Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 53
візитів сьогодні: 5544
візитів всього: 464505
Прогноз погоди
Необхідність об’єднання зусиль державних та громадських організацій у подоланні великої соціальної проблеми - наркоманії
26 червня 2015 року 17:45
26 червня у Житомирській міській раді  відбувся круглий стіл під назвою «Співраця державних та громадських організацій у реалізації Стратегії державної політики щодо наркотиків» за участі представників виконавчих органів міської ради,  правоохоронних органів, громадських організацій та медичних фахівців.

Організатором заходу, приуроченого до Міжнародного дня боротьби із зловживанням наркотиками та їх незаконним обігом, виступив  Житомирський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

На актуальності теми в сучасному українському суспільстві наголосив заступник міського голови Олександр Бочковський,  який зазначив що,  за даними  ВООЗ, понад 400 тис людей в Україні  вживають ін’єкційні наркотики, третина  з яких – ВІЛ-інфіковані Близько 16-ти млн людей  у світі вживають ін’єкційні наркотики,  3 млн з яких - ВІЛ-інфіковані. Все ж  через розбіжності в статистичних даних реальну кількість споживачів наркотичних речовин  на сьогодні в Україні та в світі виявити неможливо.
 
Співробітник відділу по боротьбі з незаконним обігом наркотиків УМВС України в Житомирській області Світлана Довбиш оприлюднила деякі статистичні дані щодо динаміки  вилучення наркотичних засобів на території Житомирської області: «У поточному році з незаконного обігу вилучено 23 кг наркотиків, і це  при тому, що вже за 5 г маріхуани людину притягують до кримінальної відповідальності». Також вона повідомила, що на Житомирщині зареєстровано близько 500 кримінальних правопорушень, пов’язаних з незаконним обігом підконтрольних речовин, з яких майже 130 фактів збуту наркотиків. Ліквідовано більше десятка наркопритонів, підпільну лабораторію, викрито факт втягнення в наркоманію інших осіб.  До кримінальної відповідальності за незаконні операції з наркотиками притягнуто близько 170 осіб, з яких півсотні наркозбутчиків.
 
Учасники зустрічі обговорили ряд проблемних питань, пов’язаних з наркоманією:
• Молодий вік наркозалежних людей  у зв’язку з невеликою продовжуваністю життя;
• Тісний зв'язок  наркоманії з ВІЛ/СНІДом та вірусними гепатитами;
• Дієвість соціальної реклами у подоланні наркоманії;
• Збільшення  кількості психоактивних речовин у світі  та поширення наркотичних засобів через мережу Інтернет;
• Зміна ставлення до наркозалежного  як до людини, яка потребує допомоги, а не покарання, а також  можливість реабілітації наркозалежної людини.
«Фізичну залежність можливо подолати на 100%  протягом курсу лікування, - говорить  завідуючий  організаційно-консультативим  відділом  обласного наркологічного диспансеру Михайло Дорофєєв. -   З психічною  залежністю  у нашому закладі працюють психологи, а в подальшому, ми все-таки рекомендуємо звертатися до реабілітаційних центрів. Головне – бажання людини та створення сприятливих умов».

Директор Житомирського міського центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді Ольга Юрченко зауважила, що головним фактором на шляху до подолання та попередження соціально-суспільної проблеми є профілактика, яка  повинна бути всебічною, розгорнутою та системною.  «Тут  важливе місце займає співпраця з громадськими  об’єднаннями й  молодіжними  організаціями та  використання  для цього всіх доступних засобів, — підкреслює Ольга Юрченко і як приклад наводить співпрацю Центру соціальних служб міської ради  з ЖОГО «Перспектива», ГО «Прорив перемоги», МГО «Центр здорової молоді».

Організатори заходу наголошують на необхідності  включатися в боротьбу з наркоманією як органів  державної влади, так і молодіжних та громадських організацій, громадян України заради утвердження здорового способу життя кожної людини і всього суспільства.
 
  • На актуальності теми в сучасному українському суспільстві наголосив заступник міського голови Олександр Бочковський,  який зазначив що,  за даними  ВООЗ, понад 400 тис людей в Україні  вживають ін’єкційні наркотики, третина  з яких – ВІЛ-інфіковані Близько 16-ти млн людей  у світі вживають ін’єкційні наркотики,  3 млн з яких - ВІЛ-інфіковані. Все ж  через розбіжності в статистичних даних реальну кількість споживачів наркотичних речовин  на сьогодні в Україні та в світі виявити неможливо.
  • 6 червня у Житомирській міській раді  відбувся круглий стіл під назвою «Співраця державних та громадських організацій у реалізації Стратегії державної політики щодо наркотиків» за участі представників виконавчих органів міської ради,  правоохоронних органів, громадських організацій та медичних фахівців.
  • Співробітник відділу по боротьбі з незаконним обігом наркотиків УМВС України в Житомирській області Світлана Довбиш оприлюднила деякі статистичні дані щодо динаміки  вилучення наркотичних засобів на території Житомирської області: «У поточному році з незаконного обігу вилучено 23 кг наркотиків, і це  при тому, що вже за 5 г маріхуани людину притягують до кримінальної відповідальності». Також вона повідомила, що на Житомирщині зареєстровано близько 500 кримінальних правопорушень, пов’язаних з незаконним обігом підконтрольних речовин, з яких майже 130 фактів збуту наркотиків. Ліквідовано більше десятка наркопритонів, підпільну лабораторію, викрито факт втягнення в наркоманію інших осіб.  До кримінальної відповідальності за незаконні операції з наркотиками притягнуто близько 170 осіб, з яких півсотні наркозбутчиків.
  • 26 червня 2015 року відбулася загальноміська вулична інформаційно-профілактична акція на відзначення Міжнародного дня боротьби зі зловживанням наркотиками та їх незаконним розповсюдженням.
  • Учасники акції: Житомирський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, міжнародна громадська організація «Центр здорової молоді», Житомирська обласна громадська організація «Перспектива».
  • Учасники акції - волонтери і соціальні працівники,  активно спілкувалися з громадянами з проблемних питань, пов’язаних з наркоманією, розповсюджували відповідні інформаційні матеріали,  також  всім бажаючим надавалася можливість отримати консультування лікаря нарколога.
  • Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками та їх незаконним обігом – це, перш за все, повторне нагадування для всіх нас про  існуючу проблему. Цей день має спонукати людей задуматися над своїм життєвим вибором, усвідомити проблему і цінувати своє майбутнє та майбутнє своїх дітей.


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове