Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 32
візитів сьогодні: 5536
візитів всього: 477510
Прогноз погоди
На карті Житомира може з’явитись вулиця Героїв 95-ї бригади
14 червня 2015 року 11:13
В Житомирі кілька днів проходили громадські слухання щодо перейменування вулиць міста. Нагадаємо, що  відповідно до закону про декомунізацію, прийнятого Верховною Радою 9 квітня 2015 року, у Житомирі, як і в інших містах України, має відбутися перейменування вулиць, пов’язаних з комуністичною ідеологією.
 
12 червня на розгляд обговорення виносилося перейменування чотирьох топонімічних об’єктів: вул. Жукова на вулицю Героїв 95-ї бригади, вул. Сабурова на вул. Романа Шухевича, вул. Чапаєва на вул. Степана Бандера.
 
На загальноміські слухання прийшли представники молодого й старшого покоління, а також мешканці вулиць, що підлягають перейменуванню.
 
Ніхто із присутніх в залі не заперечував проти запропонованої назви вулиці «Героїв 95-ї бригади» на честь Героїв новітньої доби, що захищають Україну.
Під час обговорень мешканці вул. Чапаєва виступили з колективним зверненням проти перейменування вулиці, аргументуючи це додатковими витратами житомирян та непростою ситуацією в країні.
 
Також було внесено колективну  пропозицію перейменувати  вулицю Чапаєва на  Зодча. З такою ініціативою виступив представник  Будівельного коледжу ЖНАЕУ: «Зодчі - це об’єднана назва, в яку  входять і будівельники, і проектанти, творці, які відбудовували Житомир в 1945 році.  В 1945 р був заснований коледж».
 
Також, серед пропозицій учасників обговорень були:
- назвати одну із вулиць - Героїв десантників;
- перейменувати вулицю Чапаєва на Захисників Вітчизни;
- дати вулицям романтичні назви на кшталт Абрикосової в Криму;
- назвати одну із вулиць Студентською  на честь  студентів - рушійної сили будь-яких  змін у суспільстві;
- повернути вулиці Маршала Рибалка історичну назву – Соколовська;
- перейменувати вулицю Чапаєва на честь краєзнавців-істориків Бориса Кругляка чи Миколи  Костриці;
-  відродити  насамперед історичні назви, які ніколи не викликають протиріч у суспільстві.
 
Представники Спілки радянських офіцерів категорично не погоджуються зі  зміною назв вулиць на С.Бандери та Р.Шухевича, захищаючи свої погляди та «радянських героїв». Після суперечки молоді з «Правого сектору» та партії «Свобода» із представниками  старшого покоління  останні демонстративно залишили місце проведення громадських слухань під шквал емоцій та аплодисментів.
 
Краєзнавець Георгій Мокрицький говорить, що це результат комуністичної ідеології та  російської пропаганди. Настав час для України повернути власну історію.
 
«В дорогах та суспільстві  будуть доти ями, доки вони будуть  в наших головах. Ми повинні раз і назавжди зав’язати із радянською ідеологією та системою,  не жалкуючи ям у  наших головах»,- наголосив історик, закликаючи житомирян бути українцями по духу.
 
На завершення зустрічі присутні виконали Гімн України.
 
Управління по зв’язках з громадськістю міської ради

 



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare