Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 25
візитів сьогодні: 5543
візитів всього: 464492
Прогноз погоди
Шановні мешканці міста Житомира!
27 січня 2016 року 11:23
Всі Ви реально усвідомлюєте своє право власності на квартиру, на господарювання в ній на свій розсуд. Але, крім власної квартири Ви є співвласниками об’єктів загального користування (дах, стіни, підвал, ліфт, сходові клітини і всі внутрішні загальні технічні мережі, споруди та комунікації). Це загальне майно належить саме Вам і вашим сусідам – іншим власникам квартир та нежитлових приміщень.
 
ВЖРЕПи (або керуючі компанії, кооперативи, приватні підприємства)  можуть лише обслуговувати вашу  спільну власність на підставі відповідного рішення всіх співвласників та договору.
 
Саме  Ви, маючи власну квартиру чи приміщення, є Співвласниками Багатоквартирного Будинку, а коли ви набуваєте статусу юридичної особи шляхом свого Об’єднання, на підставі відповідного Закону України,  це і називається – ОСББ.
 
Що дає власникам квартир таке об’єднання?
1. Ви і ваші сусіди офіційно отримуєте право самостійно обирати виконавців житлово-комунальних послуг.
2.Ви маєте право за рішенням зборів прийняти рішення щодо самостійного утримання будинку (шляхом самозабезпечення), можете обрати інших виконавців або управителя.
3.Збільшення вартості житла у будинках ОСББ.
4.Правління, яке не виправдало сподівань мешканців, можна переобрати ( ЖЕК, на жаль не переобереш).
5.Прозоре використання коштів.
6.Можливість отримання пільгових кредитів на енергоефективні заходи в будинку.
Саме ці чинники створять здорову конкуренцію на ринку послуг з утримання будинку, що значно підвищить  якість їх виконання.
 
Які відмінності самостійного господарювання?
1. В ОСББ кошти мешканців йдуть на власний рахунок будинку і  використовуються виключно на потреби утримання будинку і вашого спільного майна.
2. Ви маєте право самостійно визначати розмір внеску на утримання будинку та прибудинкової території, затверджуючи зборами необхідний кошторис.
3. ОСББ має статус неприбуткової організації (не сплачує ПДВ 20%).
4. Мешканці будинку з числа громадян певних пільгових категорій повністю зберігають в ОСББ право на отримання субсидій і пільг, що передбачені законодавством для таких осіб.
5. Тільки через механізм ОСББ  мешканці можуть отримати прибудинкову територію у власність чи в оренду.
6. ОСББ має право отримувати кошти на свій рахунок за розміщення реклами або за використання мереж інтернету, тощо, та використовувати ці кошти на потреби з  утримання будинку.
 
Більш детальну інформацію щодо створення ОСББ та подальшого його функціонування Ви можете отримати у фахівців управління муніципального розвитку міської ради (каб. 264 або за тел. 48-12-00).
 


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове