Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 17
візитів сьогодні: 5521
візитів всього: 464660
Прогноз погоди
Для чого створюють ОСББ?
14 серпня 2013 року 18:25

На виконання заходів «Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства області на 2011-2014 роки» працівниками управління житлового господарства міської ради ведеться постійна агітаційна, інформаційно-роз’яснювальна та консультативна робота серед населення міста по створенню ОСББ в житлових будинках незалежно від форми власності та належності. Станом на 01.08.2013 у місті створено 53 об’єднання співвласників багатоквартирних будинків.

Майже всі квартири в багато­квартирних будинках привати­зовані, а нежитлові приміщення мають приватних власників. За законом, власникам квартир і нежитлових приміщень у багато­квартирному житловому будин­ку належать на праві спільної сумісної власності приміщення загального користування, опорні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та ін­ше обладнання, яке обслуговує більше однієї квартири, а також споруди, будівлі, призначені для забезпечення потреб усіх власни­ків квартир і власників нежитлових приміщень. За Конституцією України та Цивільним кодексом України обов'язок з утримання майна покладається на його влас­ника.

Створення та підтримка організацій співвласників багатоквартирного житла є одним з головних пріоритетів Уряду на шляху реформування житлово-комунального господарства.

Механізмом прийняття управлінських рішень в умовах спільної власності є ОСББ. Для чого створюється ОСББ? Задля збереження та відновлення житлового фонду, для прийняття спільних рішень, для використання можливостей залучення фінансування, в т.ч. залучення кредитних ресурсів, для вибору виконавців житлово-комунальних послуг, в т.ч. енергосервісних компаній.

Метою створення ОСББ є легітимне прийняття спільних рішень щодо  питань утримання та використання спільного майна.

ОСББ – це не „міні–ЖЕК”, як багато хто вважає, а добровільно створена юридична особа з власників квартир (приміщень) — співвласників будинку, що виступає у господарських відносинах, як єдиний представник споживачів житлово-комунальних послуг. Для виробників і виконавців житлово-комунальних послуг, власне, ті ж самі споживачі,  лише організовані.

Багатоквартирний будинок є досить складним інженерним об’єктом нерухомого майна, місцем проживання великої кількості людей, тому його утримання у належному технічному і санітарному стані вимагає певних знань та зусиль.

Співвласники будинків, тільки у разі створення ОСББ, будуть мати право  обирати і визначати того управителя, хто відповідає як фаховим, так і вимогам сьогодення. Органами управління об’єднання є загальні збори його членів, правління, ревізійна комісія ОСББ. На загальних зборах об’єднання, які є вищим органом управління об’єднання, затверджується кошторис та баланс на наступний рік , встановлюються розміри   платежів,  зборів  і  внесків  членів об'єднання, а також відрахувань до резервного і ремонтного фондів. 

Надання житлово-комунальних послуг – це такий же бізнес, як продаж хліба чи картоплі і ніхто сьогодні вже не повинен за вас вирішувати кого вам наймати для надання житлово-комунальних послуг. Ви отримуєте право на володіння будинком, разом з правом власності отримали обов’язок цю власність утримувати  і саме вам вирішувати: хто, як і за які кошти буде утримувати ваше спільне майно.

Обираючи спосіб управління своїм майном, власники  тим самим надають поштовх до появи конкурентоспроможного управителя та виконавців житлово-комунальних послуг, а очікуваним результатом  буде більш якісне утримання житлового фонду. Лише тоді, коли контроль за якістю робіт у будинках та відповідальність за фінансування цих робіт перейде від органів влади до самих мешканців будинку, можна сподіватись на зміну ситуації в житловому фонді міста.



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове