Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 20
візитів сьогодні: 5514
візитів всього: 464524
Прогноз погоди
У Києві підвели підсумки міжнародної програми реформування міського теплозабезпечення
14 травня 2013 року 09:46

Підсумки реалізації 4-річного проекту з реформування міського теплозабезпечення в Україні підвели 13 травня 2013 року у м. Києві представники USAID за участю Посла США В Україні Джона Теффта, заступника  міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Григорія Семчука, міських голів, представників профільних міжнародних агентств, асоціацій, центрів та фінансових установ.

Участь у конференції «Досягнення проекту – платформа для майбутніх реформ та інвестицій» взяли Житомирський міський голова Володимир Дебой та заступник міського голови Володимир Кропивницький.

В рамках конференції учасники обговорили результати реалізації проектів з енергоефективності, що проходили у 25 містах із 19 регіонів держави упродовж минулих 4 років.

Посол США в Україні Джон Теффт під час конференції наголосив, що представники уряду США провели у 25 містах нашої держави енергоаудит та моніторинг, після чого запропонували плани енергоефективності. Результатами реалізації енергоощадних проектів в України стало скорочення споживання енергоносіїв у містах-реципієнтах. «В результаті реалізації проекту ми допомогли Україні заощадити 295 млн.куб.м. газу, залучити 175 млн.дол.США на втілення енергоефективних проектів. Ми сприяємо підвищенню енергетичної незалежності держави», – сказав Джон Теффт, а також висловив сподівання на продовження енергоефективної співпраці між Україною та США.

На необхідності продовження реалізації спільних між двома країнами проектів наголосив і заступник  міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Григорій Семчук. «Якщо ми не зрозуміємо, що будинок з 90% приватизованими квартирами є спільною власністю мешканців, якщо ми не усвідомимо, що енергоресурси не є безмежними, то ми нічого не досягнемо», – наголосив заступник міністра, підкреслюючи, що про ефективність використання енергоресурсів має думати кожен громадянин, тоді проекти дадуть ще кращий результат.

У рамках звітної конференції міста-учасники проекту продемонстрували кращі напрацювання у сфері енергоефективності. Житомир, на жаль, 4 роки тому до  міжнародної програми USAID та МінЖКГ «Реформа міського теплозабезпечення» не потрапив.

Проте, вважає міський голова Володимир Дебой, наше місто має великі перспективи на участь у наступних проектах у сфері енергоефективності. «Ми маємо можливість взяти участь у подальших міжнародних програмах України та США, адже Житомир має позитивний досвід щодо залучення, ефективного використання міжнародних фінансових інструментів, а також хороші результати від їх втілення», – сказав мер Житомира Володимир Дебой.

Так, Житомир активно розпочав реалізовувати енергоефективні проекти лише упродовж останніх 2,5 років. За цей час нашому місту вдалося презентувати себе на міжнародному рівні як місто-лідер в енергоефективності, залучити вигідні фінансові інструменти для втілення проектів та вже навіть отримати позитивні результати.

Житомир став першим муніципалітетом, що залучив пряме фінансове запозичення від НЕФКО. Наше місто перше в державі отримало погодження Кабміну на залучення 15 млн.євро ЄБРР для модернізації системи теплопостачання. Саме Житомиру, першому в державі, Е5Р надав 5 млн.євро безповоротного гранту до залучених 10 млн.євро кредиту, що фактично повністю перекриває всі витрати по кредиту.

Житомир вже у перший рік після реалізації проекту у співпраці з НЕФКО заощадив понад 800 тис.грн. (від заміни ламп розжарювання на енергоефективні світлодіодні ліхтарі та утеплення дитячого садка №21).

Саме в Житомирі – обласному центрі, що входить до 10 кращих енергоефективних міст України – у червні відбудеться Міжнародний Тиждень енергетики.

Сьогодні ж без участі Житомира практично не проходить жоден серйозний форум чи іншого роду енергоефективний захід.

Управління по зв’язках з громадськістю 



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове