Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 18
візитів сьогодні: 5529
візитів всього: 477029
Прогноз погоди
Сквер на розі вулиць Московської та Лятошинського планують відремонтувати й оновити
17 січня 2014 року 17:55

Ескізний проект «Капітальний ремонт скверу на розі вулиць Московської та Лятошинського в м. Житомирі», замовником якого є управління комунального господарства Житомирської міської ради, розглянули під час засідання архітектурно-містобудівної ради при управлінні містобудування, архітектури та дизайну міського середовища міської ради, що відбулось 16 січня 2014 року.

Із доповіддю та презентацією ескізів виступив головний архітектор проекту Богдан Сич.

«На сьогоднішній день сквер залишається одним із улюблених місць відпочинку та зустрічей серед житомирян, особливо в літню пору. Збереження цього скверу як елементу благоустрою міста є правильним», – зазначив під час виступу Богдан Сич.

Також Богдан Іванович продемонстрував присутнім ескізи, звернувши увагу на кілька ключових моментів.

Зокрема, за ескізами, в центрі скверу запропоновано встановити фонтан, навколо нього встановити лавки – замінити старі на нові: по внутрішньому і зовнішньому колах, облаштувати мініатюри в стилі японського кам’яного саду, висадити шароподібні клени тощо. Крім цього, архітектор проекту озвучив думку про встановлення додаткових елементів благоустрою, зокрема, ліхтарів на основних пішохідних доріжках, а також встановлення сміттєвих урн і, можливо, сміттєвих контейнерів. Також висловив додаткову пропозицію щодо встановлення на території скверу торгової точки, де житомиряни могли б придбати морозиво, воду, кондитерські або пекарські вироби, але не алкоголь чи фаст-фуд. Крім того, обговорювалось питання здешевлення проекту за рахунок збереження існуючого покриття.

Дискусійними питаннями серед учасників засідання стали пропозиції щодо встановлення фонтану (в центрі скверу) і біотуалетів (на території скверу). Більшість присутніх на засіданні погодились із думкою щодо недоцільності цих об’єктів в сквері.

Заслухавши доповідь, краєзнавець та історик Георгій Мокрицький наголосив на тому, що необхідно визначити, який об’єкт житомиряни хотіли б побачити в кінцевому результаті. Під час виступу краєзнавець закликав не поєднувати різні стилі – розміщувати на території скверу мініатюри японського кам’яного саду, саджати шароподібні клени тощо, а визначитись із певним стилем «оформлення» скверу, обрати тематичні чи національні акценти. Крім того, висловив пропозицію встановити в центрі скверу замість фонтану мініатюру водяного млина.

Заступник начальника управління комунального господарства Житомирської міської ради Віталій Шевчук наголосив, що це – лише ескізний проект капремонту. Тому в майбутньому замовник, яким виступає управління комунального господарства, готовий до розгляду всіх озвучених ідей та пропозицій, а також їхнього доцільного, а головне – реального втілення у життя.

«У першу чергу, основне завдання капітального ремонту – встановлення зовнішнього освітлення, якого зараз на території скверу немає, зрізання ушкоджених та аварійних дерев і насадження на їхньому місці нових. Фонтан, пам’ятний знак, інші об’єкти є перспективою, оскільки є обмеження бюджету. Але мусимо визначити чи це буде капітальний ремонт скверу, чи це буде облаштування скверу пам’ятними та будь-якими іншими об’єктами», – підкреслив Віталій Андрійович.

 «Питання капітального ремонту скверу на розі вулиць Московської та Лятошинського виникло в зв’язку з традиційним святкуванням саме в цьому місці Свята хліба в День міста», – зазначила перший заступник Житомирського міського голови Галина Семенець.

За словами Галини Василівни, в минулому році відзначення Свята хліба було перенесено в Парк культури та відпочинку імені Ю. Гагаріна. Свято хліба тоді майже не вдалось провести. Гості та учасники свята зазначили, що проведення свята хліба в парку є недоцільним, а найкраще місце для святкувань – сквер.

«Перед нами постає два питання. Перше питання – це капітальний ремонт скверу. Друге – назва нашого міста, його історія, проведення Свята хліба все-таки спонукають нас до встановлення на території скверу пам’ятного знаку з використанням певних декоративних елементів, наприклад, жита, хліба тощо, які насамперед пов’язані з історією нашого міста, певними подіями і щось символізуватимуть для житомирян», – підкреслила Галина Семенець.

Під час засідання і розгляду ескізного проекту висловлені такі пропозиції і рекомендації: обстежити і з’ясувати стан існуючих зелених насаджень на території скверу, визначити необхідність їх зрізання та кронування, і в подальшому розробити дендрологію нових зелених насаджень, доопрацювати питання встановлення пам’ятного знаку та створення його ескізів-ідей, рекомендація щодо збільшення площі тротуарної плитки для пішоходів.

Управління по зв’язках з громадськістю



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare