Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 20
візитів сьогодні: 5539
візитів всього: 464438
Прогноз погоди
Мера Житомира Володимира Дебоя визнали найбільш енергоефективним мером України
6 листопада 2013 року 09:07

Звання найбільш енергоефективного мера України отримав Житомирський міський голова Володимир Дебой учора, 05 листопада 2013 року. Із відривом у близько 100 голосів від найближчого суперника мер Житомира одержав перемогу в енергоефективному диспуті «Битва мерів», що проходив у рамках V Міжнародного інвестиційного форуму з енергоефективності та відновлювальної енергетики.

Сам Володимир Дебой цей захід «битвою мерів» не вважає, а скоріше, навпаки – дружнім обміном досвідом.

«Для мене сьогоднішній захід був легким і водночас відповідальним. Адже ми представили 3-річний досвід нашого міста у втіленні енергоефективних проектів. Я спілкувався із мерами міст України, які вже тривалий час упроваджують енерегоефективні заходи. Їм вдалося до своїх порівняно невеликих місцевих бюджетів залучити чималі грантові кошти та серйозні інвестиції», – наголосив керівник Житомира.

Володимир Дебой повідомив, що кожен із проектів особисто патронує та веде перемови із міжнародними фінансовими інституціями щодо їх впровадження. Така співпраця побудована на довірі від Міжнародних фінансових інституцій та грантодавців, і звичайно ж, на грамотному технічному обґрунтуванні.

У ході диспуту під час бліц-дискусії мери міст Житомира (Володимир Дебой), Долини (Володимир Гаразд), Сєвєродонецька (Валентин Козаков) та Бурштина (Петро Курляк) представили конкретні проекти, за якими сьогодні працюють міста, та результати, яких вже вдалося досягти.

Міський голова Житомира акцентував, що місто у співпраці з НЕФКО та SIDA вже у минулому році втілило проект, за яким майже 3 млн.грн. було спрямовано на комплексне утеплення ДНЗ №21 та встановлення 1800 світлодіодних ліхтарів по вулицях і провулках міста. Економія від реалізації цього проекту становитиме близько 800 тис.грн. в рік. На разі місто працює, аби вже у наступному році розпочати втілення наступного проекту з НЕФКО – утеплення ще 19 закладів бюджетної сфери (школи, дитячі садочки, лікувальні заклади), а також створення енергоефективного кварталу із районною котельнею по вул. Домбровського, 30. Із ЄБРР та Фондом Е5Р Житомир підписав договір про залучення 15 млн.євро на модернізацію системи теплопостачання.

Також учасникам диспуту було запропоновано за 3 хвилини розв’язати кейс з енергоефективності – надати ефективні пропозиції щодо спрямування 200 тис.дол. США гранту на енергоефективні заходи за конкретною ситуацією (проект реалізовується в м. Луганськ, учасники є мерами м. Луганськ, необхідно було врахувати довідкову інформацію про місто, а також період втілення проекту – перед виборами).

Мери міст Долини та Бурштина запропонували за ці кошти здійснити освітлення вулиць енергоефективними ліхтарями. Мер м. Сєвєродонецька – запровадити енергоефективні заходи у житловому фонді. Міський голова Житомира, враховуючи інформацію, подану в довідці про проблемні питання міста повідомив, що ці кошти було б ефективно спрямувати на придбання енергоефективного громадського електротранспорту, а також встановлення світлодіодних світлофорів і впровадження сучасного освітлення на нерегульованих пішохідних переходів. Саме проекти з освітлення на дорогах надалі планує втілювати м. Житомир.

За результатами спітчів та за результатами голосування студії Житомирський міський голова Володимир Дебой отримав 119 голосів та звання найбільш енергоефективного мера України.

Житомирський міський голова Володимир Дебой упевнений: втілення енергоефективних проектів – це ефективний шлях, яким рухається сьогодні Європа. Крім комфорту, зменшення споживання тепла, електроенергії, газу, від реалізації енергоощадних заходів мешканці міста будуть захищені від зростання різкого тарифів.

Володимир Гаразд, міський голова м. Долина

Петро Курляк, міський голова м. Бурштин

Валентин Козаков, міський голова м. Сєвєродонеськ

Управління по зв’язках з громадськістю



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове