Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 45
візитів сьогодні: 5541
візитів всього: 482346
Прогноз погоди
КомЕнерго тримає людей в «рабстві»?
26 вересня 2013 року 13:05

138 житомирян вже другий тиждень не можуть забрати свої трудові книжки із приватної компанії ТОВ КК «КомЕнерго-Житомир» і спокійно перейти працювати в комунальні ВЖРЕПи. Починаючи з вересня 2013 року компанія житлово-комунальних послуг не надає і, відповідно, тримає двірників, прибиральниць, сантехніків, слюсарів без роботи.

Люди залякані. Розповідають, що не зважаючи на їх заяви про звільнення, віддавати трудові книжки їм ніхто не збирається. Натомість лунають погрози щодо невиплати заробітної плати, звільнення їх як профнепридатних.

Екс-працівники КомЕнерго вже написали заяви до міліції, однак поки що перейти працювати до комунальних підприємств їм не вдалося.

На прохання людей їх імена та прізвища не називаємо, аби житомиряни потім не мали ще більше проблем від керівництва компанії.

«Я фактично все життя пропрацював сантехніком: спочатку в ЖЕКу, потім у КомЕнерго. Звичайно, хотілося б перейти працювати в комунальне підприємство, але компанія мені не віддає трудову книжку. Заробітна плата не виплачується. Зараз ми фактично не працюємо. А що буде далі? Я не можу натиснути на керівника КомЕнерго, щоб він мені повернув мою трудову книжку. Хочу допрацювати до пенсії нормально», – розповідає чоловік, якому до пенсії залишилося зовсім мало. На запитання, чому не віддають трудові книжки, житомирянин відповідає, що це їм не пояснюють так само, які і не пояснюють, хто оплачуватиме вимушені вихідні.

«Нам говорять, що КомЕнерго виграє всі суди, а натомість ми читаємо, що перший суд вони вже програли. Ніхто нічого не пояснює», – знизує плечима чоловік.

Не в менш складній ситуації опинилися працівники цієї ж фірми, які працювали за угодою, тобто, без відміток у трудовій книжці, без оплачуваних відпусток та лікарняних. Якщо їх колеги не можуть забрати свої трудові книжки, то ці люди не можуть отримати навіть заробітні плати.

«Я б перейшла працювати в будь-яке комунальне підприємство, але в КомЕнерго погрожують, що мені не виплатять розрахункові за останній місяць. Нас залякують. Ми не знаємо, як правильно перейти працювати у комунальне підприємство», – розповідає двірник, яка тривалий час працювала в КомЕнерго.

Взяти на роботу усіх цих людей офіційно, за трудовими книжками, з повним соціальним пакетом  готові комунальні ВЖРЕПи №13 та №16, які за результатами конкурсу, тепер є надавачами житлово-комунальних послуг на цих територіях. У ЖЕКах повідомляють, що люди фактично залишаться на своїх робочих місцях, з офіційними заробітними платами та головне – із приведеними у відповідність до норм площами прибирання. Якщо в КомЕнерго вони були завищені, то ВЖРЕПи обіцяють їх переглянути і змінити на користь працівників, при чому заробітна плата не зменшиться.

Нині кабінети підприємства КомЕнерго за адресою вул. Вітрука, 42/7 опломбовані. Підприємство жодних житлово-комунальних послуг не надає, громадян не приймає, відповідно, житомиряни не повинні оплачувати рахунки КомЕнерго за послуги, «надані» після 12.09.2013 року.

На незаконній діяльності компанії ТОВ КК «КомЕнерго» наполягає і прокуратура м. Житомира – у 2011 році прокурором міста подано адміністративний позов до Корольовського районного суду м. Житомира про скасування рішення Житомирської міської ради від 28.05.2008 року №621 «Про укладення договору між Житомирською міською радою та ТОВ КК «КомЕнерго-Житомир», адже договір було укладено без проведення конкурсу.

Продовжити дію договору на управління та утримання житлового фонду міської ради ще на 5 років – до 9 червня 2018 року намагалося КомЕнерго через суд і цьогоріч. Однак 17 вересня 2013 року Господарським судом Житомирської області було винесено резолютивну частину рішення, яким КК «КомЕнерго-Житомир» відмовлено у задоволенні їх позовних вимог у повному обсязі.

Очевидно, поки тривають дискусії щодо законності проведення конкурсу та обвинувачення з боку приватних компаній, які програли конкурс, страждають як завжди люди. У цьому випадку – сотні працівників, яких чекають на нових робочих місцях і які фактично не можуть нормально перейти працювати.

На репліки керівників приватних компаній щодо загрози зриву опалювального періоду в місті та початок комунального колапсу житомирські комунальники відповідають: Житомир на 100% готовий до опалювального періоду. Більше того, за останніх півмісяця вони встигли підготувати до зими будинки, які обслуговували приватні компанії і які були не зовсім готові до опалювального періоду. Як видно, комунальні ВЖРЕПи нічим не гірше, а навіть краще працюють, ніж приватні. За результатами конкурсу, саме комунальні ВЖРЕПи, а не приватні фірми, визначатимуть кращих виконавців робіт з окремих видів послуг. По суті – це захист інтересів житомирян.

 

Управління по зв’язках з громадськістю



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare