Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 24
візитів сьогодні: 5515
візитів всього: 464526
Прогноз погоди
Чому комунальникам не працюється, а влада крайньою залишається
5 липня 2013 року 17:59

Серед житомирян загальноприйнято і навіть модно стало звинувачувати у всіх смертних гріхах керівництво міста, області, ну і держави звичайно. Журналісти теж не завжди вникають у суть проблеми, адже «смажений факт» проти влади дасть рейтинг, його прочитає більша кількість читачів, ніж матеріал серйозний, тим більше – аналітичний.

Темою «на кожен день» є погані дороги. Їх ми й розглянемо детальніше.

По всьому місту періодично з’являються розкопки (місця де комунальники ведуть ремонтні роботи, при цьому знімаючи асфальтне покриття), що не зникають по 5 -10, а подекуди й до 20 днів. Першою, на кого починаються нарікання, стає міська влада. Але чи від неї залежить оперативність робіт, які проводять комунальні служби?

Розбираємо детальніше.

Більше тижня на перехресті вулиці Театральної та майдану Перемоги огороджена пофарбованими скатами чекає на своє асфальтування розкопка КП «Житомирводоканал». Ділянка дороги складна, з інтенсивним рухом, а розкопка на повороті робить це перехрестя ще більш складним і аварійнонебезпечним.

У водоканалі пояснюють, що міська влада виділила цільові кошти на асфальтування розкопок та проведення аварійних робіт. Проте «завдяки» казначейству платежі за  виконані роботи по кілька місяців не оплачуються. Відповідно, кошти не надходять не лише на купівлю матеріалів для ремонтів, а й виплату самої заробітної плати для працівників.

Ще одним майже «мертвим» об’єктом стала вулиця Велика Бердичівська, де асфальтне покриття зняли декілька тижнів тому, а нового, чомусь, не кладуть. Незадоволені водії знов «кивають» на владу. Адже розпал літа, сприятливий температурний режим, виділена державна субвенція, а роботи посеред сезону «затихли». Причина? Та ж сама затримка платежів.

«Це просто саботаж. Ми не маємо за що придбати пальне та бітум – беремо в борг, повертати будемо тоді, коли казначейство дасть гроші. До цього додається ще й затримка зарплатні. А ми ж усі з вами живі люди, і нам сім’ї годувати треба, та й на роботу за щось їздити», – говорить виконроб Віталій Губар.

Це можуть дозволити собі розповісти лише звичайні «робочі». Керівник підприємства Володимир Гаврилюк не поспішає розповідати про проблеми із проплатами з боку казначейства. Говорить, що не хоче сваритися із казначейством, аби не залишитися і без тих платежів, що періодично пропускають. Також пояснює, що в Житомирі це не  вирішується, команди по проплаті великих сум надходять зі столиці.

Парадокс: кошти на ремонти доріг є, роботи комунальники готові виконувати, але фінансові розрахунки з боку державного банку проводяться із запізненнями на 30-70 днів. Комунальники говорять, ще такі затримки один-два рази – і ремонтувати дороги доведеться восени чи взимку.

«А потім на нас нарікають, що погано відремонтували дороги – зі снігом зійшов асфальт. Про яку якість можна говорити, якщо через таку ситуацію з платежами нам доведеться класти цей самий асфальт перед самим снігом?», – обурюються працівники.

P.S. Станом на сьогодні затримка платежів з боку казначейства в середньому сягає 30 днів. Досі не проплачено рахунків на суму понад 14,5 млн.грн. За минулі декілька днів оплачено 4,5 млн.грн. квітневих-травневих платежів.


Управління по зв'язках з гомадськістю



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове