Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 23
візитів сьогодні: 5515
візитів всього: 464529
Прогноз погоди
Сергій Сухомлин розповів про кроки щодо для залучення інвесторів в місто Житомир
24 лютого 2016 року 10:08
"Ми не можемо вас змусити працювати в нашому місті, але створити максимально сприятливі умови - в наших силах", - так міський голова Сергій Сухомлин прокоментував практичні кроки, які здійснює Житомир щодо створення у місті сприятливого інвестиційного клімату. Ці та інші питання обговорили під час круглого столу представники міської і обласної влади, а також керівники 20 найкрупніших підприємств, що працюють на території регіону.

"У нас сьогодні завдання одне – зростання економічного потенціалу області, збереження, успішний розвиток існуючих підприємств та, звичайно, залучення нових інвестицій  на територію Житомирщини. Для виконання обов’язків, які на нас покладаються в рамках децентралізації, нам потрібен відповідний фінансовий ресурс. Для наповнення бюджетів потрібна ефективна та успішна діяльність бізнесу, сплата   податків. Стосунки влади з бізнесом повинні бути у форматі взаємовигідного партнерства",  – наголосив голова Житомирської ОДА Сергій Машковський.

Міський голова Сергій Сухомлин зазначив, що у теперішніх умовах муніципалітети вступають у конкуренцію між собою аби залучити інвестора саме до свого регіону, адже від цього залежить подальший розвиток громади. Тому зараз Житомир наполегливо  працює над тим, щоб створити комфортні умови для інвесторів.

"Під час грудневої сесії було прийнято чергове рішення, яке стосувалося створення індустріального парку у Житомирі. Зараз завершуються проектні роботи і цього року ми плануємо провести всі необхідні роботи з облаштування цієї території. За рахунок коштів міського бюджету на майданчик індустріального парку  будуть підведені інженерні комунікації, огороджена та освітлена територія, влаштоване  тверде покриття та під"їзди до території. Крім того, будуть оформлені всі необхідні  дозвільні документи. Никому не потрібно ро"яснювати, що таке індустріальний парк, адже ви працюєте в Європі. Ми хочемо застосувати цей європейський досвід у Житомирі. Плануємо  восени відкрити індустріальний парк. Є вже заяви від потенційних інвесторів", - розповів Сергій Сухомлин.

Крім того, Сергій Сухомлин зосередив увагу на тому, що найбільші складнощі для інвестора виникають на етапах підготовки дозвільної документації для  будівництва  виробництва  або для його реконструкції.

"У зв’язку з децентралізацію нам передається багато повноважень. Зараз ми створюємо інспекцію  архітектурно-будівельного контролю в складі міської ради, до повноважень якої буде відноситись реєстрація та видача дозвільних документів на будівництво, реконструкцію, а також прийняття об"єктів в експлуатацію.  У нас будуть важелі впливу для того, щоб максимально спростити цю процедуру для інвесторів. Крім того, в  бюджеті розвитку цього року ми передбачаємо кошти для створення нового дозвільного центру, який плануємо розмістити у центральній частині міста в готелі «Житомир» на майдані Перемоги. Планується розширити спектр послуг дозвільного центру, а також якість надання послуг. Ми зробимо цю процедуру максимально комфортною та прозорою, в т.ч. для інвесторів", - повідомив міський голова. 

Під час сесії, на розгляд депутатів буде внесене питання щодо виділення пільг на оренду землі для підприємств у розмірі 70 %. Це ще один важливий крок, який повинен полегшити роботу інвесторів, зазначив Сергій Сухомлин.

"Минулого року  була затверджена нова грошова оцінка землі, яка до цього не переглядалась 6 років. У зв’язку з великою інфляцією за минулий рік вартість орендної плати по місту Житомиру виросла в середньому у 3-3,5 разів. Ми розуміємо, що таке зростання орендної плати не буде сприяти росту бізнесу і це суттєве фінансове навантаження на підприємства. На позачергову сесію міської ради ми вносимо питання про надання пільги по оплаті податку на оренду землі в місті Житомирі в розмірі 70% для всіх підприємств. Сподіваюсяь що депутати підтримають дане рішення. Розумію, що це може виглядати, як втрати для міського бюджету, але з іншого боку, така висока плата  необґрунтована та не є посильною для підприємств. Необхідно підтримати виробників, та як наслідок, через ПДФО та інші податки ми отримаємо до міського бюджету більше, ніж ми втратимо на оренді", - зазначив міський голова. 

Повідомив Сергій Сухомлин і про те, що під час сесії розглядатиметься нова структура виконавчих органів Житомирської міської ради. В складі  департаменту економіки планується створити відділ, котрий буде відповідати за роботу з інвестором.

"Ми плануємо визначити круг проблем, з якими будуть звертатися інвестори, щляхи вирішення яких ми зможемо відпрацювати на рівні міста. Цей відділ фактично буде вашим "адвокатом". та буде направляти всю інформацію безпосередньо до мене, для організації  оперативного вирішення нагальних проблем", - розповів інвесторам міський голова.  

Рада із залучення інвестицій - майданчик для комунікації інвесторів із владою, був створений  розпорядженням голови Житомирської ОДА у січні. Про це розповів координатор проекту, підприємець Олександр Бочковський.

"Ми вирішили зробити цю структуру майданчиком для комунікації, для того щоб один одного бачили, спілкувалися, ділились своїми проблемами, контактували з владою міста і області та, саме головне, вирішували проблеми. В рамках цієї ініціативи, чекаємо від вас допомоги із організації середовища, найбільш сприятливого для бізнесу на території Житомирської області. Ви маєте  великий досвід, керуєте великими європейськими підприємствами. Деякі з цих підприємств працюють на ринку  50, 80 років. Тому ми беремо з вас приклад. Розраховуємо на вашу допомогу на цьому шляху", - зазначив Олександр Бочковський.

Круглий стіл на базі ОДА відбувся вже вчетверте. Представники компаній змогли напряму озвучити проблемні питання, які створюють перешкоди у роботі підприємств, обговорили шляхи їх вирішення. Наступну зустріч планують провести наприкінці квітня.


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове