Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 22
візитів сьогодні: 5524
візитів всього: 463559
Прогноз погоди
Залучення іноземних коштів дозволить Житомиру розвиватися
23 січня 2015 року 17:32
В Житомирі протягом 21-23 січня проходять практичні семінари «Енергоефективність у громадах» з організації діалогової платформи та з питань моніторингу ПДСЕР. У програмі заходу -  звіти та презентації  регіональних координаторів про заплановані або впроваджені енергоефективні заходи у регіонах, серед яких: Луганськ, Дніпропетровськ, Полтава, Чернівці, Житомир. Також запитання, коментарі, обговорення, робота в робочих групах та інше.

Житомир на семінарі представив перший заступник міського голови Сергій Сухомлин. Звертаючись до присутніх, він розповів, що ефективна співпраця з німецькою компанією GIZ базується на багатьох факторах.

«Ми побачили не тільки професіоналізм з боку представників GIZ, але й їх  як простих людей. Після того, як вони побачили умови проживання в готелі, де проживають переселенці зі Сходу, протягом тижня було вирішено надати з боку GIZ досить велику суму коштів для реконструкції приміщень готелю, аби підтримати і допомогти переселенцям пережити ту ситуацію, в якій вони опинились»,- зазначив Сергій Сухомлин.

В свою чергу заступник директора проекту GIZ  Іма Хренова–Шимкіна теж задоволена співпрацею з містом. Каже, приємно працювати з людьми, зацікавленими у розвитку Житомира  у сфері енергоефективності.

«З Житомиром у нас гарно вийшло впровадити пілотний проект, зробити тепломодернізацію ДНЗ№63. Всі учасники реновації дитячого закладу також отримають знання та вміння, як робити подібні проекти на найвищому рівні, згідно європейських стандартів», - зазначила вона.
Сергій Сухомлин закцентував увагу на тому, що бюджети міст на 2015 рік дуже обмежені. Через  девальвацію гривні спостерігається значне зменшення бюджету, порівняно з іншими роками.
«Участь у всіх програмах ( кредити НЕФКО, Швейцарське бюро співробітництва та ін.)  дає  нам можливість залучити грантові та кредитні кошти  на сотні мільйонів гривень.  Це і є для нас той ресурс,  який необхідно мудро використовувати. Спілкуючись з іншими мерами міст, я бачу острахи щодо подальшої девальвації гривні, підвищення курсу. Дехто боїться брати кредити на розвиток міст, бо віддавати потрібно у гривнях. Всі ми бачимо, що ціни на енергоносії лише зростають. За період 2009-2014 років вартість електроенергії зросла на 125,7%, вартість природного газу -  на 198,0%, девальвація гривні становить 103,9 %».
 
«І що б не говорили песимісти, – переконаний Сергій Сухомлин,-  нам необхідно брати кредити , тому  що економія на термомодернізації завжди буде більшою, ніж девальвація національної валюти. Об’єм реалізації всіх запланованих проектів:  грантових, кредитних,  інвестиційних – декілька мільярдів гривень. А бюджет розвитку міста запланований всього на 129 млн.грн., тож залучення таких грантів, інвестицій та  кредитів – це єдина можливість для такого міста, як Житомир, хоч мінімально, але розвиватися», – констатує Сергій Сухомлин.
 
В рамках семінарів представники компанії GIZ побували і в садочку №63. Консультант проекту GIZ «Ефективність в муніципалітетах» Дмитро Марусич зазначає, що з Житомиром приємно працювати, тут всі зацікавлені у впровадженні заходів з енергоефективності.

«Ми працюємо з великою кількістю міст, але не у всіх містах ми вже виконуємо таку реновацію, теплосанацію будівлі ДНЗ. Працювати легко. Ми здійснюємо проект на умовах спів фінансування. Це також показник того, що влада міста зацікавлена в тепломодернізації будівель. Крім того, всі технічні умови було виконано. І в ці непрості для країни часи з житомирською владою є порозуміння, що дозволяє нам реалізовувати такі проекти», - підсумовує Дмитро Марусич.

 



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове