Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 2
переглядів: 19
візитів сьогодні: 5531
візитів всього: 465122
Прогноз погоди
У Житомирському музеї космонавтики ім. С. П. Корольова відбулась прес-конференція з відомими космонавтами
26 листопада 2013 року 19:05

Прес-конференція, присвячена 25-річчю запуску унікальної космічної транспортної системи «Енергія-Буран», відбулась 26 листопада 2013 року в Музеї космонавтики ім. С. П. Корольова.

Прес-конференція відбулась за участі першого космонавта незалежної України, льотчика-випробовувача 1-го класу, командира за програмою «Енергія-Буран» Леоніда Каденюка, командира загону космонавтів, космонавта, який кілька разів виходив у відкритий космос, представника «Роскосмосу» Сергія Волкова, представників влади Житомирської області та м. Житомира, зокрема, заступника ОДА Віктора Куницького та заступника міського голови Олександра Бочковського, а також представників Державного конструкторського бюро «Південне» ім. М. К. Янгеля, Державного космічного агентства України та інших.

Перед початком прес-конференції екскурсовод Наталія Щербакова та гості оглянули експозиції Музею космонавтики ім. С. П. Корольова, зокрема, експозиційний комплекс, присвячений проекту «Буран».

Директор музею Ірина Дячук представила учасників та гостей прес-конференції.

«На жаль, зараз космічна історія забувається. Тому наше завдання, завдання працівників музею, берегти і передавати історію майбутнім поколінням. Приймати такі зустрічі для нас – велика честь», – зазначила Ірина Дмитрівна.

Після чого присутні переглянули короткометражний фільм про те, як конструювали та випробовували ОК «Буран», його можливості, запуск тощо.

Гостей та учасників прес-конференції від імені Житомирського  міського голови Володимира Дебоя та всіх житомирян привітав його заступник Олександр Бочковський.

«Наше місто зберігає гарні традиції, пов’язані з вивченням космосу. В нас є майдан, названий на честь Сергія Павловича Корольова, є також музей і вулиця. Вони щодня нагадують житомирянам про нашого славного земляка. У Житомирі також навчався і жив автор першого парашута Котельников. Нам дуже приємно, що ви відвідали наше місто і житомиряни приєднуються до відзначення 25-річчя запуску унікальної космічної транспортної системи «Енергія-Буран». Ми цінуємо такі зустрічі та завжди їм раді», – зазначив під час прес-конференції Олександр Миколайович.

Перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк поділився спогадами роботи на ОК «Буран», відповів на питання присутніх.

«Україна мала безпосереднє відношення до цієї унікальної системи. 81 інститут Радянського Союзу, в тому числі, багато інститутів тоді ще УРСР брали участь у роботі та конструюванні проекту «Енергії-Буран». Це приблизно 2 мільйони досвідчених людей. «Буран» є однією з  найскладніших технічних споруд, які були створені людиною, бо тут були поєднані і космічні, й авіаційні технології», – зазначив Леонід Костянтинович.

За словами Леоніда Каденюка, при початковій масі орбітального корабля близько 105 тонн, «Буран» міг доставляти на орбіту до 30 тонн корисного вантажу. Особлива риса «Бурану» – він здатний повертати з орбіти на Землю до 20 тонн, а також здатний витримувати дуже високі температури. На думку космонавта, кожен космонавт повинен мати багато знань із різних дисциплін. Адже саме вони часто можуть стати у нагоді, під час ситуацій, коли рішення доведеться приймати самому.

Гості подарували Музею космонавтики різноманітні цінні речі, серед яких – костюм космонавта, футболка, в якій проводили експерименти, картину старту ОК «Буран» і макет ракети-носія «Зеніт-2».

Після прес-конференції всі бажаючі могли отримати автографи та сфотографуватись із космонавтами. Один із присутніх побажав космонавтам, щоб кількість їхніх стартів дорівнювала кількості приземлень.

Після цього заступник міського голови Олександр Бочковський та російський космонавт Сергій Волков відвідали один із навчальних закладів Житомира. Під час зустрічі з старшокласниками космонавту ставили різні запитання: від питань про їжу, побут космонавтів до питань, як готуються космонавти до польоту в космос, які саме тренування проходять, де навчаються тощо. Крім того, Сергій Волков показав ліцеїстам короткометражний фільм про свій політ у космос, команду і ділився враженнями, які пережив під час польоту.

Довідка

«Енергія-Буран» – унікальна програма радянської багаторазової транспортної космічної системи (далі – БТКС). Програма була відповіддю на багатоцільову воєнно-громадянську програму США «Спейс Шаттл».

ОК «Буран» призначений для вирішення низки оборонних завдань: виведення на орбіту навколо Землі різних космічних об’єктів і їхнього обслуговування, доставки модулів і персоналу для збірки на орбіті великогабаритних споруд і міжпланетних комплексів, повернення на Землю несправних супутників або тих, що використали свій ресурс. Крім того, «Буран» пристосований для освоєння устаткування і технологій космічного виробництва і доставки продукції на Землю, виконання інших вантажопасажирських перевезень за маршрутом «Земля-космос-Земля».

Розробка «Бурану» тривала понад 10 років.

Перший політ «Бурану» був призначений на 29 жовтня 1988 року, але з технічних причин за 51 секунду до старту був скасований.

Завданням першого польоту були продовження льотного відпрацювання ракети-носія «Енергія» і перевірка функціонування конструкції і бортових систем орбітального корабля «Буран» на найнапруженіших ділянках польоту –  виведення і спуск з орбіти – з мінімальною тривалістю орбітальної ділянки. З міркувань безпеки перший випробувальний політ був визначений як безпілотний.

15 листопада 1988 року, незважаючи на штормове попередження, старт пройшов успішно. Політ продовжувався 205 хвилин. Після двох витків на орбіті корабель зробив посадку в автоматичному режимі на спеціальну посадкову смугу завдовжки близько 5 кілометрів і шириною 80 метрів, створену в районі космодрому Байконур. Програма польоту була повністю виконана.

Управління по зв'язках з громадськістю



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове