Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 32
візитів сьогодні: 5534
візитів всього: 482267
Прогноз погоди
Житомиряни відзначили 26-у річницю з дня підняття державного прапора України над містом
14 червня 2016 року 08:32
Близько півсотні житомирян 13 червня прийшли до міської ради, щоб взяти участь у піднятті державного прапора над Житомиром. Урочистий захід відбувся до 26-ї річниці з дня підняття державного прапора України над Житомирською міською радою.
 
До урочистого підняття прапора долучились Житомирський міський голова Сергій Сухомлин та міський голова Житомира у 1990-1992 роках Віталій Мельничук, депутати Житомирської міської та обласної рад, активісти, молодь та представники громадськості, які безпосередньо брали участь у подіях 13 червня 1990 року.
 
Житомир став п’ятим містом після Стрия, Дрогобича, Львова, Тернополя та Івано-Франківська, де вперше за часів комуністичного режиму офіційно було піднято прапор України. Підготовку до встановлення прапора розпочали з 18:00, історична подія сталася о 23:00.
 
«Підняття прапора України над Житомирською міською радою – це символ того, що тогочасна влада, а це був радянський Союз, це була влада КПРС, КДБ, була не така вже й сильна. Міська рада приймає рішення, щоб дозволити установам, організаціям, які знаходяться на території Житомира, користуватися національною символікою. Це було 24 травня. Ми ж хотіли одразу встановити прапор над ратушею. Але не тут-то було. Почалася шалена боротьба, щоб не дати встановити над міською ратушею прапор. Але ця боротьба закінчилася перемогою і ввечері 13 червня 1990 року президія ради приймає рішення негайно встановити національний прапор», – розповів Віталій Мельничук.
 
Керівник Житомирського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» Святослав Васильчук, учасник тих подій, розповідає, що 14 червня розпочиналась сесія обласної ради, тому було надзвичайно важливо встигнути саме до цього дня:  «Склад обласної ради був абсолютно комуністичний, і ми хотіли, як то кажуть, підтерти їм носа, щоб на ранок прапор був. Я, як депутат обласної ради тоді, прийшов туди і дивлюся як будуть вони реагувати. А комуністи йдуть, лютують, аж кулаки стискають. Коли ми встановили прапор, депутати мені сказали: ”Це ми знесемо”. Я кажу: “Ні. Оцей прапор назавжди і з цього починається держава”».
 
Міська влада планує підтримувати традицію відзначання річниці з дня підняття державного прапора над міською радою. Житомирський міський голова Сергій Сухомлин обіцяє, що у наступні роки офіційний захід стане більш масштабним.
 
«Треба розуміти, що це рішення, яке прийняла тоді Житомирська міська рада – історичне. Це трапилося за рік й два місяці до дня проголошення Незалежності України. Зараз ми це сприймаємо по-іншому, а тоді такого відчуття свободи та незалежності не було. В наступні роки ми будемо залучати школярів та дітей, щоб виховувати у них патріотичну свідомість».


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare