Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 26
візитів сьогодні: 5530
візитів всього: 477081
Прогноз погоди
У Житомирі представники інших міст діляться досвідом з впровадження бюджету участі
29 березня 2016 року 17:51
З 1 березня 2016 року Житомир приєднався до проекту з впровадження партисипаторного бюджету (бюджету участі),  що передбачає право громадян на участь у розподілі частини коштів з міського бюджету. Сьогодні, 29 березня, до Житомира завітали експерти, які на практиці впроваджували модель партисипарного бюджету в своїх містах.  У ході навчального семінару вони  поділилися досвідом реалізації проекту в своїх регіонах.
 
Експерти ознайомили присутніх з основними принципами партисипаторного бюджету, розповіли, як бюджет участі  працює в інших країнах світу, більш докладно зупинилися на польській  моделі  впровадження громадського бюджету. Так, з 2011 року в містах Польщі мешканці беруть активну участь у формуванні частини міських бюджетів через подачу своїх ініціатив-проектів.  Впровадження ж проектів відбувається після голосування громадськістю.
 
Як зазначалося під час зустрічі, унікальність бюджету участі в тому, що кожна громада має свої правила та інструменти й по-різному реалізує партисипаторний бюджет,  хоча  принципи роботи в містах однакові. Житомир увійшов у четвірку міст України, в яких Фундація польсько-української співпраці Паусі другий рік поспіль підтримує процес встановлення і впровадження  механізму залучення громадян до управління містом. За словами Констянтина Плоского, представника  Фундації Паусі, в минулому році експерти Фундації допомогли впровадити громадський бюджет в Чернігові, Черкасах та  Полтаві.
 
У Житомирі наразі триває робота над механізмами впровадження  партисипаторного  бюджету. Координаційна рада, затверджена розпорядженням міського голови, працює над проектом Положення про бюджет участі. Планується, що перші ініціативи мешканців міста  будуть профінансовані у 2017 році.
 
«Наше завдання - навчитися, як партисипаторний бюджет працює в інших містах України та світу, підготувати проект Положення, за яким буде працювати бюджет участі у м. Житомирі, затвердити на сесії міської ради, організувати й запустити конкурс проектів, провести голосування за кращі ідеї, закласти проекти переможців у бюджет 2017 року  і профінансувати  й реалізувати проекти», - зазначив директор департаменту економічного розвитку міської ради Микола Костриця.
 
У ході навчального семінару представники виконавчих органів міської ради, громадських організацій, депутати міської ради  мали можливість отримати вичерпні відповіді у представників Фундації ПАУСІ, експертів з Чернігова та Черкас щодо основних етапів реалізації проекту та подальших організаційних кроків.
 

Управління по  зв’язках з громадськістю міської ради

 



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare