Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 25
візитів сьогодні: 5537
візитів всього: 477140
Прогноз погоди
Матвій Хренов: Моє бачення розвитку медичної сфери на найближчий рік
20 січня 2016 року 16:40
Заступник міського голови Матвій Хренов поділився своїм баченням того, як покращити надання послуг у сфері медицини. Реформи, які хотів би втілити Матвій Володимирович, за його словами, є вигідними для усіх сторін. В першу чергу - для населення міста, в другу - для самих медичних працівників та, що не мало важливо, для бюджету Житомира. Матвій Хренов зауважує, що всі плани та напрацювання будуть додатково обговорюватись на всіх депутатських комісіях, серед професіоналів зазначеної сфери та затверджуватись депутатським корпусом. Роботу вже розпочато у двох великих напрямках сфери охорони здоров'я: перший - створення центрів сімейної медицини; другий - стоматологія.
 
Заради чого це робиться і що люди отримають у підсумку, ділиться заступник міського голови Матвій Хренов:
 
"Наша задача - не просто змінити табличку на дверях лікарського кабінету, наша задача - якісно змінити структуру. Те, що ми робимо - створюємо центри сімейної медицини, і це є першим кроком до створення нової служби, яка буде якісно надавати медичну допомогу. В ідеалі буде створено проект по типу нової поліції, тобто повна перезагрузка, але у медичній сфері. Буде створено багато амбулаторій сімейного лікаря, які будуть входити у центри сімейної медицини. Ми для початку виберемо два невеликих відділення, в яких зробимо якісний ремонт, все розплануємо, інвестуємо гроші, по конкурсу візьмемо спеціалістів. Буде змінено умови фінансування, не так як зараз - кошторисно, а глобально, тобто з лікарем буде укладено контракт, він буде зацікавлений, щоб населення було здоровим і чим більшу кількість житомирян конкретний лікар буде обслуговувати, тим вищою буде його зарплатня. Таким чином і мешканці міста зможуть обрати спеціаліста самостійно, незалежно від прописки та місця проживання. Обов'язково обслуговування населення буде розгалужене на дитяче та доросле. На перших етапах впровадження ніхто не буде міняти педіатрів на сімейних лікарів. Також ми будемо брати участь у програмах Кабміну і вже є декілька благодійних організацій та грантових організацій, які готові виділяти кошти для необхідного нам програмного забезпечення та інших речей. Після того, як ми розпочнемо і доведемо житомирянам, що правильно організована сімейна медицина - це краще для них, ми поступово переведемо всі інші заклади медицини вже на змінену систему фінансування і навчання спеціалістів. На сьогодні ми вже почали працювати над створенням цих двох центрів сімейної медицини. Для цього ми беремо два приміщення, доводимо їх до порядку, оголошуємо конкурс для лікарів. Я думаю, що за рік це можливо реалізувати", - розповів Матвій Хренов.
 
"Що стосується стоматології, ми тут говоримо про госпрозрахунок, - продовжує заступник міського голови. - Стоматологія - це високовартісна медична послуга. Ми рахували, що ті кошти, які через субвенцію виділяє місто, вистачає у розрахунку 0,30 коп. за один візит. Це смішно. Звісно цих коштів для стоматполіклінік не вистачає і потрібно доплачувати. Як у підсумку, рік ми закінчуємо з великим дефіцитом у цій сфері. Для того, щоб підняти якість медичної послуги та щоб цього дефіциту не було, ми повинні у стоматполіклініках ввести систему госпрозрахунок. Мова йде лише про дорослі стоматполіклініки міста. Це будуть такі госпрозрахункові відділення, де люди без черги та самі обираючи для себе більш якісніший матеріал, зможуть оплатити офіційно через касу та отримує замовлену послугу. Таким чином ми уникнемо дефіциту і зможемо покращити якість надання послуг у стоматології. Але! Це знову ж таки має бути першим етапом. У майбутньому ми повинні повністю змінити логіку фінансування: не на зарплати та електроенергію і т.д., а за кількість та якість наданих послуг. Це перспектива вже не одного року, а 3- 5 років. Також хочу зазначити, на першому етапі переведення на госпрозрахунок буде частковим. Безкоштовне надання послуг залишиться. Що стосується цінової політики - в таких комунальних стоматполіклініках навіть при переведені на госпрозрахунок, ціна буде значно нижчою ніж у приватних стоматологіях".


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare