Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 27
візитів сьогодні: 5523
візитів всього: 464691
Прогноз погоди
Набув чинності закон про здійснення права власності у багатоквартирному будинку
2 липня 2015 року 14:19
З 1 липня набув чинності Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», яким внесено зміни до Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку». Закон дозволяє мешканцям передавати всі функції управління багатоквартирним будинком ОСББ, або всі чи частину таких функцій на договірній основі керуючому.
 
Закон також встановлює правовий статус ОСББ як непідприємницького товариства, змінює принципи утворення ОСББ і регулює компетенцію зборів співвласників багатоквартирного будинку та їх обов'язки, а також порядок прийняття ними рішень з управління будинком.

Як сьогодні створити об'єднання співвласників багатоквартирного будинку за новим порядком, прокоментував начальник управління муніципального розвитку Артем Ражев.

Для створення ОСББ скликаються установчі збори. Скликання установчих зборів здійснюється ініціативною групою, яка складається не менш як з трьох власників квартир або нежилих приміщень у будинку.

Повідомлення про проведення установчих зборів направляється в письмовій формі і вручається кожному співвласнику(власнику квартири чи нежитлового приміщення) під розписку або шляхом поштового відправлення (рекомендованим листом) не менше ніж за 14 днів до дати проведення установчих зборів. У повідомленні про проведення установчих зборів зазначається, з чиєї ініціативи скликаються збори, місце і час проведення, проект порядку денного. Час і місце проведення обираються зручними для більшості можливих учасників зборів.

Установчі збори веде голова зборів, який обирається більшістю голосів присутніх співвласників або їх представників. Кожний співвласник (його представник) під час голосування має кількість голосів, пропорційну до частки загальної площі квартири або нежитлового приміщення співвласника у загальній площі всіх квартир та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку.

Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини загальної кількості усіх співвласників.

Якщо в результаті проведення установчих зборів для прийняття рішення не набрано кількості голосів "за" або "проти", проводиться письмове опитування співвласників, які не голосували на установчих зборах. Рішення приймається шляхом поіменного голосування. Під час підрахунку голосів враховуються і голоси, подані співвласниками під час проведення установчих зборів, і голоси, подані під час письмового опитування. Рішення оформляється особистим підписом кожного, хто проголосував, із зазначенням результату голосування ("за" чи "проти").

Письмове опитування співвласників проводиться протягом 15 календарних днів з дати проведення зборів співвласників. Якщо протягом цього строку необхідної кількості голосів "за" не набрано, рішення вважаються неприйнятими.

Установчі документи об’єднання підписує голова установчих зборів або інша уповноважена зборами особа.

Установчі збори приймають рішення про створення об'єднання і затверджують його статут.

Державна реєстрація ОСББ проводиться у порядку, встановленому законом для державної реєстрації юридичних осіб. Об'єднання вважається утвореним з дня його державної реєстрації.

В поточному році зареєстровано 7 ОСББ , всього в місті функціонує 64 ОСББ.

 
 
Управління муніципального розвитку міської ради


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове