Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 128
візитів сьогодні: 5525
візитів всього: 464708
Прогноз погоди
Управління архітектури міської ради інформує про особливості розміщення та зовнішнього вигляду МАФів у м. Житомирі
25 грудня 2013 року 14:58

Виконавчий комітет Житомирської міської ради прийняв рішення № 611 від 18.12.2013 “Про затвердження Комплексної схеми розміщення та архітектурних типів тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території міста Житомира”.

Адже до цього часу жодних нормативно-правових актів, якими б  визначалися місця розташування тимчасових споруд на території міста з урахуванням  вимог будівельних, санітарно-гігієнічних норм, існуючих містобудівних обмежень, вимог щодо охорони навколишнього  природного середовища, раціонального використання територій, охорони історико-культурної спадщини, земельно-господарського устрою не затверджувалося.

Тому саме задля вирішення проблеми впорядкування розміщення тимчасових споруд виконавчим комітетом прийняте відповідне рішення.

Як повідомила заступник начальника управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища Житомирської міської ради Олена Крижановська, в ході виконання робіт з розробки Комплексної схеми було проведено інвентаризацію наявних тимчасових споруд в м. Житомирі.

Комплексна  схема визначає територіальні зони — А, Б, В, Г, Ж — в межах міста та передбачені для них види використання території під розміщення тимчасових споруд, архітектурну доцільність місць їх розташування та інші вимоги.  Кожна  представлена зона передбачає певні норми, обмеження,  архітектурні типи щодо розміщення тимчасових споруд.

При розташуванні тимчасових споруд застосовуються затверджені архітектурні типи (зовнішній архітектурний вигляд споруд із розміщенням інформації про її власника (користувача), назви продукції та/або послуг, що надаються), для пересувних  тимчасових споруд — типові.

Оскільки стиль центральної частини  міста (зона А) носить  більш  класичний характер, то в композитних матеріалах для виготовлення тимчасових споруд пропонується використання також  класичного стилю, привабливих яскравих кольорів  у поєднанні з  історичним середовищем міста.

У мікрорайонах, переважно забудованих житловими багатоповерховими будинками  та приватними житловими малоповерховими будинками  (зони Б, В) допускається розміщення тимчасових споруд у місцях, вільних від забудови, та на другорядних вулицях, враховуючи вимоги нормативної бази. Тимчасові споруди повинні мати сучасний дизайн, високий рівень зовнішнього опорядження, відповідний  благоустрій прилеглої території.

У промислових зонах з незадовільним розвитком інфраструктури об’єктів торгівлі та побутового обслуговування (зона Г) допускається розміщення тимчасових споруд, архітектурне вирішення архітипів яких більш спрощене.

Матеріали, що пропонуються для виготовлення тимчасових споруд – це матеріали виробництва України (фасадні скління, панелі, композитні матеріали,ін.).

У ході розроблення Комплексної схеми  визначені  обмеження, які не дозволяють розміщення тимчасових споруд у цих зонах: наявність інженерних мереж, комунікацій, охоронні зони пам’яток культурної спадщини, межі ліній забудови центральних та магістральних вулиць міста, наявність  розвинутої інфраструктури об’єктів торгівлі, ринків, параметри тимчасових споруд.

Відповідно до затвердженої Комплексної схеми, фактичне місце розміщення тимчасової споруди повинно відповідати схемі розміщення об’єкту, що міститься у паспорті прив’язки. Зовнішній вигляд тимчасової споруди має  відповідати розробленим архітипам. Благоустрій місця розташування  виконується на підставі схеми благоустрою прилеглої території, що міститься у паспорті прив’язки або за окремим проектом.

Усім власникам тимчасових споруд упродовж одного року після затвердження Комплексної схеми необхідно звернутися до спеціально уповноваженого органу з питань містобудування та архітектури міської ради для отримання паспорту прив’язки тимчасової споруди відповідно до Комплексної схеми та чинного на даний час законодавства України.

Власнику тимчасової споруди, якщо ця споруда була розміщена на підставі дозвільних документів, що були отримані до затвердження Комплексної схеми, але її зовнішній вигляд не відповідає затвердженому архітипу, необхідно здійснити упродовж трьох років після затвердження комплексної схеми  модернізацію (переробку) її зовнішнього вигляду: відновлення або заміну зовнішніх оздоблювальних елементів, облицювання відповідними матеріалами, тощо, у відповідності до Комплексної схеми.

Суб’єкти підприємницької діяльності, тимчасові споруди яких розміщені не у відповідності  з  Комплексною схемою, але на момент встановлення мали дозвільні документи на їх розміщення, мають пріоритетне право на отримання паспорту прив’язки тимчасової споруди в іншому місці даного кварталу. Пріоритетне право зберігається за ними один рік.

Підставою для розміщення тимчасової споруди є паспорт прив’язки тимчасової споруди.

Розміщення тимчасових споруд без визначення місця їх розташування згідно Комплексної схеми  забороняється.

У разі невиконання вимог Комплексної схеми щодо розміщення та архітектурних типів тимчасових споруд, затвердженої рішенням виконавчого комітету Житомирської міської ради від 18.12.2013 “Про затвердження Комплексної схеми розміщення та архітектурних типів тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території міста Житомира”,  такі тимчасові споруди підлягають демонтажу.

 



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове