Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 2
переглядів: 37
візитів сьогодні: 5541
візитів всього: 482338
Прогноз погоди
«Будинки призначені для життя, для мешканців, а не для того, щоб їх розмальовували», – начальник ВЖРЕПу № 3
15 лютого 2014 року 14:35

Часто на фасадах будинків м. Житомира можна побачити різнокольорові малюнки-графіті, а також написи (в тому числі, які містять нецензурну лексику). Мешканці скаржаться, ВЖРЕПи фарбують фасади. Про те, скільки часу, фарби та ін. затрат необхідно, щоб повернути фасаду естетичний, нормальний вигляд розповіли в КП ВЖРЕП № 3, який фарбує пошкоджені фасади будинків центральних вулиць.

«На жаль, факт залишається фактом. З кожним роком у нашому місті фактів, коли пишуть на фасадах будинків і коли їх розмальовують, все більше й більше. Крім того, розмальовують не тільки фасади, але й плитку, яку не пофарбуєш зверху фарбою, бо який тоді будинок матиме вигляд. Фарбу iз плитки неможливо змити ні розчинником, ні водою, нічим», – зазначає начальник КП ВЖРЕП № 3 Житомирської міської ради Анатолій Загребельний.

Як приклад, начальник наводить фасади будинків за адресами: Майдан Соборний, 3/2, Майдан Соборний, 4, Майдан Соборний, 5.

«Фактично ці будинки є центральною частиною міста. Проте, як би ми не старались відмити плитку, вона не відмивається. Для того, щоб фасади будинків мали естетичний вигляд, були в нормальному стані, ми їх фарбуємо спеціальною фасадною фарбою, яка є дороговартісною. Тому, в першу чергу, ми несемо затрати матеріальні – виконуємо роботи, які не входять у вартість тарифу, що мешканці нам не оплачують. А це додаткове навантаження на підприємство: вимушені купувати фасадну фарбу, зафарбовувати ці написи по декілька разів, як мінімум, двічі, бо з першого разу напис повністю зафарбувати не можна. По-друге, несемо затрати часу. Оскільки працівники замість того, щоб прибирати закріплені за ними території, вимушені фарбувати розмальовані фасади», – розповідає Анатолій Іванович.

Як повідомив Анатолій Загребельний, підрахунки такі: «На 1 м. кв. потрібно 120 грамів фарби. Якщо за один раз надпис не вдається зафарбувати, а так, зазвичай, і буває: коли за один раз, нам не вдається зафарбувати фасад, то ми вимушені фарбувати вдруге. Виходить, потрібно 240 грамів на 1 м. кв. А тепер рахуємо: якщо потрібно зафарбувати 4 – 5 м. кв., то потрібно витратити вже один кілограм фарби. 3-кiлограмовою банкою фарби вартістю 60-70 грн. ми можемо пофарбувати 12 м. кв. А скільки є розмальованих фасадів будинків в місті? Скільки розмальованих фасадів будинків на центральних вулицях? От і виходить, що одні фарбують, а інші чинять шкоду».

Про написи повідомляють і мешканці, і працівники ВЖРЕПу.

Анатолій Іванович зізнається: «На жаль, жодного разу спіймати «на гарячому» людей, які пишуть чи малюють на фасадах будинків, ні мешканцям будинків, у яких пошкодили фасад, ні працівникам ВЖРЕПу не вдалось».

«Я б попросив людей, які пишуть і малюють на фасадах, малювати у відведених місцях, наприклад, на папері у художніх школах, вдома. Не пишіть на фасадах будинків. Будинок призначений для життя, для мешканців, а не для того, щоб їх розмальовували», – каже Анатолій Загребельний.

Житомиряни кажуть:

«Якщо чесно, вже набридло бачити те, що «жеківці» фарбують фасади. Щойно вони пофарбували фасад, через деякий час людям, яким, мабуть, більше немає чим зайнятись у житті, знову пишуть безглузді написи. Скільки ж можна?! Свої «шедеври» у себе на лобі пишіть і ходіть так по вулиці», – обурюється пані Лариса, що мешкає на вул. Театральній.

«Часто я просто йду і не помічаю: є ті записи на фасадах чи їх немає. Але вважаю, що робити шкоду, нищити те, що є – набагато легше, ніж робити щось хороше. Просто бажаю тим людям, які пишуть написи, оговтатись і не чинити шкоди, не соромте себе і Житомир. Це ваше місто, ви тут живете. Робіть його кращим, а не перетворюйте на різнокольорове жахіття», – зазначає студент Сергій, який мешкає по вул. Котовського.

Управління по зв’язках з громадськістю



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare