Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 27
візитів сьогодні: 5551
візитів всього: 476757
Прогноз погоди
Медична реформа — досвід пілотних міст і перспектива у Житомирі
1 листопада 2013 року 18:59

 

Житомирська делегація головних лікарів на чолі із заступником Житомирського міського голови Олександром Бочковським відвідали м. Павлоград.

Житомиряни не лише приєдналися до відзначення 70-річчя звільнення міста Павлоград від німецько-фашистських загарбників, а й провели нараду із місцевими спеціалістами у галузі медицини, відвідали лікувальні заклади.

Павлоград – це місто пілотної Дніпропетровської області, де вже понад два роки впроваджується медична реформа. Пілотними є ще й Вінницька, Донецька області та м. Київ.

«Ми змогли оглянути різні лікувальні заклади міста, зокрема, Центр первинної медико-санітарної допомоги. Ми всебічно оцінили результати реформи», – підкреслив Олександр Бочковський.

За словами заступника міського голови, і пацієнти, і лікарі схвально відгукуються про зміни, що відбулися у медицині їхнього міста. Держава робить акцент на первинній ланці, інституті сімейних лікарів. Первинна ланка фінансується з міського бюджету, а вторинна, лікарні, отримують фінансування з обласного бюджету.

Головний лікар Центральної дитячої міської лікарні, депутат Житомирської міської ради Володимир Башек, який разом із житомирськими делегаціями відвідав і Вінницю, і Павлоград, розповів про досвід реформування медицини у пілотних областях і окреслив власну точку зору на цей процес.

Він наголосив, що, незважаючи на створення інституту сімейних лікарів, у Центрах первинної медико-санітарної допомоги залишаються лікарі-педіатри. Таким чином, здійснюється чітке розмежування. Більше того, батьки, незалежно від територіальної прив’язки, можуть обирати того лікаря, який буде обстежуватиме і лікуватиме їхню дитину.

За його словами, при створенні такого центру у м. Житомирі лікарі-педіатри також залишаться. Крім цього, Житомир має хорошу підготовку сімейних лікарів, у порівнянні з іншими містами України.

«Для будь-якої реформи завжди потрібен час, щоб звикнути. Ми маємо розуміти, що реформа не руйнує, а дає розвиток. Не можуть старі автомобілі, що вже давно не придатні для експлуатації, і 80-річні лікарі покращити якість медицини. Реформа ж дасть можливість збільшити фінансування, цим самим дозволить закупити нове обладнання, спеціальні автомобілі і залучити молодих перспективних спеціалістів», — акцентував Володимир Башек.

У м. Павлограді за рахунок централізованих поставок із державного бюджету, субвенцій з обласного бюджету, коштів міського бюджету проведено капітальний ремонт приміщень Центру первинної медико-санітарної допомоги, здійснена реконструкція реєстратур, придбано медичне обладнання згідно табелю оснащення (гемолітичні аналізатори, лабораторне та стерилізаційне обладнання, комп’ютери, мікроскопи, медичні меблі, холодильники, електронне табло для реєстратури, кондиціонери, центрифуга, аквадистилятори, деструктори для утилізації голок, фотокалоримитери, інше) та шість автомобілів.

Головний лікар Центральної дитячої міської лікарні Володимир Башек сподівається на підтримку депутатів Житомирської міської ради під час сесії міської ради і зазначає, що зволікання у створенні Центру первинної медико-санітарної допомоги у Житомирі може призвести до того, що місту доведеться у майбутньому швидко і не підготовлено пристосовуватися до реформування медицини. Наслідками цього можуть стати значні втрати у фінансуванні медичних закладів, нестача кваліфікованих кадрів та низка інших проблем.

Управління по зв’язках з громадськістю



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare