Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 33
візитів сьогодні: 5535
візитів всього: 465147
Прогноз погоди
Житомиряни навчались створювати проектні пропозиції для Бюджету участі
26 липня 2016 року 16:30
Перша Майстерня з підготовки проектних пропозицій для Бюджету участі відбулась днями в Житомирській обласній науковій бібліотеці ім. О. Ольжича.
 
Бюджет участі – це нова тенденція, яка існує у світі останні тридцять років, в Україні ідея впроваджується лише з минулого року.  Це форма прямої демократії, за якою мешканці населеного пункту самі ініціюють певні ідеї для розвитку міста. Далі громада шляхом голосування обирає найкращі проектні пропозиції, що в подальшому будуть реалізовані міською владою за кошти міського бюджету.
 
У минулому році три міста України, а саме Черкаси, Чернігів та Полтава, впровадили у себе такий механізм співпраці. У Польщі подібна програма вдало працює вже п’ять років.
 
«Незважаючи на зливу, майже двогодинна зустріч із активними житомирянами пройшла конструктивно. Дякуємо учасникам за важливі запитання, активну участь, нові ідеї та доброзичливу атмосферу, що панувала під час Майстерні», ­– зазначила Юлія Богоявленська, член координаційної ради Бюджету участі.
 
Експерт Інституту політичної освіти Тарас Случик надав декілька корисних порад, які допоможуть досягти кінцевої мети на шляху розвитку міста через бюджет участі.
 
  • Щоб реалізувати власну ідею для вдосконалення життя міста в рамках бюджету участі необхідно чітко обрати об’єкт, який можна змінити на краще. Об’єкт необхідно обрати такий, що буде цікавий для більшості жителів міста й не викликатиме спротиву в громаді.
  • Ідея повинна бути реалістичною, адже міський бюджет завжди обмежений.
  • Важливим є те, щоб ініціювала ідею не одна людина, а група відповідальних громадян, які вболівають за свій об’єкт чи ініціативу.
  • Після підготовки проектної пропозиції необхідно переконати жителів міста Житомира, щоб вони підтримали ініціативу на голосуванні.
  • Необхідно написати у проектній заявці максимальну конкретику, щоб громадяни, які обиратимуть найкращу ідею, чітко бачили результат. Найкращий варіант – візуалізація задуманого (макет, малюнок, ескіз тощо).
  • Найголовніше у бюджеті участі – довіра до міської влади, яка реалізовуватиме проектні пропозиції переможців голосування. Адже у цьому процесі не мають важелів впливу ані чиновники, ані міський голова. Безпосередню участь приймають лише мешканці міста Житомира.
Наступна Майстерня з підготовки проектних пропозицій для Бюджету участі відбудеться 4 серпня в Житомирській обласній науковій бібліотеці ім. О. Ольжича з 17.30 до 19.00 год. Спікерами заходу будуть директор Департаменту економічного розвитку міської ради Микола Костриця та член координаційної ради при Бюджеті участі Андрій Шелестюк.
 
Також 18 серпня під час чергової Майстерні участі, консультації надаватимуть директор Департаменту бюджету та фінансів міської ради Сергій Гаращук та депутат міської ради Іван Фурлет.


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове