Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 45
візитів сьогодні: 5555
візитів всього: 482557
Прогноз погоди
У Житомирі полковник військово-повітряних сил США Роберт М. Гікс   прочитав лекцію    «Бойовий стрес: моральна травма»
11 листопада 2016 року 11:09
Питання соцільної адаптації учасників бойових дій до мирного життя обговорили 10 листопада атовці, представники соціальних служб, державних установ, громадських об’єднань, які працюють з учасниками АТО, під час зустрічі із консультантом з навчальних програм Університету військово-повітряних сил США, військовим капеланом, полковником військово-повітряних сил США Робертом М. Гіксом. «Бойовий стрес: моральна травма» - тема лекції, яка відбулася в сесійній залі Житомирської міської ради.
 
Організаторами зустрічі виступили Житомирський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді спільно з ГО «Компас». На початку зустрічі гостей прийняла керуюча справами міської ради Ольга Пашко. Вона привітала  присутніх та вручила гостям сувеніри із символікою нашого міста.
 
Роберт Гікс розповів про суть моральної травми: «Офіційна назва цього поняття – трансгресія глибинних вірувань, тобто це ніби примусове проникнення в наш моральний кодекс. Іноді деякі називають це невидимими ранами душі. Я можу дивитися на чоловіка з ампутацією ноги, який втратив її через вибухові засоби, візуально буде видно, що в нього немає ноги. Але невидимі внутрішні рани не можна побачити, тому що це хвороба душі». За допомогою прикладів із життя, історії США професор Гікс пояснив причини виникнення психологічних травм і звернув увагу на тому, як подолати «повоєнний синдром».
 
«Такі зустрічі є корисними як для спеціалістів установ різних рівнів, благодійних організацій та фондів, так і для атовців, і членів їх родин. Насамперед, це можливість дізнатися про досвід людини з абсолютно іншого світу. Роберт Гікс - і капелан, і науковець, і військовий із 32 –річним стажем. До того ж він є автором багатьох наукових праць про роботу з учасниками бойових дій, – зазначила Ольга Юрченко, директор міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. – Цікавими для практичного застосування  є постулати, що стосуються подолання міжособистісних проблем у родині військового, наведені лектором. Адже, як зазначив Роберт Гікс, головною проблемою тих, хто повертається з фронту, є їхнє відчуття, що їх близькі змінилися. Подібне відчуття виникає і у членів родин військових. На цьому грунті в сім’ях часто виникають непорозуміння. Тому надзвичайно важливо знати, які зміни відбуваються з людиною на війні, як зрозуміти та підтримати того, хто побував у зоні бойових дій і повернувся після тривалої відсутності додому, пристосуватися до іншого, мирного життя».
 
Представники організацій - учасників зустрічі отримали комплекти методичної літератури, зорієнтованої на подолання постстресового синдрому.
 
До зустрічі з учасниками бойових дій також долучилися: помічник заступника голови комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони генерал-лейтенант В.І. Стасюк, голова Всеукраїнського Союзу громадських об’єднань учасників бойових дій,антитерористичної операції, ветеранів військової служби та правоохоронних органів М.Д. Мошківський та заступник голови Всеукраїнського Союзу  генерал-майор  П. Г. Гаращук


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare