Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 39
візитів сьогодні: 5540
візитів всього: 464442
Прогноз погоди
У Житомирі відбудеться Всеукраїнський конкурс шкільних робіт
23 жовтня 2009 року 17:28
24 жовтня 2009 року о 10.30 на базі міського колегіуму (вул.. Мануїльського, 18) відбудеться Всеукраїнський конкурс щодо обізнаності з питань міжнародної безпеки та співробітництва України з ЄС та НАТО «БЕЗПЕЧНА УКРАЇНА. БЕЗПЕЧНА ЄВРОПА. БЕЗПЕЧНИЙ СВІТ».

УМОВИ
ПРОВЕДЕННЯ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО КОНКУРСУ
щодо обізнаності з питань міжнародної безпеки та співробітництва України з ЄС та НАТО
«БЕЗПЕЧНА УКРАЇНА. БЕЗПЕЧНА ЄВРОПА. БЕЗПЕЧНИЙ СВІТ»
Конкурс відбудеться в регіональному центрі - Житомирському міському колегіуму, що знаходиться за адресою: 10002 м.Житомир, вул.Мануільського, 18 (телефон 0412 373035, 0676954369; факс 0412 431419)

І.Загальні положення:
1. Всеукраїнський конкурс для учнів загальноосвітніх шкіл “Безпечна Україна. Безпечна Європа. Безпечний світ” (далі - Конкурс) має за мету визначення рівня обізнаності і сприяння поглибленню знань з питань міжнародної безпеки та співробітництва України з ЄС та НАТО. За учасниками і змістом, конкурс є складовою спільної українсько-польської ініціативи та своєрідним продовженням конкурсу ”Безпечна Польща. Безпечна Європа. Безпечний світ,” який уже вшосте відбувається в Польщі і втретє в Україні та здійснюється разом із польськими партнерами. У Польщі конкурс відбувається під патронатом Президента Республіки Польща, Генерального секретаря НАТО, за підтримки Міністерства закордонних справ, Міністерства освіти, Міністерства Національної оборони РП та Офісу публічної дипломатії штаб-квартири НАТО в Брюсселі. До участі в Конкурсі запрошуються також і представники інших зацікавлених країн.

2. Організатори Міжнародного конкурсу: Асоціація керівників шкіл України (АКШУ), Громадська Ліга Україна-НАТО за підтримки Міністерства освіти України, Міністерства закордонних справ України, Державного комітету з питань телебачення та радіомовлення України, Міністерства оборони України, Національного центру з питань євроатлантичної інтеграції, Посольства Республіки Польща і Словацької Республіки в Україні та інших зацікавлених організацій.

3. Метою конкурсу є:
- поширення інформації та знань у сфері освіти для безпеки та сприяння патріотичному вихованню молоді через поглиблення розуміння діяльності міжнародних організацій ,які відповідають за безпеку в світі з особливою увагою до місця та участі України в міжнародних структурах безпеки;
- зацікавлення молоді проблематикою багатосторонніх міжнародних відносин через відповідне реагування і відчуття відповідальності за прийняття спільних рішень та усвідомлення нових цивілізаційних загроз у сучасному світі, їх сприйняття і вирішення;
- сприяння створенню в навчальних закладах необхідної інформаційної бази куточків та бібліотечок із зазначених питань;
- сприяння взаємодії влади, навчальних закладів та громадських організацій у поширенні кращого вітчизняного та міжнародного досвіду з цих питань, поглибленню міжнародної співпраці, запровадженню сучасних інтерактивних форм навчання.
4. Конкурс передбачає індивідуальну, виключно на добровільних засадах, участь зареєстрованих(форма додається) учасників у письмовому тестуванні, яке відбувається протягом визначеного організаторами для кожного етапу часу та надання (можливо презентацію) підготовленого заздалегідь твору (есе) розміром до двох сторінок друкованого тексту формату А4. Тематика конкурсу має уточнюватися щорічно і базується на загальних знаннях і навичках, що мають загальноєвропейський ціннісний і безпековий вимір, і які учні мають отримувати в процесі вивчення таких навчальних дисциплін, як: історія, географія, суспільствознавство, ОБЖ, іноземні мови, охорона природи та навколишнього середовища, краєзнавство, екологія, основи захисту Вітчизни, цивільна оборона, на виховних годинах, участі в позакласній діяльності. Тобто, зміст запитань передбачає розуміння питань безпеки у більш широкому сенсі і враховує вікові та освітньо - психологічні особливості навчання в різних регіонах України, зокрема, у міській та сільській місцевості. Зважаючи на міжнародний вимір конкурсу, декілька питань присвячені інтеграційному досвіду Польщі, інших країн та розвитку наших двосторонніх відносин. В есе пропонується надати власне бачення проблем та аргументів, які пов’язані з участю в існуючих системах міжнародної безпеки, а також практичні приклади співробітництва, зокрема, в рамках реалізації Цільового плану Україна –НАТО на місцевому і національному рівнях. Особлива увага під час інтерактивних заходів Конкурсу має бути надана вмінню обґрунтувати свою позицію та спілкуванню іноземними мовами.
Йдеться не тільки про можливість для учнів за допомогою батьків, друзів, вчителів поглибити своє розуміння з актуальних питань, які мають суспільний резонанс, але і долучити до цього діалогу та отримати відповіді з не простих, але важливих проблем від фахівців, представників відповідних державних установ(які не випадково є співорганізаторами конкурсу), міжнародних експертів і, навіть, організацій (НАТО, ЄС). Як засвідчив досвід, міжнародний вимір Конкурсу має сприяти розвитку багатосторонніх відносин, кращого розуміння і підтримки європейських прагнень нашої країни в світі, підвищенню зацікавленості учасників, зокрема, щодо можливості майбутньої професійної діяльності з цих питань. Конкурс має врахувати і розвинути успішний досвід та використання інформаційного і методологічного ресурсу, який містить навчальна література, підручники, посібники, освітні пакети, інші матеріали, які створені в останні роки, зокрема, за результатами тендерів, проведених та рекомендованих МОН України з цієї тематики, міжнародних інформаційних і навчальних джерел, зокрема ООН, Ради Європи, ЄС, ОБСЄ, НАТО, міжнародного конкурсу для старшокласників і студентів “Аліанте-Україна” (www.project-alliante.org; www.yataukraine.org.ua .
Опис умов та тематики конкурсу розміщені на Інтернет – сторінках організаторів, зокрема: Асоціації керівників шкіл України, Громадської Ліги Україна-НАТО, а інформаційні джерела та корисна інформація на веб-сторінках МЗС України і їх партнерів, а саме: - www.usha.org.ua ; www.nato.int\ukraine; www.mfa.gov.ua; www.mil.gov.ua; www.project-aliante.org; www.yataukraine.org.ua

5. Участь в конкурсі за власним бажанням можуть брати учні загальноосвітніх, навчальних закладів віком від 14 до 18 років(у вікових категоріях 14-16 років і 17-18 років), які мають бажання перевірити та поглибити свої знання, а також сприяти поширенню обізнаності з цих питань у суспільстві.
ІІ. Організація та проведення Конкурсу

2.1 Конкурс відбувається протягом вересня – листопада у загальноосвітніх навчальних закладах України незалежно від типу, форми власності та підпорядкування.

2.2 Конкурс включає три етапи: шкільний, обласний (регіональний), всеукраїнський, що передбачає можливість участі переможців з Польщі та інших країн, які проходять у чітко визначений термін для кожного етапу;

Зміст та форми, проведення першого етапую. Він є вибірковим (визначає сама школа) і має за мету визначити найбільш обізнаних учнів із зазначеної тематики конкурсу та повинен відбутися до 19 жовтня! Переможці визначаються в кожній школі самостійно з урахуванням рекомендацій, які пропонуються організаторами ( додаються),зокрема, як в формі тестів, так і більш інтерактивних форм: диспутів, заходів євроклубів, Днів ООН, ЄС,НАТО тощо.

Індивідуальну реєстрацію учнів-переможців шкільного етапу здійснює Оргкомітет на базі Житомирського міського колегіуму до 22 жовтня ( форма заявки додається, відправляти на е-mai Zt.kolegium@gmail.com або Факс 0412 431419 );

другий – обласний (регіональний) етап, який відбудеться на базі Житомирського міського колегіуму, визначає найбільш обізнаних серед шкільних переможців (двох від школи) і відбувається одночасно у визначених таким чином регіонах України 24 жовтня 2009 р. у формі письмового тесту, розробленого експертами Національного Оргкомітету конкурсу, представники якого братимуть безпосередньо участь в проведенні обласного етапу, та представлення зазначеного тематичного есе (есе має бути надіслано на е-mai Zt.kolegium@gmail.com ).

третій – Всеукраїнський етап, який має одночасно міжнародний вимір, передбачає такий же, за змістом, формат - написання письмового тесту та надання есе до оргкомітету та журі, які мають визначити переможців конкурсу, що відбудеться з 28 листопада по 5 грудня 2009 року за участі польських партнерів і учасників з інших країн у м. Києві (з презентацією Збірника найкращих есе учасників).
2.3 Організаційне та методичне забезпечення діяльності, пов’язаної з проведенням конкурсу здійснює Оргкомітет, який знаходиться за адресою:
10002 Житомир Житомирський міський колегіум. Мануільського, 18. Конкурс “Безпечна Україна”. Тел. 0412 373035, 0676954369. Факс 0412 431419
e-mail: Zt.kolegium@gmail.com ; веб-сайт www.USHA.org.ua
ІІІ. Визначення переможців та їх нагородження

3.1 Визначення переможців та їх нагородження на окремих етапах конкурсу забезпечують відповідні Оргкомітети, журі, їх партнери і спонсори.
На першому етапі переможців визначають та відзначають шкільні журі, партнери і спонсори проекту; Оргкомітет школи визначає 2 переможців і надає заявки на їх участь до обласного (регіонального) Оргкомітету.
3.2 Оцінку письмових робіт та есе за змістом (у відповідній системі балів) здійснює Журі Конкурсу, до якого запрошені представники організаторів та визнані фахівці з цієї тематики. Кращі роботи та есе будуть надруковані, презентовані під час Всеукраїнського етапу і поширені серед навчальних закладів.
2 переможці обласного етапу від кожної області (регіону) визначаються за результатами письмового тесту та есе для подальшої участі в Всеукраїнському етапі, окремі переможці будуть також відзначені організаторами на обласному рівні.
Спеціальні відзнаки та нагороди для переможців: грамоти, дипломи, пам’ятні подарунки встановлюють державні установи, громадські організації, співорганізатори і спонсори конкурсу. Переможці будуть запрошені також до участі в міжнародних і Всеукраїнських заходах, спеціальних публікаціях з тематики конкурсу. Вже, втретє, передбачається поїздка переможців до штаб-квартири НАТО в Брюсселі, спільно з переможцями з Польщі та, залежно від міжнародної участі (на паритетних засадах) в інші країни Європи в першій половині 2010 року.
3.4 Учасники окремих етапів можуть надати додаткові матеріали з тематики конкурсу, які свідчать про особистий внесок та можливості поширення обізнаності з цих питань (зокрема, матеріали, які свідчать про практичне співробітництво України з ЄС, НАТО та іншими структурами співробітництва і безпеки). Кращі матеріали будуть, також, репрезентовані на спеціальній виставці, як під час етапів конкурсу, так і після його завершення.
3.5 Оргкомітет буде сприяти забезпеченню участі, зокрема проїзду (в окремих випадках, проживання), обласних переможців в Всеукраїнському та міжнародному етапах конкурсу в Україні та Польщі, за узгодженою квотою представництва.
3.6 Фінансування витрат, які пов’язані з проведенням, забезпечуються Оргкомітетом Конкурсу за рахунок участі в спеціальних проектах, підтримки зазначених вище установ і організацій – учасників, спонсорів та в окремих випадках за можливостями і бажанням, за власний рахунок.
Контактні телефони у м. Києві: (044) 236 42 25; (044) 4892538

Орієнтовний план на 24 жовтня 2009

1. Реєстрація учасників, супроводжуючих
2. Урочисте відкриття
3. Учнівське тестування (до 90 хв)
4. Тренінг для супроводжуючих вчителів (під час учнівського тестування).
5. Обід чи фуршет.
6. Вручення сертифікатів
7. Від’їзд учасників

РЕЄСТРАЦІЙНА ФОРМА УЧАСНИКА
КОНКУРС «БЕЗПЕЧНА УКРАЇНА. БЕЗПЕЧНА ЄВРОПА. БЕЗПЕЧНИЙ СВІТ»

Прізвище, ім’я, по-батькові: _________________________________________

Дата народження ______________ клас ________________________________

Домашня адреса, телефон, e-mail:______________________________________

Реєстраційна форма школи:

№_________________________________________ дата 24 жовтня 2009 рік

Погодження школи брати участь в Конкурсі

«Безпечна Україна, Безпечна Європа, Безпечний світ»

Погоджуємося на участь нашої школи № ______________________________

у Всеукраїнському конкурсі для учнів загальноосвітніх шкіл

Повна назва школи: _________________________________________________

Адреса: ___________________________________________________________

Телефон _________________________ Факс ____________________________

E-mail: ____________________________________________________________

Ім’я та прізвище директора школи ____________________________________

Склад шкільної Конкурсної Комісії:

Голова Комісії:_____________________________________________________

Члени Комісії: _____________________________________________________

Відповідно до умов зобов’язуємося провести шкільний етап Конкурсу до 19
жовтня 2009 року


Директор школи

(підпис, печатка)

Реєстраційні форми надсилати регіональному представнику за адресою:

10002 м.Житомир, вул.. Мануїльського, 18, Житомирський міський колегіум.

Факс: 8-0412- 43-14-19; Zt.kolegium@gmail.com























Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове