Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 2
переглядів: 33
візитів сьогодні: 5561
візитів всього: 481438
Прогноз погоди
Підтримка проектів муніципалітетів з енергозбереження державними та фінансовими інституціями
25 червня 2013 року 19:45

Про механізм отримання муніципальних гарантій для проектів, що фінансуються шляхом кредитів від МФО розповіла представник Міністерства фінансів України Вікторія Колосова, яка зазначила, що пам’ятає: «як розпочинався процес створення фонду Е5Р, а вже сьогодні у Житомирі побачила реалізацію його проектів, реальну роботу, зокрема комплексного утеплення будівлі, побувавши у дитячому садочку № 21». Кредити надаються серйозними фінансовими інституціями – ЄБРР, ЄІБ, корпорація НЕФКО, які до того ж дають дотації у вигляді грантів, стимулюючи розвиток найважливіших напрямків економіки та енергозбереження. При отриманні кредитних коштів необхідно отримати муніципальну гарантію. Міністерством фінансів України на виконання бюджетного кодексу було підготовлено постанову Кабінету Міністрів України про затвердження Порядку надання місцевих гарантій, як механізму реалізації кредитних коштів від міжнародних фінансових організацій. Представник Міністерства подякувала Житомирському міському голові Володимиру Дебою за організацію  семінару, що має важливе як теоретичне, так і практичне значення.

Лілія Чернявська, Голова Європейського Інвестиційного Банку в Україні відзначила, що банк фінансує тільки конкретні проекти. Після проведення експертної оцінки проходять і фінансуються тільки технічно якісні, організаційно виважені проекти. Перевагу мають проекти, що мають енергозберігаючу та енергоефективну складову, зокрема у напрямку водопостачання, теплозабезпечення, їх модернізація, тверді побутові відходи. Деякі проекти фінансуються як окремо банком, так і різними фінансовими інституціями. В залежності від проекту, його масштабності, термін фінансування і погашення кредиту може бути до 25 років. Враховуючи обмеженість коштів муніципальних бюджетів фінансуються невеликі проекти і надаються кредити у розмірі від 4 млн. євро.

Рішенням міської ради у 2012 році Житомир приєднався до проекту «Угода мерів міст – Схід». Ключовий експерт цього проекту Святослав Павлюк зауважив, що енергетичні запаси у світі не безмежні, а тому майбутнє як України, так і світу в цілому полягає в запровадженні енергозбереження та реалізації енергоефективних проектів. Участь у цьому проекті передбачає створення структури енергоефективного менеджменту, розроблення плану дій та впровадження заходів з енергозбереження. Головною складовою цього процесу є зміна ментальності у населення, розуміння важливості і необхідності реалізації цього плану.

 

Управління по звязках з громадськістю

           

            



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare