Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 18
візитів сьогодні: 5517
візитів всього: 464622
Прогноз погоди
Дільничні лікарі отримають автомобілі для відвідування хворих
18 червня 2014 року 13:57
Таке рішення ухвалили депутати міської ради під час тридцять шостої сесії. Перший заступник міського голови Сергій Сухомлин переконаний – інші питання можна відкласти, але всіма способами знайти можливість купити необхідний автотранспорт для лікарів:

«Питання відсутності автомобілів у наших поліклініках та лікарнях – це питання, перш за все, здоров’я і навіть життя мешканців міста Житомира. Наш приорітет – щоб житомирські лікарі могли вчасно дістатись до пацієнта. У бюджеті цього року за рахунок економії окремих статей та перегляду вартості певних робіт, ми змогли знайти резерв 2,7 млн.грн. і забезпечити наших лікарів новим автотранспортом».

Станом на початок року в міських лікарнях налічується 59 автомобілів з необхідних 108. Та і з них, списанню підлягають 42 одиниці.

«Найстаріші автомобілі в нашому гаражі 1985-го року випуску, багато автівок 90-их років, найновіші – 2006-го, автомобілі марки «Таврія», їх у нас 3. Що стосується потреб – то в нашій лікарні 65 дільниць, з них 45 – машинні дільниці. Як правило, одна автівка розвозить трьох лікарів. Ці дільниці дуже розкидані, починаючи від зони аеропорту, закінчуючи в’їздом в місто зі сторони Бердичева. Якщо будинок, з якого надійшов виклик, знаходиться в радіусі кілометра і трохи більше, лікар добирається до хворого своїм ходом. Хоча за всіма нормами його мають туди довезти", – говорить головний лікар КУ «Центральна міська лікарня №1» Анатолій Вусик.

Загалом, у медичних установах Житомира налічується 218 дільниць, з них тільки на 63 хворі обслуговуються лікарями, які використовують санітарний транспорт. Кількість викликів до хворих на дому в 2013 році становила 450 тис. 320, навантаження на одного лікаря в день складає 8-9 відвідувань.

«Робота сімейного лікаря складається з 2-х напрямків: прийом громадян в поліклініці та відвідування хворих на дому. В літній період в середньому у сімейного лікаря 8-9 викликів на добу, в зимній – 25-30», – ділиться сімейний лікар першої міської лікарні Корольовського району Анатолій Карпишин.
Сімейний лікар зазначає, що транспорт для медичних працівників це життєво важлива необхідність.

«У деяких випадках відлік часу іде на години. Тому, від того на скільки швидко лікар дістанеться до пацієнта, залежить життя хворого».

Щорічно більше 200 тис. грн. витрачається на ремонт та утримання старих автомобілів для дільничних лікарів, говорить механік гаражу КУ «Центральна міська лікарня №1» Валерій Бондарчук.

«Ми маємо тільки 5 нормально справних автомобілів, які можуть виїжджати на лінію та доставляти лікарів на виклики. Інші автомобілі ми підтримуємо всіма можливими способами, але на них йдуть дуже великі витрати: бензин, запчастини. За 2013 рік тільки на пальне витратили 245 тисяч і більше 100 тисяч на запчастини. Це дуже не рентабельно, за кошти, які ми витратили на утримання старих автівок, можна було купити 2 нові. Мали такі випадки, коли машина не доїжджала до пункту виклику, назад її притягували на буксирі», – розповідає Валерій Бондарчук.

Окрім сімейних лікарів, до хворих та лежачих пацієнтів потрібно доставити лаборантів, масажистів, спеціалістів різного профілю: хірургів, невропатологів та ін., медсестер для встановлення крапельниці або зробити кардіограму. Для належної організації надання медичної допомоги вдома, 30 автомобілів для дільничної мережі вкрай необхідні.


Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове