Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 45
візитів сьогодні: 5530
візитів всього: 477308
Прогноз погоди
Працівників муніципалітетів українських міст навчать європейським підходам до міського розвитку у Школі CANactions
10 жовтня 2016 року 17:27
У Києві 10 жовтня стартувала навчальна програма Школи CANactions з інтегрованого розвитку міст, у межах якої діючі працівники муніципалітетів Києва, Львова, Харкова, Житомира, Вінниці, Полтави та Чернівців пройдуть дев’ятимісячний курс навчання комплексному підходу до управління розвитком міста. Він включатиме підготовку зі стратегічного планування та проектування міст, проектного менеджменту, регіонального розвитку, соціології міста, екологічного і ландшафтного планування, основ комунікації та презентації проектів в урбаністиці, брендингу міста. Викладачі програми – спеціалісти у галузях міського проектування і планування, регіональної економіки, урбанізму із Литви, України, Нідерландів, Німеччини, Швейцарії, Ірландії. Програма реалізується Школою урбаністики CANactions у співпраці із німецькою урядовою компанією GIZ та Швейцарським бюро співробітництва в Україні та за підтримки Western NIS Enterprise Fund.
 
Учасниками програми Advanced Studies in Integrated Urban Development 2016-2017 є працівники профільних департаментів в адміністраціях міст, а також архітектори, проектні менеджери, соціологи. Усього – 25 молодих спеціалістів.
 
«Одним з найскладніших завдань є інтегрувати наших талановитих і добре підготовлених випускників в українські реалії. Я радий, що на цій програмі ми маємо багато людей, як вже інтегровані у систему управління і можуть робити зміни з середини», - зауважив Віктор Зотов, співзасновник Школи CANactions.
 
Особливість навчальної програми у тому, що вона спрямована на практиків, які вже працюють у міських адміністраціях. Її основою є прикладне навчання: учасники не лише вивчають досвід інших країн, але і розробляють власні проекти, щоб втілювати зміни у своїх містах.
 
«Під час навчання учасники школи розроблятимуть власні малі проекти розвитку територій у своїх містах. Наприклад, створення публічних просторів, економічних, екологічних та інших ініціатив, з метою якісно нових урбаністичних рішень. Ми також разом із CANactions маємо досвід підтримки проектів в рамках Конкурсу Малих Грантів, і зараз оголосили новий етап конкурсу, внаслідок якого оберемо і надамо до $5.000 на реалізацію 10 проектів», – зазначила Ірина Озимок, менеджер програми Місцевий економічний розвиток Western NIS Enterprise Fund.
 
Навчальна програма включає комбінацію тематичних сесій у Києві, дистанційного навчання і навчальних поїздок українськими містами та до Литви. «У цій програмі учасники навчатимуться один тиждень на місяць усі разом. А потім повертатимуться у свої міста, щоб тестувати конкретну навичку, яку отримають за цей тиждень. Наша мета – пов’язати між собою різних гравців, які причетні до розвитку міста», - пояснив Урс Томанн, співзасновник CANactions.
 
Важлива складова навчання – обмін досвідом між працівниками муніципалітетів з різних міст України, що дозволить поширювати найкращі українські практики.
 
«Ми вирішили, що не маєм зосереджуватись лише на залученні нових людей. І тому прагнемо навчати тих, хто вже працює у міських адміністраціях, а також розвивати співпрацю між ними і новим поколінням», - розповів Матіас Брандт, директор проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні» німецької урядової компанії «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH».
Результатом навчання має стати комплексний підхід до планування міського розвитку, який вже точково працює в окремих містах України.
 
«Інтегрований розвиток міст є пріоритетом в рамках Стратегії швейцарського співробітництва з Україною і ми вже залучені до відповідних заходів в містах України. Зокрема ми підтримали розробку Комплексної стратегії міського транспорту та просторового розвитку Вінниці у 2015 році. Вона стала цінним інструментом для оптимізації міського транспорту та створила довготермінове бачення того, яким чином переміщення у місті стане комфортнішим для вінничан та гостей міста», - розповів Ніколя Гігас, заступник директора Швейцарського бюро співробітництва в Україні.
 
Микола Костриця, директор департаменту економічного розвитку Житомирської міської ради та учасник програми Школи, наголосив:
 
«Кожне місто відчуває дефіцит чотирьох речей: це довіра, люди, час і гроші. Багато хто нарікає лише на брак коштів, але на мою думку, це другорядне. Гроші з’являються там, де є люди, які хочуть і компетентні впроваджувати зміни. Часто у містах вже є хороші фахівці, але за тонами паперів вони не можуть побачити комплексно проблеми, які стоять перед містом. Я очікую, що програма дасть змогу це зробити і змінити наші міста».


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare