Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 39
візитів сьогодні: 5614
візитів всього: 594990
Прогноз погоди
У Житомирі відкрито єдиний у світі музей Бориса Лятошинського. ФОТО
21 травня 2013 року 14:29

Єдиний в Україні і світі музей Бориса Лятошинського відкрито сьогодні, 21 травня 2013 року, в Житомирі.

Документи про дворянське походження родини, сімейні фото, архівні документи, стилізація інтер’єру будинку, ноти, платівки, предмети інтер’єру та побуту видатного композитора, фото Житомира тих часів належать колекції житомирського музею.

Музей розміщений у новозбудованій музичній школі №1 по вул. Михайлівській.

Міський голова Володимир Дебой говорить, що музей Бориса Лятошинського тут неспроста: «Ще майже 20 років тому при проектуванні цієї школи тут закладено кімнату для музею. Менше, ніж за рік після добудови школи колектив закладу зміг зробити чудову експозицію музею, долучивши сюди оригінали речей Бориса Миколайовича Лятошинського».

Для відкриття музею спрямовано близько 40 тис.грн. бюджетних коштів та 20 тис.грн. – спонсорських. Проте, наголошує міський голова Володимир Дебой, головне тут не кошти, а безцінні архівні документи з життя житомирського генія.

Директор музичної школи Валентина Чудовська розповідає, що за допомогою унікальних архівних документів, матеріальних та історичних цінностей колектив намагався передати дух тієї епохи, в якій жив і творив Борис Миколайович. Сьогодні ж цього закладу могло б і не бути, якби  не було приміщення музичної школи.

«Серце і душа співає від гордощів за наше місто, адже духовна скарбниця Полісся поповнилася ще одним унікальним закладом. Не було б приміщення цієї школи, мабуть, не було б і музею», – говорить начальник управління культури ОДА, народний артист України Юрій Градовський.

Спадкоємці Бориса Лятошинського, хранителі його меморіальної кімнати, подружжя Дмитра і Тетяни Гомон передали до житомирського музею особисті речі та унікальні документи, які належали Борису Лятошинському. «Це важлива подія як для нашої сім’ї, так і для всього музичного кола. Музей відкрито саме на 45-й рік після смерті Бориса Лятошинського. Дякую за величезну працю організаторам та всім, хто долучився до створення музею», – говорить спадкоємниця композитора.

Після урочистого відкриття першу екскурсію музеєм провела директор музею Ірина Копоть. На екскурсії до музею планують приводити учнів житомирських загальноосвітніх закладів.

 

Довідково:

Ім’я Б.М. Лятошинського присвоєно Житомирській музичній школі в 1968 році. Ідея створення музею завжди була актуальною, але бракувало пристойного приміщення. При розробці проекту нового блоку Б, було заплановано кімнату – музей.

Ідею вдалося втілити в життя за допомогою команди ентузіастів:

Дубініна Юрія Олексійовича – члена Національної спілки художників України

Копоть Ірини Євгенівни – кандидата мистецтвознавства, доцента Житомирського національного агроекологічного університету.

Чудовської Валентини Дмитрівни – директора КПСМНЗ музичної школи № 1 ім. Б.М. Лятошинського

Журавської Людмили Григорівни – завідуючої науково – методичним відділом Житомирського обласного краєзнавчого музею.

Вони провели величезну роботу: створили наукову концепцію музею; розшукали унікальні архівні документи по встановленню родословної композитора, невідомих періодів його життєвого та творчого шляху, стали авторами експозиції музею.

Музей Бориса Лятошинського по праву може стати візитівкою міста Житомира серед музичної еліти України.

 

Управління по зв’язках з громадськістю



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare