Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 4
переглядів: 20
візитів сьогодні: 5565
візитів всього: 481457
Прогноз погоди
У Житомирі вживають заходи з контролю роботи благодійних організацій, які проводять акції по збору коштів на лікування дітей
8 серпня 2014 року 16:42
Працівниками Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді було проведене дослідження, яке показало, що діяльність волонтерів, які працюють зі скриньками на вулицях міста, одночасно порушує кілька Законів. Діти, які збирають гроші, отримують за це заробітну плату, не мають 18 років та документів, що дозволяють їм займатися цією діяльністю. Благодійні організації зареєстровані в інших містах України, не інформували органи місцевого самоврядування про збір коштів на території м. Житомира. У зв’язку з цим, на розгляд виконкому готується рішення, що покликане взяти дану ситуація під контроль.

Директор Центру соціальних служб Ольга Юрченко повідомила, що проблема шахрайства у сфері благодійності існує в багатьох містах України. Адже Закон «Про благодійну діяльність та благодійні організації» не зовсім досконалий. Втім, є можливості врегулювати дану ситуацію та зробити її контрольованою.

«Наразі в Житомирі створено робочу групу, відпрацьовані певні моменти. Питання обговорювалося з юристами, місцевими благодійними організаціями та міською владою. Ми проінформовані про заходи, яких вживають інші міста України. Тому, вже готуємо рішення на розгляд виконавчого комітету про врегулювання питання порядку проведення вуличних акцій та вуличних зборів пожертв для фізичних чи юридичних осіб», – повідомила Ольга Юрченко.

Фахівці із соціальної роботи спростовують інформацію про те, що так звані благодійники працюють на волонтерських засадах.

«Під час бесід з соціальними працівниками діти зізнаються, що отримують 10%, 20% чи 30%  від зібраної за день суми. Постає питання, яка ж це благодійна діяльність? Якщо особа отримує кошти за свою роботу – має бути підписана трудова угода, і не з дітьми, а з батьками. Батьки, в свою чергу, повинні взяти дозвіл на це в органах опіки і піклування. Тобто, ми бачимо що порушення є з різних сторін», – говорить Ольга Юрченко.

Під сумнів соціальні працівники, які брали участь у дослідженні, ставлять і наявність потреб в лікуванні тих дітей, інформація про яких розміщена на скриньках, з якими ходять псевдо-волонтери. Зі слів останніх, на лікування однієї і тієї ж дитини за різними версіям  потрібно від 15 до 200 тис грн.
 
«Як ми бачимо, різниця у сумах, які називають так звані волонтери, надто велика. Окрім того, складно перевірити дійсність фінансових потреб на лікування дітей, адже немає жодного малюка з Житомира. Хоча, на жаль, допомоги в нашому регіоні потребує велика кількість дітей. Поряд з тим, ми спостерігали, що скриньки не опломбовані належним чином, «волонтери» не можуть надати інформацію про дітей, на яких збирають коштів та не мають посвідчень», – зазначає директор Центру соціальних служб.

Тим, хто має бажання долучитися до благодійності та пожертвувати кошти на потреби нужденних, доки проект рішення виконкому готується, фахівці із соціальної роботи радять перевіряти достовірність інформації: цікавитися діагнозом, місцем проживання дітей, та медичним закладом, в якому планують проводити лікування.

«У будь-якому разі можна взяти контакти батьків, та перевіривши інформацію, перерахувати кошти на їх рахунок. Також можна звернутися до нашого центру. Навіть якщо ми не матимемо інформації про дитину, якій громадяни хочуть допомогти, ми звернемося до наших колег з інших міст та надамо її. Ще один спосіб допомогти – пожертвувати кошти тим людям, інформація про яких оприлюднена у ЗМІ», – поділилася Ольга Юрченко.                                                                     


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare