Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 23
візитів сьогодні: 5525
візитів всього: 464705
Прогноз погоди
Олександр Величко: Наскільки успішно я працюю – судити людям
1 листопада 2013 року 16:46

Олександр Величко – відомий у місті викладач та вчитель.

Депутат Житомирської міської ради, обраний по одномандатному мажоритарному округу №14 (квадрат вул. Ватутіна – Київська – Мануїльського).

Голова міської організації опозиційної партії «Громадянська позиція».

Одружений, має доньку.

Життєвий принцип: жити по совісті, бути чесним по відношенню до себе і людей, робити так, щоб було не соромно людям в очі дивитися.

Хобі: футбол.

Дозвілля з родиною: активний відпочинок на природі.

Олександр Величко – один із небагатьох депутатів, які стабільно звітують перед виборцями. Нещодавно він представив мешканцям міста вже 6-й звіт за 3 роки діяльності.

Серед переліку напрацювань – і допомога людям, які проживають на території інших округів. Чи є це підготовкою до виборів-2015, чи добросовісним виконанням взятих у 2010 році депутатських зобов’язань, чи звичайна життєва позиція – читайте далі в інтерв’ю з депутатом.

Олександр Юлійович погодився на розмову одразу, проте заплановане інтерв’ю довелося перенести – депутат проводив особистий прийом громадян, із якими зустрічається двічі на тиждень – щовівторка і щочетверга. Тому спілкуємося із Олександром Величко в його громадській приймальні по вул. Хлібна, 25 одразу ж після прийому.

— Особисті прийоми є ефективними методом комунікації депутата і мешканців? На скільки вони корисні для самих житомирян?

— Так, звичайно. Люди звертаються активно: якщо раніше це був виключно округ, то тепер це мешканці з усіх куточків Житомира. Якщо говорити про цифри, вже в цьому році до мене звернулося майже 300 житомирян переважно для вирішення проблем зі сфери ЖКГ та за юридичними консультаціями. Моя реакція як депутата різна: від телефонного дзвінка начальнику ЖЕКу до депутатського звернення, виступу на сесії чи походу до чиновника для вирішення проблеми.

— На Вашу думку, мешканці округу №14 знають, що саме Олександр Величко є їх депутат?

— Треба запитувати в самих людей. Хоча з огляду на те, яка кількість зустрічей проведена, скільки звітів про виконану роботу розкидається по поштових скриньках, скільки людей звертається в приймальню, думаю, таких, що не знають – немає. До речі, дуже часто, коли люди з інших округів приходять на прийом, то перш, ніж озвучити свою проблему, вони запитують: скажіть, а хто наш депутат, бо його ніколи не бачили і не чули? Це не критика колег, це об’єктивно – як воно є.

— Ви – один із небагатьох депутатів, які щороку звітують. 2013 рік – не виключення: Ви представили звіт вже за 9 місяців. Назвіть основні показники.

— Ще перед виборами, коли спілкувався із мешканцями, сказав про 3 речі, від яких не відступаю. По-перше, що буду чесно в інтересах житомирян виконувати свою роботу як депутат. По-друге, буду відкритий і не буду ховатися. По-третє, буду постійно звітувати.

Це фактично здійснюється із першого дня: громадська приймальня відкрита, зустрічі у дворах відбуваються постійно – у 2013 році ми їх провели вже більше 60. Плюс – звіти. Вважаю, кожен на окрузі має знати, чим займається депутат.

Якщо говорити про конкретні справи, то в цьому році на свій округ я вибив близько 1,5 млн.грн. Це чи не найбільше з усіх округів. Наприклад, біля будинку по вул. Котовського, 105 були величезні ями, після дощів двір повністю заливало. Із цією проблемою люди жили близько 40 років. Буквально в перший рік роботи депутатом це питання вдалося вирішити. Вирішено також питання ремонту прибудинкових територій – майже всі двори в районі вул. Київська – Мануїльського –Східна та в районі тюрми заасфальтовані. Виконано капремонт даху  по вул. Котовського, 80, триває капремонт даху будинку Котовського, 71. Зараз для мене кричуща проблема – будинок по вул. Мануїльського, 100-а, біля якого завжди справжня «венеція». На жаль, поки що з боку чиновників не бачу кроків назустріч, щоб цю проблему вирішити.

— Який механізм використовуєте для спрямування коштів міського бюджету саме на Ваш округ?

— Витоптую кабінети чиновників. Також я є членом комісії, яка визначає перелік об’єктів на капремонт на наступний рік. Спочатку, безумовно, відстоював позиції свого округу (адже саме ці люди довірили мені представляти їх у міській раді) де, як на мене, вже вдалося достатньо багато зробити. Але оскільки люди звертаються зі всього міста, то ми створили базу звернень і в цьому році я буду подавати на міського голову перелік об’єктів, що потребують капремонту по всьому місту. Це ж також наші мешканці. Вони не винні, що в них немає депутата або він є десь «у повітрі».

— 10 листопада виповнюється 3 роки діяльності депутатів нової каденції. Що Вам вдалося змінити за цей час? Чи є масштабні проекти?

— З приводу масштабних досягнень за 3 роки – сюди варто віднести захист Ботанічного саду. Свого часу ми це питання ініціювали, нас підтримали колеги по опозиції і спільними зусиллями продаж саду вдалося заблокувати. Я вважаю, це успіх.

У свій час за масовими зверненнями мешканців вдалося відновити рух тролейбусного маршруту №4-а по вул. Котовського. Я особисто це питання лобіював. Шкода, що буквально нещодавно його скасували, але це окрема тема.

Славнозвісна фірма «Чистота+», яка «прибирала» сходові клітини в будинках ЖЕКу №8 – цим питанням разом із людьми ми займалися з першого дня, бо бачили весь негатив, який буде. Зараз фірма зникла, але шлейф проблем залишився. До мене звернулися ошукані працівники, яким фірма не виплатила за 4 місяці зарплату. Ніде не значилося, що ці люди працюють. Ми підключили юристів, разом написали звернення до суду. Ми хочемо допомогти людям, а не кинути їх напризволяще.

У минулому році спільно із нашими юристами розробили алгоритм, як діяти в ситуації, якщо ЖЕК надає неякісні послуги. Ми «перелопатили» законодавство і чітко, зрозуміло для всіх виписали по пунктах, що треба зробити, з якою заявою і куди звернутися. Тисячі людей отримали такі алгоритми, можуть отримати і зараз через громадську приймальню. Частина людей, яким за допомогою наших листівок вже вдалося зробити перерахунок, приходять і дякують.

Принциповим для мене як для вчителя  є питання заборони залучення вчителів до перепису дітей мікрорайонів шкіл міста. Ця практика принижує гідність вчителя і змушує наражатись на небезпеку. Приклади нападу на жінок-вчителів були і в Житомирі. Ми припинимо це, якщо управління освіти (чиновники обіцяли) не відреагує і не припинить порушувати норми законодавства. Вчитель повинен вчити, а не оглядатися по задвірках!

Ваш колега – Віктор Ткачук є членом виконавчого комітету. Чи допомагає це Вам впливати на прийняття важливих рішень?

— Безумовно, допомагає. Буквально із перших засідань нового складу виконавчого комітету Віктор Ткачук поставив важливе питання – про по будинковий облік витрат. Як приклад такого підходу – м. Бердянськ. Там на кожній багатоповерхівці висить звіт витрат за місяць. Тоді, відповідно, і питань у мешканців до ЖЕКу  менше.

Думаю, систему побудинкового обліку і звітності рано чи пізно все одно буде запроваджено. Це принципове питання для нашої команди.

А Віктор Ткачук у виконкомі – це великий плюс. Таким чином ми теж маємо можливість у наших партійних комітетах фахово аналізувати питання. Ми спільно випрацьовуємо проблемні питання, приймаємо рішення – і з такою позицією виходимо на голосування: Віктор Ткачук – на виконкомі, я – на сесії.

— Як Ви оцінюєте діяльність своїх колег? На скільки ефективно працює міська рада?

— Поки депутатський корпус залишатиметься групою бізнесменів, де «небізнесменів» можна перерахувати на пальцях однієї руки, я переконаний, що він не буде дієвим органом. Тому ці всі політичні ігри, які відбуваються на сесії, насправді відбуваються не задля людей.

Для нашої команди принциповими є 3 речі: ефективні комунальні ЖЕКи, швидкий і якісний комунальний транспорт, робочі місця у Житомирі. Чи стали ЖЕКи ефективнішими за час роботи нашого депутатського корпусу? Мені здається, що ні. Транспорту комунального стає менше, назвати його швидким, коли центр міста заполонили приватні маршрутки, важко. Чи збільшилася кількість робочих місць за нашої каденції? Судячи зі звернень людей, ні.

Вважаю, що житомиряни повинні зробити висновки. Адже просто бідкатися і казати, що в нас все погано – не вихід.

 — Хто винен?

— Думаю, що тут присутній суб’єктивний фактор. Мені як вчителю прикро і не зрозуміло те, що міська рада сьогодні перетворена на такий собі клуб бізнесменів за інтересами, для яких земля, оренда приміщень, «прихватизація» є пріоритетними питаннями і тим, заради чого вони там знаходяться. Питання ж дійсно важливі, чомусь, залишаються наостанок. Тому в цьому плані наша влада ефективною не є. Наступна проблема - чиновники-бюрократи, які, іноді, не вміють, але, найчастіше, не хочуть поліпшувати життя житомирян. Багато з них ігнорує людей і думає лише про власне збагачення. Зокрема управління жтилового господарства потребує серйозних кадрових чисток.

— І все ж таки, невже за останні 3 роки Житомир не змінився?

— Із найбільш позитивних зрушень я б відзначив підхід до енергозбереження, який зараз напрацьовується в місті. Хоча поки що ми не бачимо його результатів – поки мова йде про віртуальні мільйони євро, але вважаю, що напрямок руху правильний. І рано чи пізно результати від запровадження енергоефективності ми отримаємо.

Цікава й імпонує мені ідея запровадження цільових соціальних карток. Я впевнений, що люди, які потребують допомоги, можуть її отримати. Це важлива справа і, дай Бог, щоб вона не потонула в бюрократичній каші, а й надалі реалізовувалася.

— Зустрічі на окрузі, звіти про діяльність, що розповсюджуються по всьому місту – це вже активна підготовка до виборів – 2015? Ваші плани на найближчі роки.

— Звіти – це насправді не такі великі затрати, як може здатися. Адже друкуємо чорно-білий варіант на простому папері, та, мені здається, це не основне. Головне – показати роботу, щоб люди не втрачали віру .

Як депутат я нарощуватиму темпи співпраці з людьми. У частині інших округів Житомира вже є мої представники. Це люди, які працюють за ідею, які до бізнесу ніякого відношення не мають, які допомагають мені вирішувати питання на місцях.

Якщо говорити про 2015 рік, то очевидно, що висуватимемо свого кандидата в мери, будемо робити все, щоб наших представників у міській раді стало більше і ми могли впливати на рішення.

— Яким сьогодні має бути успішний депутат?

— Вважаю, що відкритість і доступність до людей мають бути притаманними кожному депутату. Наприклад, мій мобільний знають тисячі житомирян. Він є на сайті міської ради і я його не ховаю. Іноді навіть пару не можу проводити в інституті, бо він просто розривається. Звичайно, страждає від такої активної діяльності і моя сім’я.

Але сьогодні для мене принципово виконувати те, що пообіцяв людям. З приводу якості роботи, то якщо з кожним роком на порядок збільшується кількість звернень від людей. Очевидно, ми на правильному шляху.

Я ніколи нічого такого, чого не зможу виконати, не обіцяю. Йшов на вибори із трьома пунктами. Я їх виконую.

Управління по зв’язках з громадськістю



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове