Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 35
візитів сьогодні: 5529
візитів всього: 482706
Прогноз погоди
У Житомирі обговорили, як громадськість має впливати на процеси прийняття рішень
1 березня 2016 року 18:31
Про механізми, які слід запровадити у Житомирі для забезпечення участі громадян у вирішенні проблем міста  говорили 1 березня у ході громадської  дискусії «Співпраця влади та громадськості: об’єднання заради реформ».
 
Під час спілкування представники міської влади, громадськості та міжнародні експерти спільно обговорили пріоритетність реформ, які  слід провести в місті, а також механізми їх реалізації. У дискусії взяли участь депутат міської ради Іван Фурлет, представники виконавчих органів міської ради та громадських організацій, ЗМІ.
 
Наголошувалося на тому, що свої зусилля міська влада і громадськість мають  об’єднати довкола затвердження нової інноваційної редакції Статуту територіальної громади  міста Житомира та положення про механізми місцевої демократії.
 
«Місто Житомир – єдиний обласний центр, який не має Статуту територіальної громади», - зауважив Максим Лацибаексперт з місцевої демократії.
 
Директор юридичного департаменту міської ради Євген Черниш зазначив, що питання затвердження нової редакції територіальної громади міста є важливим на сьогодні. «Юридичним департаментом підготовлено проект Статуту територіальної громади, який ми неодноразово узгоджували з Головним територіальним управлінням юстиції в Житомирській області. Сподіваємося, що новий Статут громади Житомира буде найпрогресивнішим. В Статуті має також визначатися питання щодо необхідної кількості голосів електронних петицій. Тому в проекті пропонується встановити 1000 голосів для підтримки електронної петиції»,- зазначив Євген Черниш.
 
Про інструменти, які необхідно запровадити та які працюють вже в багатьох містах, розповів спікер проекту Іван Лукеря. За його словами, у  нормах статуту слід закласти декілька базових речей - врегулювати, хто може ініціювати захід, закласти порядок ініціювання, порядок проведення організації, порядок ухвалення рішень, а також правові наслідки.  Серед механізмів місцевої демократії слід запровадити Статут територіальної громади та ряд положень, які варто ухвалити як додаток до Статуту, - положення  про місцеві ініціативи, про громадські слухання, про загальні збори, про проведення громадської експертизи, про консультації з громадськістю, про електронні петиції, про порядок звітування міського голови та депутатів міської ради.
 
Під час зустрічі було презентовано досвід інших міст у сфері залучення громадян до проведення реформ на місцевому рівні та рішення, ухвалені в Ужгороді та Івано-Франківську, які внесені в порядку місцевих ініціатив.
 
Також у ході дискусії її учасники торкнулися питання  запровадження механізму громадського бюджету участі у Житомирі.
 
Управління по зв’язках з громадськістю міської ради


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare