Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 23
візитів сьогодні: 5531
візитів всього: 465123
Прогноз погоди
Активісти та держслужбовці об’єдналися заради впровадження директив ЄС
25 травня 2015 року 11:39
14-15 травня 2015 року у м. Києві пройшов тренінг «Впровадження вимог Енергетичного співтовариства: локальний контекст». Організаторами заходу були громадська організація «Екоклуб» у співпраці з Представництвом Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні, Фонду імені Гайнріха Бьоля та коаліцією «Енергетичні реформи».

За результатами тренінгу утворилася Робоча група, сформована з експертів, активістів неурядових громадських організацій та представників влади із 15-ти міст України, яка сприятиме врахуванню вимог Енергетичного Співтовариства у місцевій та національній енергетичній політиці, а також їх ефективному виконанню.

Приєднавшись до Енергетичного Співтовариства Україна отримала ряд зобов’язань щодо реформування енергетичного сектору. Серед них імплементація у законодавство директив з енергоефективності, що створить нові умови енергоспоживання приватних квартир, будинків та бюджетних закладів.

Однією із перешкод на шляху якісного впровадження вимог ЕС є недостатня поінформованість урядом виконавців щодо нових правил енергетичного сектору та можливостей реформованого енергетичного ринку (використання механізмів ЕСКО, зразкових державних закупівель, енергетичних сертифікатів, інспектування систем опалення та вентиляції та ін). Виконавці також не беруть участь у розробці законопроектів, саме тому прийняті закони часто стикаються з несприйняттям та неякісним виконанням, вважають одні з ініціаторів створення Робочої групи по впровадженню вимог Енергетичного Співтовариства, представники громадської організації «Екоклуб».

«Без активної діяльності та підтримки місцевих чиновників про якісне реформування енергетичної галузі не може йтися. Лише їх навчання та участь у формуванні державної політики може забезпечити перехід на сучасні моделі управління», - переконаний Ілля Єременко, експерт Екоклубу з енергозбереження, що надалі буде координувати роботу групи. «Ми очікуємо, що завдяки спілкуванню з державними службовцями, нові закони стануть більш зрозумілими їх виконавцям, а їхнє впровадження стане ефективнішим», - додав він.

«Реалізація як держаної підтримки, так місцевої енергетичної політики потребує консолідації зусиль державних службовців, експертного середовища та громадськості, бо лише спільними зусиллями ми зможемо досягти енергонезалежності. І роль громадськості в цьому процесі важко переоцінити, бо саме вона, будучи ключовим структурним елементом громадянського суспільства, з одного боку, має генерувати через експертне середовище необхідні зміни, а з іншого – з метою прийняття та реалізації таких змін тиснути на чиновницький апарат», – наголосив Борис Пахолюк, заступник директора департаменту економічного розвитку Житомирської міської ради.

Утворена Робоча група є відкритою для нових членів, тому кожен енергоменеджер може долучитися до її діяльності.


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове