Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 3
переглядів: 24
візитів сьогодні: 5548
візитів всього: 482145
Прогноз погоди
Як створити ОСББ
22 лютого 2016 року 11:57
Насправді створити ОСББ нескладно. Особливо для тих, хто має бажання це зробити. Варто лише дотримуватися правильного порядку дій.
 
Схематично це виглядає наступним чином:
 
СТВОРЕННЯ ІНІЦІАТИВНОЇ ГРУПИ
До складу ініціативної групи має входити щонайменше троє власників квартир чи нежитлових приміщень будинку. При цьому, орендарі як квартир, так і нежитлових приміщень членами ініціативної групи бути не можуть.

ВИЗНАЧЕННЯ КОЛА ВЛАСНИКІВ ЖИТЛОВИХ ТА НЕЖИТЛОВИХ ПРИМІЩЕНЬ У БУДИНКУ
На цьому етапі ініціативна група має зібрати дані про приналежність квартир та нежитлових приміщень, скласти списки співвласників багатоквартирних будинків, обов'язково. Важливо також провести інформаційно-роз'яснювальну роботу серед співвласників про те, як і для чого створюється ОСББ.

СКЛИКАННЯ УСТАНОВЧИХ ЗБОРІВ
Скликання проводиться не менше ніж за 14 днів до дати проведення установчих зборів. Перед тим, як вони відбудуться, ініціативна група має підготувати проект протоколу установчих зборів, список співвласників. Крім того, мають бути складені пропозиції щодо складу правління ОСББ та ревізійної комісії, проект Статуту ОСББ, визначений час та місце проведення установчих зборів.

ПРОВЕДЕННЯ УСТАНОВЧИХ ЗБОРІВ
На установчих зборах приймається рішення про створення ОСББ. Учасників слід зареєструвати письмово. 
З 1 липня 2015 року порядок голосування на зборах змінився. 

По-перше, відтепер відсутнє поняття кворуму: скільки співвласників багатоквартирного будинку прийде на збори – стільки і голосуватиме. Для прийняття рішення потрібна більшість голосів усіх співвласників, а не лише тих, хто був присутнім на зборах.

По-друге, рішення приймається не двома третинами голосів присутніх, як було раніше, а більшістю голосів усіх співвласників (більше половини голосів). 

По-третє, у разі, якщо на самих установчих зборах рішення не набирає встановленої більшості голосів співвласників "за" чи "проти", то обов’язковим є проведення письмового опитування.

Принцип визначення кількості голосів у кожного співвласника. Нові ч.7 і ч.8 статті 6 Закону України “Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку” передбачають:
1) розподіл голосів пропорційно до площі – як загальне правило;
2) розподіл голосів за принципом "один власник – один голос" – якщо одній особі належить більше 50% усіх площ у багатоквартирному будинку.

ПІДГОТОВКА УСТАНОВЧИХ ДОКУМЕНТІВ ДО РЕЄСТРАЦІЇ
Ухваливши рішення про створення ОСББ, установчі збори повинні визначитися, кому доручити вчиняти дії з подальшої державної реєстрації ОСББ. Це може бути хтось із числа ініціативної групи або майбутній голова правління тощо.
 
За детальною інформацією звертайтеся до Управління муніципального розвитку Житомирської міської ради (майдан ім. С.П. Корольова, 4/2, каб. 264, тел.. 48-12-00)


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare