Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 2
переглядів: 22
візитів сьогодні: 5521
візитів всього: 464661
Прогноз погоди
Основний фінансовий документ міста на 2015 рік схвалено виконавчим комітетом
16 січня 2015 року 13:39
На засіданні виконавчого комітету, яке відбулося 15 січня, обговорювався проект основного фінансового документу міста на 2015 рік.

Про особливості бюджетного процесу цього року розповів директор департаменту бюджету та фінансів Житомирської міської ради Сергій Гаращук.

"Формування проекту міського бюджету на 2015 рік відбувалося в унікальних умовах. Верховна Рада прийняла Закон України "Про Державний бюджет України на 2015 рік". Фактично лише після цього місцеві органи влади отримали базові показники, на підставі яких можливо складати проекти місцевих бюджетів",- повідомляє Сергій Гаращук.

В зв'язку зі змінами до Бюджетного та Податкового кодексів та прийняттям низки законодавчих актів, які впливають на формування як дохідної, так і видаткової частин місцевих бюджетів, фінансовий документ міста формувався за новою схемою.

Відтак, внесенням змін до Бюджетного кодексу України запроваджено нові види джерел доходів, які наповнюватимуть бюджет. Це акцизний податок з роздрібної реалізації тютюну, алкоголю та пального, який встановлено в розмірі 5 % від ціни товару з урахуванням ПДВ. Запроваджено також транспортний податок, який сплачуватимуть власники легкових автомобілів з об'єму двигуна понад 3 тис. см куб. У разі, якщо автомобіль перебуває в експлуатації не більше 5 років, його власник має сплатити 25,0 тис. грн у рік. Внесено також зміни до оподаткування нерухомості.

Як повідомляє Сергій Гаращук, усі такі новації Податкового кодексу збільшують міський бюджет на суму близько 35 млн грн. Разом з тим, зменшено частину податку на доходи фізичних осіб, яка зараховується до міського бюджету з 75% до 60%. Скасовано екологічний податок та збір запровадження деяких видів підприємницької діяльності. Внаслідок цього міський бюджет втрачає понад 100млн грн.

"На повне утримання за рахунок коштів міського бюджету передано 44 дитячих садочки, усі заклади культури, фізичної культури і спорту, соціального захисту. Натомість, школи та лікарні утримуватимуться виключно за рахунок субвенції з державного бюджету. І обсягу таких субвенцій не вистачає на повноцінне забезпечення цих галузей фінансовим ресурсом, - продовжив свій виступ Сергій Гаращук. - Відповідно до вимог ст. 77 БКУ коштів вистачає лише на заробітну плату та оплату енергоносіїв. Повністю незабезпеченим залишається харчування учнів 1-4 класів, придбання медикаментів для лікарняних закладів та всі видатки з господарського утримання галузей".

Утримання установ, які фінансуються з власних доходів міського бюджету, забезпечено у повному обсязі на весь рік. Видатки садочків збільшено з метою забезпечення повноцінного та якісного харчування з дотримання встановлених норм.
Проектом бюджету також передбачено утримання об'єктів міської інфраструктури та виконання заходів затверджених Житомирською міською радою міських цільових програм.

Також Сергій Геращук роз'яснив нове поняття «реверсної дотації» (коштів, які передаються з місцевого бюджету до державного) та поінформував присутніх про основні цифри проекту міського бюджету. Ознайомитися з проектом фінансового документу міста можна тут.

Після обговорення виконавчий комітет схвалив проект бюджету Житомира на 2015 рік 22 голосами із 43 зареєстрованих. Затвердження основного фінансового документа міста відбуватиметься на найближчій сесії міської ради.


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове