Жан Клод Вількенс - Президент Французьської Хорової Ассоціації (бувший президент Всесвітньої Хорової Ассоціації), а також вся хорова еліта Бельгії та Франції. Після концерту його колеги Жан Клод Вількенста  запропонував Олександру Вацеку організувати масштабне турне по Бельгії та Франції.

По тому було ще кілька благодійних концертів в Італії, організованих давніми шанувальниками житомирського хору.  Особливо запам’ятається концерт у м. Горіція – одному з центрів світового хорового руху. У цьому місті вже більше 30-ти років проходить один із 7-ми найпрестижніших міжнародних хорових конкурсів у світі, переможець якого може змагатись за «Гран-Прі Європа».

Останній концерт капели відбувся у Польщі у м. Томашів Мазовецький. Так трапилося, що цей концерт став частиною урядової акції для постраждалих від повені регіонів Польщі. Крім цивільного населення, яке добряче натерпілося від негоди, в залі було багато військових та місцеве керівництво, на чолі з міським головою. Реакція публіки була вражаюча. Не дивлячись на те, що люди були вкрай стомленні, «Орею» кілька разів просили «на бісс». А ще пригостили смачним супом та допомогли розміститися на ночівлю, позбавивши співаків необхідності спати в автобусі під час далекого переїзду.

Що ж можна вважати що свою міссію український хор «Орея», який за словами героя України академіка Анатолія Тимофійовича Авдієвського «..став взірцем презентації сучасного хорового руху який  достойно представляє і відстоює високі ідеали української нації..» виконав в повній мірі.

Вл.інф.

 

Вельмишановний  добродію!

      Дозвольте вітати Вас як однодумця і побратима у подвижницькому русі за збереження національних мистецьких традицій, характеру і змісту багатонаціональної музичної культури. Споконвіків нас об’єднує історія, сучасність й невпинне стремління до збагачення духовності наших народів, до загальнолюдських ідеалів і поривань.

      Українська земля пишається своїми нащадками, які присвятили себе високопрофесійній діяльності на благо утвердження гідності і талановитості українського народу. Неповторне і самобутнє вокально-хорове мистецтво нашої держави розвивається у всій красі завдяки багатогранній творчості численних художніх колективів. Одним з таких яскравих українських хорів є муніципальна хорова капела «Орея», заснована 1986 р. у м. Житомир.

     «Орея» - істинний подвижник та репрезентатор високохудожніх досягнень української хорової школиу світовому просторі. До числа вагомих здобутків цього уславленого колективу  нараховуються знакові перемоги -  сім «Гран-прі» на міжнародних і національних хорових форумах: ІХ Міжнародний хоровий конкурс ум. Маріборі, Словенія (2008); Всеукраїнський конкурс хорових колективів та камерних вокальних форм ім. Б.Лятошинського, м. Київ, Україна (2007);  Міжнародний хоровий конкурс  ім. Й. Брамса,м. Вернігерод,  Німеччина (1999); Міжнародний хоровий конкурс  у  м.Монтрьо,  Швейцарія (1998); Міжнародний хоровий конкурс у м. Лінденхольцхаузені, Німеччина (1996); ХХIV Міжнародний хоровий конкурс у м.Тур, Франція (1995); V Міжнародний хоровий конкурс у м. Майнгаузен, Німеччина (1993).   

«Орея» виборола високе звання лауреата першого ступеня більш як у 23-х престижних хорових конкурсах у Європі. Капела відкрила шанувальникам хорової музики багатьох країн світу співучу Україну. Уже багато років «Орея» демонструє  віртуозну виконавську майстерність, багатобарвність стилів і напрямів складних програм, яскраву самобутність і високу музичну культуру. Можемо навести ряд відгуків про цей український колектив:  «Орея– один із чотирьох найкращих хорів світу, які я коли-небудь чув.. Прекрасний представник України.»(1997 р., інтерв`ю президента Французької Хорової Асоціації Марселя Корнеллю);«Ми пам`ятаємо захоплюючі враження учасників та гостей фестивалю від виступів «Ореї» 1994 та 1995 років з духовною програмою у  Рахманіновській та Колонній залах. Не вагаючись ми визначили хто буде представляти Україну цього року у Кремлі… Цей колектив дійсно один зкращих посланців українського хорового мистецтва!…»(2006 р., листи-подяки президента Міжнародного фестивалю православної музики Георгія Поляченка та організаторів XIV Різдвяних освітянських читань, які проходили під патронатом Патріарха Московського і Всея Русі Алексія II у столиці Російської Федерації Москві);«.. «Орея» - найкращий посол України за всі часи. Український хор приніс нам нові світові стандарти виконання хорової музики.Я впевнений, що виступ «Ореї» стане чудовою незабутньою подією фестивалю.» (2009 р., художній керівник Першого Міжнародного фестивалю хорової музики Келлі Парк,  м. Інчон, Південна Корея).

Засновником та незмінним художнім керівником капели «Орея» є талановитий майстер хорової справи, диригент-професіонал, тонкий знавець української і світової хорової музики, інтерпретатор і пропагандист сучасного хорового письма, педагог-новатор, заслужений діяч мистецтв України Олександр Вацек. Митець займає  активну позицію і як музично-громадський діяч. Свій багатий досвід творчої та виконавської роботи він узагальнює і науково обґрунтовує в теоретичних та методичних розробках з хорового жанру. Під орудою О.Вацека капела стала взірцем презентації сучасного хорового руху, розкриває невичерпний творчий потенціал. Сценічна культура, художні уподобання, просвітницька діяльність та інші вирішальні риси капели «Орея» дійсно вирізняють її серед хорових колективів України. «Орея» – достойно представляє і відстоює високі ідеали української нації.

 

А Н А Т О Л І Й   А В Д І Є В С Ь К И Й –

Голова Національної всеукраїнської музичної спілки,

Генеральний директор-художній керівник

Національного заслуженого академічного українського народного хору ім. Г.Верьовки,

Президент Національного Музичного Комітету України Міжнародної Музичної Ради,

Герой України, народний артист України і СРСР, лауреат Національної премії України

імені Тараса Шевченка,

академік Національної академії педагогічних наук України,

академік Національної академії мистецтв України,

почесний доктор, професор

 

 



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare