Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 42
візитів сьогодні: 5536
візитів всього: 477499
Прогноз погоди
«Іншим містам варто повчитися у Житомира комплексному підходу в питанні енергозбереження», – експерти
21 квітня 2015 року 15:38
Житомир увійшов до 9 міст, в які завітав інформаційний тур "Енергонезалежність-наша спільна справа". За словами організаторів відбір проходив за двома критеріями:  зацікавленість влади в питаннях енергозбереження та наявність у місті громадських активістів, які працюють у даному напрямку.

Проект "Енергонезалежність-наша спільна справа" передбачає інформування населення у питаннях економії та раціонального використання енергоресурсів, ознайомлення з альтернативними джерелами енергії та чим кожен з нас може впливати на довкілля та енергетичну незалежність України.

«Перше, чим має займатися влада – це зменшення споживання, шляхом підвищення  ефективності використання енергії.  Житомир є одним з передових міст, яке приділяє цьому велику увагу. Друге – переведення підприємств «Теплокомуненерго» та бюджетних організацій на альтернативні види палива. Третє – це питання диверсифікації джерел енергопостачання. Це те, що дасть змогу нашій країні стати енергонезалежною та сильною державою», – наголосив Артур Денисенко, координатор енергетичної програми «НЕЦУ».

Протягом минулого року, за рахунок підписання угод з міжнародними фінансовими організаціями, сума залучених Житомиром грантових та кредитних коштів для енергозбереження склала близько 1, 4 млрд. грн. У той час, як бюджет розвитку Житомира передбачає лише 120 млн. грн. Про це розповів перший заступник міського голови Сергій Сухомлин.

«У місті проводиться робота з термомодернізації бюджетних установ, модернізація комунальних підприємств, з метою зменшення споживання енергоресурсів. Також створено відділ енергоменеджемнту, який проводить щоденний моніторинг використання енергоносіїв у бюджетних установах. Цього року плануємо поставити лічильники на всі бюджетні установи.  Минулого року ми закупили 30 тролейбусів, адже надаємо перевагу екологічно чистому транспорту. Окрім того, Житомир – єдине з 6 міст, яке отримало грант на технічну допомогу  в проектуванні та реалізації проекту зі створення велосипедної мережі», - розповів Сухомлин.

Перший заступник міського голови звернув увагу і на те, що суттєве енергоспоживання відбувається у житловому секторі, що становить близько 56% енергоресурсів. Тому заходи, такі як тур "Енергонезалежність-наша спільна справа", для Житомира актуальні. Адже важливо з людьми проводити роз’яснювальну роботу в питанні енергозбереження.

Фахівці, в свою чергу, високо оцінили комплексність підходу Житомира у питанні енергозбереження та запропонували провести у місті всеукраїнську зустріч, аби представники влади інших міст перейняли житомирський досвід.

«Мені дуже подобається ваш підхід, як ви запроектували цю діяльність. Часто люди ніби і стараються зробити добре, але не продивившись всю картину, а глянувши дуже вузько на проблему, роблять хибні кроки. Ви ж рухаєте всі напрямки одночасно,  а не намагаєтеся зрушити один вагон. Іншим містам варто повчитися у вас такому комплексному підходу. Під час подібних енерготурів нам часто кажуть: є все, крім грошей. У вас є і бажання, і знаходяться кошти. В цьому – ви передове місто серед інших»,  – зазначив організатор туру Дмитро Сакалюк, експерт з питань енергоефективності.

Після завершення прес-конференції організатори туру "Енергонезалежність-наша спільна справа» продемонстрували інформаційну виставку, де житомиряни мали  змогу скуштувати кави, яку варять завдяки сонячній енергії, покрутити педалі вело генератора, щоб подивитися відео та на власні очі побачити роботу сонячних панелей.


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare