Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів:
візитів сьогодні: 5546
візитів всього: 477262
Прогноз погоди
Утеплення Житомира: житлові будинки, об'єкти бюджетної сфери та ОСББ
23 березня 2016 року 18:13
Паралельно з модернізацією тепломережі міська влада Житомира працює над реалізацією проектів з комплексного утеплення. Детально про це міський голова Сергій Сухомлин розповів в рамках звіту за перші місяці роботи. Мер повідомив, що окрім закладів бюджетної сфери, в яких роботи розпочалися ще минулого року, утеплення проводитиметься і в житловому секторі.
 
За словами Сергія Сухомлина, наразі спільно з Європейським інвестиційним банком відпрацьовується механізм фінансування програми, згідно якої в місті планується провести термореновацію 42 багатоквартирних будинків району Польова. В пілотному проекті участь візьмуть  два міста: Вінниця і Житомир.
 
«Гроші Європейський інвестиційний банк дає під 1,3% річних. Термін погашення кредиту до 30 років з пільговим періодом до 6 років. Ми вже зробили енергоаудит типових багатоповерхівок. Є вже розрахунки і буквально через тиждень в складі робочої групи ми будемо пропрацьовувати цей проект спільно з Європейським інвестиційним банком. Якщо  досвід Вінниці і Житомира буде позитивним, систему роботи з термомодернізації буде застосовано до житлового фонду на території всієї України», - повідомив міський голова.
 
Сергій Сухомлин пояснив, що саме мікрорайон Польової був обраний для участі у цьому проекті через те, що більшість будинків там панельні, так звані «хрущьовки», з низьким коефіцієнтом теплового спротиву. Також цього року у бюджеті розвитку закладені кошти на комплексний благоустрій Польової. Тому, влада планує на прикладі цього мікрорайону застосувати  комплексний підхід до роботи, починаючи з благоустрою, закінчуючи утепленням житлового фонду.
 
Не залишилися без уваги і житомирські ОСББ, які беруть кредити на заходи з енергозбереження. Сергій Сухомлин нагадав, що у 2015 році було започатковано міську програму фінансової підтримки таких об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Як відомо, ОСББ отримують з державного бюджету 40-70% компенсації тіла кредиту, взятого на енергоефективні заходи. Місто ж запровадило програму, згідно якої 100% витрат на обслуговування цих кредитів відшкодовує міський бюджет. На 2016 рік на фінансування цієї програми передбачено 2,5 млн. грн. Учасниками цієї програми стали вже 4 ОСББ міста (Старий Бульвар,2 /26, Київська, 54, Народицька, 21, Київська, 52).
 
Також міський голова звернув увагу на те, що у Житомирі діє міська програма із стимулювання створення ОСББ. Згідно з нею, будинок, в якому створено ОСББ, отримує кошти на проведення капітального ремонту. Загалом, протягом минулого року у місті зареєстровано 14  ОСББ (що більше ніж разом за 3 попередніх роки), з них - 12 скористалися коштами міського бюджету для проведення капремонту. За 2,5 місяці поточного року в місті з’явилося вже 17 нових ОСББ (станом на 23.03). В рамках програми зі стимулювання створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, у міському бюджеті 2016 року передбачено 15 млн. грн. для проведення капітальних ремонтів цих будинків.
 
Утеплити всі садочки і школи Житомира міська влада також планує протягом 2х років. Сергій Сухомлин розповів журналістам, що у 2016 році буде завершено термореновацію 22 об’єктів бюджетної сфери (за кошти Північної Екологічної Фінансової Корпорації НЕФКО та Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля Е5Р). Втім, мер звернув увагу на те, що початок робіт саме у закладах охорони здоров’я дещо відтермінували, адже на загальнодержавному рівні існує вірогідність того, що фінансування вторинного рівня медичної допомоги в подальшому буде здійснюватися з обласного бюджету. В результаті цього 1-шу та 2-гу міські лікарні можуть забрати у міста та передати їх на фінансування області. На думку міського голови проведення термомодернізації у закладах, які не належатимуть до комунальної власності Житомира, - це не найкращий приклад ефективного інвестування кредитних коштів Житомира. Тому місто очікує подальшого рішення центральної влади щодо фінансування вторинного рівня медицини. Якщо ж лікарні у міста не забиратимуть – роботи з термомодернізації у цих об’єктах будуть розпочаті.
 
Крім цього, у 2016 році планується здійснити термореновацію ще 5 садочків, але вже в рамках технічної співпраці міста з Урядом Швейцарської Конфедерації. Також в березні поточного року на розгляд Європейського інвестиційного банку подано проектну заявку щодо залучення коштів на утеплення упродовж 2017-2020 років 63 будівель бюджетної сфери, загальною вартістю 699,4 млн. грн. Це ті об’єкти, які у попередні роки не потрапили до програм фінансування НЕФКО та Уряду Швейцарської Конфедерації.
 
З переліком об’єктів бюджетної сфери, в яких  буде проведено термореновацію можна ознайомитися тут.


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare