Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів:
візитів сьогодні: 5537
візитів всього: 481899
Прогноз погоди
У Житомирі відкрили пам'ятну дошку до 105-річчя створення Волинського гімнастичного товариства "Сокіл"
4 листопада 2015 року 18:22
Відкриття пам'ятної дошки, присвяченої  105-річниці  створення  в місті Житомир Волинського гімнастичного товариства "Сокіл", відбулося сьогодні, 4 листопада 2015 року. Пам’ятну дошку відкрили на фасаді будинку природничого факультету ЖДУ ім. Івана Франка, що по вул. Пушкінська, 42.  Саме в приміщенні II гімназії 17 жовтня 1910 року розпочало практичну діяльність започатковане чехами Волинське товариство «Сокіл».
 
Урочистості з нагоди відкриття пройшли за участі представників чеської громади міста, спортивної громадськості Житомира, істориків-краєзнавців та студентів.
 
Віддаючи  шану першопрохідцям спортивної слави м. Житомира, учасники урочистостей наголосили , що сьогодні  закладається   ще одна цеглинка  в співробітництво між двома древніми свободолюбивими народами – чеським та українським.
 
 «Коли чехи 105 років тому приїхали в Житомир, вони взяли з собою частинку чеської культури, вчили людей міста фізичному розвитку, створювали спортивні товариства. - говорить  голова ГО «Житомирська спілка волинських чехів» Людмила Чижевська. - На жаль, історія «Соколу» закінчується трагічними подіями тридцятих років, коли члени цього товариства були розстріляні як члени націоналістичного товариства. Сьогодні ми сподіваємося відродити традиції «Сокола». Першим кроком на шляху до відродження спортивних традицій стало видання книги про історію цього товариства - «Історія гімнастичного товариства «Сокіл» на Волині», яка розкриває цікаві сторінки історії Житомира».
 
Під час урочистостей від імені в. о. міського голови  Любові Цимбалюк було висловлено подяку краєзнавцю Житомирщини Георгію Мокрицькому та  дослідникам  історії спорту на Житомирщині Григорію Грибану й Олександру Кухарському.
 
За словами Георгія Мокрицького, "Житомирська спілка волинських чехів" зробила важливий перший крок, відкриваючи дошку на фасаді будинку природничого факультету. «Це – історичний  будинок. На його фасаді варто увічнити також імена композитора Бориса Лятошинського, винахідника ранцевого авіаційного парашуту Гліба Котельникова та ін.»,- зазначив краєзнавець.
 
Довідково:  Першочергово рух "Сокіл" виник у Чехії в м. Прага. Обставини його зародження були пов’язані з боротьбою слов’янських народів, перш за все чехів, за культурну автономію, а у перспективі – за національну незалежність. Ідеї "Сокола"дуже швидко розповсюдились  в Україні. Гімнастичне товариство «Сокіл» відіграло велику роль у спортивному житті Житомира,  виховало багатьох чемпіонів України та заклало фундамент розвитку багатьох видів спорту в нашому місті.

 

Управління по зв’язках з громадськістю міської ради

 



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare