Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 2
переглядів: 51
візитів сьогодні: 5534
візитів всього: 476594
Прогноз погоди
«Житомирський центр захисту тварин» – шлях від ідеї до результату
20 вересня 2016 року 17:21
В Житомирі відбулась подія на яку чекали майже 5 років – в місті відкрили Центр захисту тварин.  Над вирішенням проблеми безпритульних тварин Житомир працює вже не один рік. Перші спроби змінити ситуацію розпочалися у 2012 році. Тоді з ініціативою запросити до міста австрійський міжнародний благодійний фонд «4 лапи», який проводить стерилізацію безпритульних собак у містах України, виступили місцеві депутати. Стерилізація – це один з найгуманніших способів регулювання чисельності безпритульних тварин, яким користується вся Європа.

Після переговорів з представниками організації 28 листопада 2012 року у Житомирі було підписано меморандум про співпрацю міста з міжнародним благодійним фондом «Чотири лапи» («Four Paws Ukrainе»).

Менше ніж за місяць волонтери фонду «4 лапи» простерилізували близько 700 собак.

Втім на цьому співпраця з фондом не закінчилася. Представники австрійської організації відвідували Житомир зі своєю місією і у наступні 3 роки. Загалом було стерилізовано майже 5 тис. собак.

Паралельно роботі зі стерилізації вирішувалося питання і з забезпеченням стаціонарного приміщення для облаштування притулку для бездомних собак. Того ж 2012-го року депутати Житомирської міської ради виділили 1,2 млн. грн на придбання приміщення по вул. Баранова, 87, загальною площею 1200 м.кв. Втім, на кілька років питання «зависло у повітрі».

«Зелене світло» майбутньому притулку для тварин було дано у 2015 році. Своїм рішенням Житомирська міська рада виділила 2,2 млн грн на проведення у приміщенні будівельних робіт та придбання необхідного обладнання.   Але бачення міської влади щодо функцій будівлі на той момент змінилося. Керівництво міста спільно з волонтерами та благодійниками дійшло висновку, що є потреба не просто забезпечити «дах над головами» тварин, а розширити функції даного закладу. Так виникла ідея створити «Центр захисту тварин», де б проводилася регулярна стерилізація безпритульних чотирилапих, реабілітація тварин, які потребують лікування, діяв притулок для тварин-інвалідів, працювала б ветеринарна клініка, готель для домашніх улюбленців та виконувалося ще багато інших функцій.
 
Будівельні роботи тривали півроку. Протягом цього часу, благодійники, підтримавши ідею створення Центру захисту тварин, надали спонсорської допомоги на 1 млн грн. Відвідавши приміщення весною 2016-го ще на стадії ремонту, наші австрійські друзі наголосили, що «Житомирський центр захисту тварин» – один з кращих в країні, тому мають намір представити цей успішний досвід реалізації проекту європейській спільноті.
 
Паралельно роботам з облаштування будівлі та території центру вирішувалися і юридичні питання. Так, 4 серпня 2016 року в Житомирі зареєстрували відокремлений структурний підрозділ комунального підприємства «Автотранспортне підприємство 0628» – «Житомирський центр захисту тварин». На його баланс і передали приміщення за адресою вул. Параджанова, 87.

20 вересня 2016 року відбулося офіційне відкриття Житомирського центру захисту тварин. Паралельно з відкриттям свою роботу знову розпочав благодійний фонд «4 лапи».
 
«Я сподіваюсь, що завдяки центру проблема з безпритульними собаками в місті почне вирішуватись. Не менш важливим є те, що відкриття цього центру допоможе у вихованні наших дітей, вихованні їх гуманного відношення до тварин. Створення центру захисту тварин не було б можливим без людей, які брали на себе ініціативу», – розповідає Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.
 
Створення «Житомирського центру захисту тварин» стало можливим завдяки співпраці волонтерів, влади та благодійників, які надавали ресурси різного характеру – кошти, матеріальні речі, свій час, свої сили та свою любов до тварин.
 
Директор центру Олександра Мельник, яка вже кілька років разом з волонтерами опікується безпритульними тваринами міста поділилася власними враженнями про початок роботи центру: «Шлях, який ми подолали до відкриття центру був нелегким. Ще декілька років тому, для мене це була нездійсненна мрія. Але сьогодні, ця мрія збулась. Нас попереду чекає ще багато клопіткої роботи, але я сподіваюся що наша команда поповниться і зможемо зробити так, щоб безпритульних собак не було в нашому місті». 
Місто Житомир підписало договір про співпрацю з благодійним фондом «4 лапи».

«Ваше місто має стати прикладом для всієї України. Якщо всі мери, зроблять таку величезну роботу, то тоді ми будемо жити в кращому світі для людей та для тварин. Я сподіваюсь, що мер мого міста, колись зробить те саме, що й мер вашого міста. Я хочу подякувати вам, за все що ви зробили, та сказати що ваше місто, як партнер, є дуже важливим нас», – зазначила голова проекту міжнародної організації «4 Лапи Інтернешнл» Анка Томеску.

Залишити заявку на стерилізацію безпритульних собак житомиряни можуть за номером гарячої лінії 15-80 та 481- 481 або зателефонувавши до Житомирського центру захисту тварин - 55-00-20. Також це можна зробити, заповнивши онлайн-заявку на сайті центру


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare