Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів:
візитів сьогодні: 5541
візитів всього: 482348
Прогноз погоди
Віра Шелудченко вшанувала пам'ять загиблих у Афганістані (Фото)
15 лютого 2009 року 19:08

Віра Шелудченко вшанувала пам'ять загиблих у Афганістані (Фото)

Через війну в цій країні пройшли понад 150 тисяч українців

З нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав міський голова Віра Шелудченко поклала квіти до пам’ятника загиблим у Афганістані.

Довідково:

20 років тому радянські війська покинули Афганістан.

Революція в столиці Афганістану Кабулі вибухнула 27 квітня 1978-го. Диктатора країни Мухаммада Дауда і всю його сім’ю розстріляли. До влади прийшла марксистська Народно-демократична партія. У грудні підписано договір із Радянським Союзом про безкоштовне переозброєння афганської армії. Нові лідери країни Нур Таракі та Хафізулл Амін взялися закривати мусульманські храми та школи, згодом почалися репресії проти політичних опонентів. У середині березня 1979-го в Гераті, найбільшому після Кабула місті, вибухнуло повстання. Тоді ж загинув перший радянський військовий — майор Микола Бізюков — один із 4 тис. інструкторів, присланих із СРСР. Рішення підтримати кабульський режим, що вже не контролював більшості території країни, генсек ЦК КПРС Леонід Брежнєв прийняв за порадою тодішнього міністра оборони Дмитра Устинова.

Вторгнення почалося вночі на 25 грудня 1979 року. За сім днів кордон перейшло 50 тис. війська. До середини 1980-го радянський контингент збільшили до 100 тис. Прокомуністичний режим, що спирався на радянські війська, афганці сприймали як ”владу безбожників”. До того ж політичну боротьбу в країні прийнято вести за допомогою зброї, а кожна партія чи рух мали свої загони. Повстанці, що самі себе звали моджахедами, а радянські солдати — душманами або ”духами”, діяли невеликими групами по кілька десятків людей. Нападали на окремі колони, вбивали вартових, мінували дороги. Виграти таку війну було неможливо.

У квітні 1989-го газета ”Правда” оприлюднила загальні втрати радянських військ в Афганістані:  13 833 загиблих, 332 зниклих безвісти. Загалом, ”Афган” пройшли понад 150 тис. українців. 3360 загинули, доля 72 досі залишається невідомою. Такі дані Української спілки ветеранів Афганістану. 

Прес-служба Житомирської міської ради



















Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare