Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 31
візитів сьогодні: 5538
візитів всього: 464414
Прогноз погоди
Великий футбол повертається у Житомир
24 лютого 2016 року 09:18
У місті планують створити комунальне підприємство "Муніципальний футбольний клуб "Житомир". На офіційному сайті міської ради розміщено відповідний проект рішення. У чому полягає необхідність створення футбольної команди в Житомирі, чому саме у форматі комунального підприємства та що про це думають футбольні вболівальники? Відповіді на ці та інші питання дали представники міської влади та футбольної спільноти міста.
  
100-річна історія житомирського футболу
Історія житомирського футболу бере свій початок ще з 1912 року. Тоді була створена команда «Сокіл» та «Уніон», на базі яких збірна Житомира успішно виступала проти команд Харкова, Києва, Одеси та Вінниці. Відправною точкою став 1959-й, коли місто отримало право виставити команду в класі «Б» під назвою Авангард. У 1972 наші земляки завоювали кубок України, у 2001-му повторили успіх. Тоді «Полісся» виступало  у  І-й лізі. Втім через рік у зв’язку з фінансовою скрутою команда знялася із змагань. У 2005-му був створений муніципальний футбольний клуб «Житомир», дебютом якого була перемога у кубку області, а згодом ігри у ІІ-й лізі. Втім, через те, що у 2006-му стадіон «Полісся» не пройшов атестацію, команда втратила можливість продовжувати свої виступи на професійному рівні. Можна сказати, що після цих подій поняття великого футболу у Житомирі пішло у забуття.
 
Що маємо зараз?
На сьогоднішній день в місті на базі ДЮСШ «Полісся» працюють 13 штатних тренерів з футболу,  тренуються 532 футболістів у 3-х вікових категоріях: 12-14; 15-16, 17-18 років. По закінченню школи «Полісся» спортсмени стають перед вибором: покинути футбол, займатися на рівні любителів (адже навички без регулярних тренувань втрачаються) або продовжувати тренування у футбольних клубах  інших міст. Причина у тому, що Житомир не має професійної команди, у якій вони могли б грати далі.
«У Житомира є футбольний потенціал. Найбільш відомий приклад – це Руслан Маліновський, який після навчання у нашій ДЮСШ, був гравцем «Шахтаря», входить до складу Збірної України, а з початку цього року на правах оренди грає в складі бельгійського «Генка». Маємо 4-х житомирських гравців у Прем’єр-Лізі, 4-х – у першій, та 2-х – у другій. Втім, на жаль, грають вони у клубах інших міст», - говорить Сергій Сухомлин.
 
Чому так вийшло і що робити далі?
Спорт у Житомирі завжди фінансувався за залишковим принципом. У той час, коли на утримання цвинтарів з міського бюджету виділялося 7.5 млн грн., на розвиток спорту – в рази менше.  Цього року ситуацію планують докорінно змінювати. У бюджеті розвитку на спорт передбачають 3 млн. 957 тис. грн, а ще кілька років тому ця сума не перевищувала навіть 500 тис. грн, повідомив міський голова Сергій Сухомлин.
 «На сьогодні розвиток спорту та популяризація здорового способу життя - це наш пріоритет. Зараз ми опрацьовуємо кілька проектів. Це станція водних видів спорту, парк активного дозвілля за мостом та муніципальний футбольний клуб.
В Житомирі відбувається реконструкція стадіону «Полісся». Цього року з Фонду регіонального розвитку будуть виділятися кошти на завершення цих робіт. За планом, восени повинен бути замінений газон, доріжки, розібрані аварійні трибуни. Стадіон повинен пройти сертифікацію. Тобто ми отримуємо базу для тренування футболістів. А це вже фундамент. Паралельно працюємо над міською програмою розвитку футболу  та створенням КП «Муніципальний футбольний клуб «Житомир. Після створення клубу, нашим завданням буде потрапити у ІІ лігу», - говорить міський голова.
 
Чому саме муніципальний футбольний клуб?
Сьогодні місто має всі можливості для того, аби повернути собі футбольну славу: відновлюється матеріальна база, є бажання громадськості та підтримка влади. Таку думку висловив депутат Житомирської ради від «Батьківщини», член наглядової ради ГО "Муніципальний футбольний клуб "Житомир" та представник ініціативної групи зі створення футбольного клубу Генадій Забродський.
«Міський голова Сергій Сухомлин у своїй програмі ставив акцент на розвитку фізичної культури і спорту, зокрема і відродженні футболу. Ми спілкувалися, дискутували, і прийшли до того, що потрібно створити програму розвитку житомирського футболу. Паралельно, під час консультацій у Федерації Футболу України, нам дали зрозуміти, що місто матиме підтримку у цьому напрямку, якщо  буде забезпечений соціальний захист футболістів. А він може бути тільки тоді, коли створений професійний футбольний клуб. Шукаючи найефективніше рішення, ми ознайомилися з роботою комунальних футбольних клубів у Тернополі і Кременчузі. В результаті дійшли висновку, що КП – то є найкраща форма. Адже, окрім спонсорських коштів, буде регулярна підтримка міста і області, що гарантує стабільність роботи клубу та дає впевненість у тому, що він не зникне через рік. Також ми говоримо про фінансову підзвітність, а це один з головних чинників прозорості витрачання коштів. Наразі вже напрацьований статут підприємства, готується програма розвитку», - коментує ідею Генадій Забродський.
 
Скільки це коштуватиме і як фінансуватиметься?
Бюджет команди ІІ ліги складе приблизно 2,5 млн. грн. в рік. За словами Сергія Сухомлина, у разі реалізації ідеї, фінансування відбуватиметься з кількох джерел – місто, область та спонсори.
 
«Голова Житомирської ОДА Сергій Машковський підтримує створення КП МФК «Житомир» адже це важливо і для області, і для міста Житомира, як обласного центру. Ми сподіваємося на підтримку в т.ч. і фінансову з обласного бюджету», - розповідає міський голова.
 
Місто «зголодніло» на футбол
Саме так вважає голова Федерації футболу Житомирського району, депутат Житомирської облради Руслан Павлюк. Організація, яку він очолює, існує вже 6 років. На її рахунку проведення обласних чемпіонатів з футболу, чемпіонат міста, регулярні районні турніри. Крім того, федерація організовує поїздки вболівальників на матчі «Динамо-Київ». За словами Руслана Павлюка, окрім спортсменів, появи клубу, з нетерпінням чекають і вболівальники.
"Ми єдиний обласний центр, майже з 300-ти тисячним населенням,  який  не має професіональної команди з футболу. Ми не маємо повноцінного чемпіонату міста з футболу. Хоча у нас є достойні гравці, тренери, спортивні школи. Створення клубу чекають не лише футболісти, а й вболівальники. Вони зголодніли за футболом у Житомирі», висловив думку Руслан Павлюк.
 
Житомир – біла ворона на футбольній карті України, - вболівальник
Футбольний вболівальник, житомирянин Денис Чернишов, намагається не пропускати жодного матчу, коли грає Збірна України. Пригадує, як дев’ятирічним хлопчиком з батьком ходив у Житомирі на стадіон вболівати за «Полісся». Тоді, пригадує чоловік, клуб мало не вийшов у вищу лігу, а під час гри на стадіоні завжди був ажіотаж. Шкодує, що сьогодні місто не може похизуватися успіхом.
 
«Я вважаю, що футбольна команда місту потрібна, бо Житомир, як біла ворона на карті України. Така область і немає ні одного професійного клубу. Якби був свій клуб, можна було б ходити на кожний матч, вболівати, а не тільки по телевізору дивитись або кудись їздити. Але, на жаль, Житомир зараз не в футбольній Україні знаходиться. Якби була своя професійна команда – це було б чудово».


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове