Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 29
візитів сьогодні: 5545
візитів всього: 482116
Прогноз погоди
14 листопада в Житомирі, як і в усьому світі, відзначатиметься День діабету
13 листопада 2009 року 16:35
14 листопада в Житомирі, як і в усьому світі, відзначатиметься День діабету

14 листопада в Житомирі, як і в усьому світі відзначатиметься День діабету. Житомир приєднався до 365 міст світу, які у цей день запалюють блакитну ілюмінацію на центральних будівлях. В обласному центрі синє коло – символ діабету - буде запалено на центральному фасаді кінотеатру «Жовтень».

Довідково

Щорічно у всьому світі 14 листопада відмічається Міжнародний день боротьби з цукровим діабетом.
Починаючи з 2007 року, цей день проводитиметься під егідою ООН. Відзначається він з 1991 року на честь Фредеріка Гранту Бантінга, канадського фізіолога, який відкрив гормон інсуліну.
У січні 1922 року Грант Бантінг вперше в історії зробив ін’єкцію інсуліну 14-річному хлопчикові, завдяки чому дитя вижило. Відкриття Фредеріка Бантінга спільно з Джоном Маклеодом врятувало життя мільйонам людей.
Всесвітня організація охорони здоров’я визнала цукровий діабет неінфекційною епідемією. А 20 грудня 2006 року ООН ухвалила резолюцію, в якій наголошується на небезпеці цього захворювання у всьому світі.
Слід зазначити, що тільки в Україні на обліку перебуває приблизно мільйон хворих цукровим діабетом, хоча, як стверджують експерти, ця цифра сильно занижена, і насправді таких хворих в 2,5 рази більше.
Станом на жовтень 2009 року в м. Житомирі на цукровий діабет хворіють 7286 осіб, ще майже 6 тисяч осіб перебувають в групі ризику на виникнення цієї хвороби. З загальної кількості хворих - 7245 дорослих та 41 дитина.
Цукровий діабет досі вважається невиліковною хворобою, але завдяки інсуліну люди навчилися тримати цю недугу під контролем. Діабет після серцево-судинних і онкологічних захворювань стоїть на третьому місці безпосередніх причин смерті. Через постійно підвищений вміст цукру в крові розвиваються важкі ускладнення, такі як сліпота, гангрена кінцівок, ниркова недостатність, інфаркти та інсульти. Тому велике значення для тривалості та якості життя має своєчасне виявлення та адекватне лікування цієї хвороби.
У місті Житомирі розроблена та втілюється в життя міська програма «Цукровий діабет», яка спрямована перш за все на раннє виявлення хвороби. Відповідно до Програми в лікувально-профілактичних установах міста Житомира створено умови для виявлення осіб з підвищеним рівнем цукру в крові: є необхідне обладнання та реактиви, підготовлений медичний персонал, лаборанти. З метою раннього виявлення судинних та неврологічних ускладнень хворі на цукровий діабет консультуються окулістом, невропатологом, хірургом, фтизіатром. Реабілітація хворих із судинними ускладненнями проводиться в хірургічних відділеннях, в міському центрі невідкладної допомоги хворим з гострими порушеннями мозкового кровообігу та в денних стаціонарах. У терапевтичних відділеннях стаціонарів виділені ліжка для ендокрінологічних хворих.
В поліклініках лікувально-профілактичних установ працюють школи цукрового діабету, де проходять навчання хворі на цукровий діабет та члени їх родин.
В аптеках комунальної власності міста є в наявності достатній асортимент та кількість цукровознижувальних препаратів як вітчизняного, так і зарубіжного виробництва.
В міських лікарнях розроблені освітні матеріали, що пояснюють природу розвитку цукрового діабету та причини виникнення його ускладнень. Хворі забезпечуються дидактичними матеріалами по фіто- та дієтотерапії.
Окремою проблемою є забезпечення хворих на цукровий діабет препаратами інсуліну. Вживати інсулін змушений кожен п’ятий діабетик. В основному інсуліни надходять за рахунок державної програми. Проте недосконалість законодавчої бази періодично призводить до перебоїв в постачанні необхідних ліків.
Фактично хворі на цукровий і нецукровий діабет, які мешкають в м. Житомирі, у 2007 році отримали лікарські засоби на загальну суму 2188,2 тис. грн., в тому числі за рахунок коштів міського бюджету на суму 1627,7 тис.грн.. У 2008 році на забезпечення хворих на цукровий діабет необхідними лікарськими засобами було спрямовано 2051,4 тис. грн. з обласного бюджету та 527,9 тис. грн. з міського бюджету. У 2009 році забезпечення хворих на цукровий діабет препаратами інсуліну здійснюється за рахунок централізованих державних поставок через Обласну базу спеціального медичного постачання. Передбачаючи проблеми з поставками інсулінів за державною програмою на початку календарного року, з метою забезпечення самої уразливої категорії хворих на цукровий діабет – дітей, міською радою були передбачені в міському бюджеті видатки в сумі 120,0 тис. грн. на інсуліни саме для маленьких пацієнтів.
Одна з проблем, яка сприяє поширенню цукрового діабету в Україні, – незнання багатьох людей про його загрозу (а потенційною жертвою хвороби може бути кожен).
Серед причин виникнення цукрового діабету є і спадкові чинники, і недбале ставлення людей до стану свого організму. Надмірна вага, малорухомий спосіб життя, переїдання, шкідливі звички сприяють розвитку хвороби. Найбільш типовими ознаками цукрового діабету є спрага, відчуття сухості в ротовий порожнині, виділення значної кількості сечі, зниження ваги. Проте, досить часто першими симптомами цукрового діабету можуть бути фурункули на шкірі, прояви стоматиту, загальна слабкість, знижена працездатність.
Люди мають знати, що з діабетом можна жити, жити нормально, багато років, просто ведучи правильний спосіб життя. Всесвітня організація охорони здоров’я прогнозує, що кількість хворих на цукровий діабет до 2025 року зросте у світі вдвічі.
Кількість хворих на цукровий діабет в м. Житомирі щороку збільшується на 200-250 осіб. Вартість ліків (як інсулінів, так і таблетованих) постійно зростає. Отже, краще правильно харчуватись, вести здоровий спосіб життя, берегти своє здоров’я та хоча б раз на рік проходити профілактичне обстеження в своєї поліклініці.

Прес-служба Житомирської міської ради


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare