Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 29
візитів сьогодні: 5545
візитів всього: 477250
Прогноз погоди
Володимир Дебой: про досвід Житомира у сфері енергоефективності
19 червня 2013 року 14:46

 

Про досвід Житомира в реалізації енергоефективних проектів розповів сьогодні, 19 червня 2013 року, під час прес-конференції Житомирський міський голова Володимир Дебой.

Зокрема, мер Житомира наголосив, що місто вже реалізувало проект співпраці з НЕФКО та має перший економічний ефект – зменшення споживання енергоносіїв на понад 800 тис.грн. щороку. Так, по вулицях міста вже замінено 1599 ламп розжарювання на світлодіодні ліхтарі, додатково ще встановлено 28. Нові лампи споживають у 5 разів менше електроенергії, мають у 2,5 рази більший світловий потік та гарантійний термін експлуатації – 7 років. У рамках проекту також комплексно утеплено ДНЗ №21, в результаті чого садочок в опалювальний період має оптимальний температурний режим – + 21°С – + 23°С, а також подовжено термін експлуатації будівлі за рахунок ремонту та утеплення фасаду.

Сьогодні більшість енергоефективних проектів, які реалізує Житомир, перебуває на тендерному рівні і вже незабаром будуть реалізовуватися практично. Зокрема, це стосується проекту модернізації системи теплопостачання за рахунок залучених 10 млн.євро кредиту ЄБРР та 5 млн.євро безповоротного гранту від Фонду Е5Р.

«У Житомирі понад 40 років не відбувалося капітальних ремонтів теплових мереж. Тому модернізація тепломереж місту вкрай необхідна. Ця інвестиція дозволить модернізувати понад 30% системи теплопостачання міста Житомир. Від реалізації проекту ми економитимемо понад 30 млн.грн. в рік», – сказав міський голова під час прес-конференції.

Керівник Житомира називає залучені від міжнародних організацій кошти ефективним фінансовим інструментом, який задіюють усі розвинені країни. Адже кредитні кошти повертаються за рахунок економії енергоресурсів, а також грантові складові, які, у випадку Житомира, повністю покривають відсотки за користування кредитом.

292 тис.євро безповоротного гранту, що дорівнює сумі самого кредиту, отримає Житомир на модернізацію цілого кварталу в ефективний житловий квартал, що опалюється котельнею по вул. Домбровського, 30 планують створити в Житомирі. «На прикладі мікрорайону ми продемонструємо, на скільки можна економити газ, при цьому якісно надаючи послуги теплопостачання», – повідомив Володимир Дебой.

Мер міста поінформував, що Житомир продовжить утеплення будинків і надалі. 19 закладів бюджетної сфери (школи, дитячі садочки, лікарні) будуть утеплені у рамках проекту співпраці з НЕФКО та Фондом Е5Р. На це передбачається 3 млн.євро кредитних коштів НЕФКО та 1,35 млн.євро безповоротного гранту, а також 155 тис.євро – співфінансування із міського бюджету.  

Міжнародні фахівці пояснюють, чому саме у Житомирі реалізовується стільки енергоефективних проектів. Керівник Фонду Е5Р Андрес Лунд говорить, що його організації комфортно працювати із міською владою, і в самому Житомирі.  «В реалізації проектів у Житомирі беруть участь провідні міжнародні фінансові корпорації. Ми можемо зробити висновок, що їм комфортно працювати з цим містом. Від імені свого фонду я можу констатувати, що нам добре працювати в Житомирі», – сказав Андрес Лунд.

Результати від реалізації міжнародних енергоефективних проектів продемонструють на практиці в Житомирі під час Тижня сталої енергетики. У рамках прес-візитів планується відвідування утепленого садочку, котелень, які працюють на біопаливі та ін.

Крім того, 24 червня 2013 року під час Тижня сталої енергетики житомирський парк культури і відпочинку ім. Ю.Гагаріна перетвориться на Місто Сонця. План заходів, які проводитимуться у рамках Тижня сталої енергетики, можете переглянути ТУТ.

 

Управління по зв’язках з громадськістю



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare