Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 30
візитів сьогодні: 5536
візитів всього: 477127
Прогноз погоди
Сергій Сухомлин розповів про реалізацію пункту програми розвитку міста «Теплий Житомир»
23 березня 2016 року 13:05
Житомир іде шляхом модернізації систем теплопостачання та енергозбереження. Про це міський голова Сергій Сухомлин розповів під час зустрічі із журналістами 22 березня. Мер відзвітував про перші результати діяльності та реалізацію програми розвитку Житомира, з якою він йшов на вибори.
 
Зупинившись детально на напрямку «Теплий Житомир», міський голова повідомив, що місто наразі тісно співпрацює з міжнародними фінансовими організаціями, які надають грантові та кредитні кошти на модернізацію теплових мереж Житомира, які не оновлювалися вже 40 років.  
Реконструкцію 17 основних магістральних трас теплових мереж районної котельні №9 та №10,  м. Житомира  буде здійснено за грантові кошти Уряду Швейцарії у розмірі 40 млн. 581 тис. грн. та співфінансування «Житомиртеплокомуненерго» (22 млн. 344 тис. грн). Також за рахунок коштів кредиту ЄБРР буде охоплено ще 36 магістралей на загальну суму 150 млн. 378 тис. грн.
 
Крім цього, місто шукає шляхи зменшення споживання природного газу та виробництво тепла за рахунок альтернативних видів палива, тому міська влада працює над реалізацією кількох проектів – будівництво теплоелектроцентралей. В результаті впровадження цих проектів "Житомиртеплокомуненерго"  зменшить споживання електричної енергії на 80% за рахунок виробництва власної та зменшить споживання природного газу з 61% до 39,3%.
 
Перший проект – це встановлення котла на біомасі ТЕЦ  на РК 11 по вул. Отаманів Соколовських, 6 (стара назва Генерала Потапова) за рахунок кредитних та грантових коштів ЄБРР. Орієнтовна вартість робіт складе 10 млн. євро. Роботи розпочнуться вже з квітня цього року та будуть завершені у 2018 році.
 
Другий проект – будівництво ТЕЦ ОРС на біомасі на котельні РК 10 по пров. Винокурному, 36 за грантові кошти Уряду Швейцарії та власні кошти ЖТКЕ. Вартість робіт складає 6,5 млн. швейцарських франків, з них 5,5 млн – грантові кошти.
 
«Ці проекти цікаві з точки зору, що в літній період ТЕЦ працює і тим самим забезпечує подачу гарячої води в мікрорайонах. В принципі всі ТЕЦ розраховані на роботу круглий рік. З газом ми собі цього дозволити не зможемо, а перевага ТЕЦ це як раз робота протягом всього року і постачання гарячої води населенню міста Житомира», - наголосив Сергій Сухомлин.
 
Також Сергій Сухомлин звернув увагу на те, що за рахунок співпраці «Житомиртеплокомуненерго» з  Європейським банком реконструкції та розвитку та Швейцарським бюро співробітництва в Україні, у Житомирі буде встановлено 225 індивідуальних теплових пунктів.
 
«Це дасть можливість мешканцям багатоповерхівок регулювати температуру подачі теплоносія в залежності від температури повітря на вулиці. Ця установка також має в собі теплові лічильники. При контролі  та регулюванні подачі тепла, його споживання скорочується на 15-20%. Це середні показники економії в платіжках за тепло, яких можна буде досягти при установці ІТП», - зазначив Сергій Сухомлин.
 
На грантові кошти ЄБРР (Фонду E5P) встановимо 87 ІТП. З них: цього року - 50, решта - у 2017. Крім того, в рамках співфінансування «Житомиртеплокомуненерго» та безповоротної фінансової допомоги Уряду Швейцарії,  (20/80%) на загальну суму 80 млн. 479 тис. грн з наступного року розпочнеться встановлення ще 138 ІТП. Цього року ми розробимо проекти і проведемо тендери.
 
Крім того, Сергій Сухомлин розповів, що в жовтні 2014 року в Житомирі була впроваджена система моніторингу споживання енергоресурсів в бюджетній сфері. За 2014 рік споживання теплової енергії скоротилося на 7,5% порівняно з середньорічним споживанням теплової енергії за останні 8 років, а у 2015-му - на 17,8%. За цінами на березень 2016 року вартість зекономлених у 2015 році коштів міського бюджету за послуги з централізованого теплопостачання становить 11,5 млн. грн.  
У 2015 році в закладах освіти було встановлено 38 лічильників із системами регулювання подачі теплоносія. У 2016 році планується дооблаштувати всі заклади бюджетної сфери приладами обліку теплової енергії та підключити всі лічильники до єдиної інформаційної системи енергомоніторингу. В рамках міжнародних проектів в 27 закладах планується встановити індивідуальні теплові пункти із системами регулювання подачі теплоносія, які будуть виведені на єдиний диспетчерський пункт.
 
Також міський голова розповів про проекти, відповідно до яких в місті утеплюватимуться житлові будинки та будівлі бюджетної сфери. Детальніше про це – у наступному матеріалі.


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare