Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 27
візитів сьогодні: 5547
візитів всього: 479396
Прогноз погоди
У Житомирі створено 200 ОСББ
31 серпня 2016 року 11:24
Станом на 31 серпня 2016 року у Житомирі зареєстровано 200 ОСББ. За 2016 рік зокрема створено 129 ОСББ – це в рази більше ніж за всі попередні роки разом. Кількість ОСББ та ініціативних груп, які бажають створити об'єднання у своєму будинку, постійно збільшується. В місті Житомирі ОСББ створюється у різних районах міста та у різних будинках. Місто Житомир є одним з лідерів у створенні ОСББ в України. Про це повідомив начальник управління муніципального розвитку міської ради Артем Ражев.
 
Мешканці міста не бояться брати відповідальність за свій власний будинок, створюють ОСББ, починають ефективно ним управляти, наводити лад у будинку, та користуються рядом значних переваг для ОСББ.
 
Згідно ст.1 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню  їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.
Ст.4 Об'єднання створюється з метою забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов'язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.
 
Якщо мешканцям не байдуже, у якому будинку їм жити і куди витрачаються їхні кошти, а навпаки самостійно вирішувати долю свого житла – доцільно створити об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ).
 
Звичайно, зважитись на шлях самостійного господарювання мешканцям будинків досить не просто, проте вигідно.На думку багатьох мешканців, їхня власність і відповідальність закінчується за порогом квартири. Таке хибне переконання у свою чергу спричиняє недбале ставлення до спільного майна в багатоквартирному будинку, небажання платити за його утримання й ремонт, а також породжує невиправдані очікування щодо капітального ремонту багатоквартирного будинку за рахунок когось іншого – територіальної громади, держави тощо.
 
Насправді законодавство прямо вказує, що утримання спільного майна в багатоквартирному будинку покладається на власників квартир у ньому.
 
Крім того, міська влада всесторонньо підтримує ОСББ. Так, рішенням міської ради від 28.12.2015 року №37 затверджена комплексна цільова програма розвитку житлового господарства «Ефективне та надійне житлове господарство –мешканцям міста на 2016–2017 роки».
Даним рішенням передбачено виділення з бюджету міста коштів на загальну суму 15,0 млн.грн. новоствореним ОСББ на капітальний ремонт житлового фонду.
 
Для можливості отримання  бюджетних коштів на  капітальний ремонт будинку, потрібно прийняти рішення про створення в будинку ОСББ, зареєструвавши об’єднання в органах державної реєстрації та взяти будинок в управління.
 
Багатоквартирні житлові будинки, у яких створено ОСББ, мають можливість з державного бюджету отримати відшкодування частини суми тіла кредиту, взятого на енергоефективні заходи. Розмір відшкодування становить від 40% до 70%.
 
Також, в Житомирі діє міська програма, згідно з якою з міського бюджету ОСББ відшкодовують 100% з обслуговування «теплих» кредитів. Тобто місто погашає відсотки відповідних кредитів.
Відповідні послуги надаються трьома державними банками: ВАТ «Ощадбанк», ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України» (Укрексімбанк), АБ «Укргазбанк».
 
Загалом, державною та міською програмами з підтримки енергоефективних заходів у Житомирі вже скористалося 7 ОСББ http://zt-rada.gov.ua/pages/p10196.
 
Для створення ОСББ у власному багатоквартирному будинку необхідно виконати декілька простих кроків (Згідно Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку»).
 
Не зволікай, створи ОСББ в своєму будинку!
З питань створення та функціонування ОСББ звертайтеся до Управління муніципального розвитку Житомирської міської ради: м. Житомир, майдан ім. С.П. Корольова, 4/2, каб.264, тел. 48-12-00.


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare