Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 30
візитів сьогодні: 5536
візитів всього: 477479
Прогноз погоди
Наталія Леонченко: Житомир пишається освітянами
4 жовтня 2013 року 10:10

Заступник міського голови, депутат міської ради, «залізна леді» міськвиконкому, для деяких «доброзичливих друзів» – Пікова Дама, жінка, яка пішла з посади секретаря ради красиво, підкріпивши свою правоту рішенням суду, колишня освітянка медичної галузі Наталія Леонченко нині успішно керує галузями освіти, культури та соціального захисту населення.

Про те, як живе та розвивається освіта Житомира напередодні професійного свята освітян – Дня учителя – Наталія Леонченко погодилась розповісти для газети «Місто».

 

— Наталю Петрівно, на часі – опалювальний сезон, який традиційно першим стартує в закладах освіти. На скільки є необхідною подача тепла до садочків і шкіл на 2 тижні раніше, ніж зазвичай, і чи готові вони прийняти теплоносій?

— В останні дні вересня три доби поспіль середньодобова температура зовнішнього повітря не перевищувала 8 °С. Звичайно, це позначилося на внутрішньому температурному режимі і в закладах освіти, і в помешканнях житомирян. В середньому у приміщеннях садочків і шкіл температура сягала 11-15 °С, тепліше тільки у дитячому садочку №21, в якому цьогоріч проведено комплексне утеплення. Тому з метою забезпечення належних умов навчання та виховання дітей, своєчасного та якісного забезпечення теплопостачанням житомирян, міський голова Володимир Дебой підписав розпорядження про початок опалювального сезону в Житомирі з 1 жовтня.

З приводу готовності закладів освіти прийняти теплоносій підтверджую: абсолютно всі дитячі садочки та школи готові до опалювального періоду, починаючи від технічного стану котелень і закінчуючи запасами твердого палива. На кожен навчальний заклад оформлено Акти стану та Паспорти готовності теплового господарства до роботи в опалювальний період 2013-2014 років.

— А як же дитячий садочок №41, який перебував під загрозою зриву опалювального періоду, бо не має власної котельні?

— Так, дійсно, ми мали труднощі щодо початку опалювального періоду саме в цьому садочку, адже він за угодою приймає теплопостачання від котельні ПАТ «Україна», яке не гарантувало забезпечення теплоносія в цьому році. Проте, цю проблему вирішено: допоки триватимуть роботи по будівництву та облаштуванню газової котельні для ЦРД №41, садочок опалюватиметься як і раніше – централізовано за допомогою котельні підприємства до кінця року в рамках угоди.

— Педагогічна конференція-2013 показала, що галузь освіти Житомира перебуває на належному професійному і матеріально-технічному рівні. Назвіть основні, на Вашу думку, досягнення освіти та дошкільного виховання. Які показники успішності освітніх закладів виокремили б особисто Ви?

— Передовсім висловлюю велику вдячність за реалізовані та розпочаті справи заступнику міського голови Олександру Бочковському, який раніше курував освіту. Всі напрацювання вважаю спільною заслугою освітян Житомира, адже втілені проекти не були б можливими без їх запалу, зусиль і, звичайно ж, ініціативи та шефства міського голови Володимира Дебоя. Окрема подяка – батьківському комітету, який активно долучається до програм співфінансування та здійснює контроль за ними і виступає з ініціативами у напрямку вдосконалення роботи закладів освіти, а також підрядним організаціям, що не зважаючи на затримки фінансування та не чекаючи проплат із казначейства, виконали всі ремонтні роботи до початку навчального року.

Щодо досягнень в галузі освіти, то Житомиру є чим пишатися. Музична школа по вул. Михайлівській, відремонтовані ДЮСШ №2, Центр дитячої творчості, де займається також гордість міста – вихованці «Сонечка», майданчики зі штучним покриттям на базі 6 шкіл, будівництво нового приміщення з басейном НВК №25 по вул. Бориса Тена, 84-а, відновлення роботи додатково 18 груп у дитячих садочках міста (а це по суті – 2 потужні садочки), підвищення натуральних норм харчування із 50% до 80% – це основні показники розвитку освіти за останні 2,5 роки.

Ми продовжуємо розпочатий у минулому році проект з утеплення закладів бюджетної сфери – плануємо провести утеплення ще 19 дитячих садочків, шкіл та лікарень. Адже вже отримали позитивні результати від втілення енергоефективного проекту в ДНЗ №21.

Для мене основними показниками роботи галузі освіти є рівень успішності учнів, їх досягнення на всеукраїнських та міжнародних олімпіадах, рівень та досвід викладання вчителів і, звичайно ж, освітній рівень самого навчального закладу. Упевнена: за кожним із цих критеріїв абсолютно всі навчальні заклади мають що представити. Адже коли наша школярка Анастасія Золотницька отримує стипендію Президента України, коли житомирські дзюдоїсти привозять 9 призових місць із Міжнародного чемпіонату з Польщі, а вчителі виборюють звання «Вчитель року» на всеукраїнському рівні, коли наша гімназія №23 входить до 20-ки кращих закладів освіти держави, а ліцей №25 має найвищий рейтинг в області за результатами ЗНО – це вважаю найвищим показником, яким має пишатися Житомир.

— Фінансові стимули та заохочення від міської влади для підтримки таких високих результатів є?

— Звичайно. Міський голова ініціював підтримку талановитої обдарованої молоді, у тому числі фінансову. У порівнянні з минулим роком ми збільшили стипендійний фонд для школярів у 10 разів – до 120 тис.грн. Цьогоріч до Дня міста ми відзначили стипендіями міського голови 145 обдарованих учнів – переможців олімпіад різних рівнів. Окремі стипендії діють для талановитих і перспективних спортсменів, які крім перемог і призових місць на змаганнях та чемпіонатах, отримують ще й фінансове заохочення. У цьому році ми започаткували міський конкурс-рейтинг закладів освіти, призовий фонд якого – 25 тис.грн. – надалі плануємо збільшувати.

— А щодо фінансової підтримки самих учителів…

— Щороку міська влада забезпечує премію за вагомі здобутки освітян за так званою «57 статтею». Не зважаючи, що це – зобов’язання держави, такі виплати здійснюються із міського бюджету. Цей рік – не виключення: вже до Дня вчителя житомирські освітяни отримали винагороду – по 50% від окладу за вагомі здобутки та досягнення. Таким чином Житомир став єдиним містом в області, що до Дня учителя виплатив такі винагороди освітянам. Для порівняння – в багатьох інших обласних центрах цей показник давно не перевищує 10-20%, деякі міста не здійснюють таких виплат взагалі. Ми ж вважаємо, що наші житомирські освітяни достойні ще вищих винагород, забезпечення яких ми сподіваємося продовжувати і надалі.

— Ваші побажання освітянам Житомира до Дня учителя.

— Своїм колегам, працівникам і ветеранам галузі освіти бажаю натхнення, професійного запалу, здоров’я та сімейного благополуччя. Нехай ті добро і знання, що ви засіваєте у дитячі серця, дають гарні плоди людяності, патріотизму та повертаються до вас сторицею. Зі святом, дорогі мої!

 

Управління по зв’язках з громадськістю



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare