Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 47
візитів сьогодні: 5541
візитів всього: 482056
Прогноз погоди
Перший майстер-клас із писанкарства: жіноча рада та журналісти спробували свої сили
15 квітня 2013 року 18:18

У Житомирі розпочато цикл майстер-класів із писанкарства. Сьогодні, 15 квітня 2013 року, писанки розмальовували житомирські журналісти та представниці Обласної ради жінок.

Декілька десятків учасників майстер-класу вперше в житті розмальовували яйце кожен на свою манеру: хтось квіти, власні узори, а ще хтось – логотипи своїх засобів масової інформації. Не зважаючи на те, що багатьом довелося вперше тримати знаряддя праці, писанки розмалювали всі.

Начальник управління культури Лариса Харчук перефразовує відому приказку: «Кожна справжня українська господиня має розмалювати хоча б одну писанку».

Майстер-класи із писанкарства проходять під наглядом та керівництвом житомирських майстринь. Викладач писанкарства Інна Величко рекомендує першу писанку робити однокольоровою, поступово під час наступних занять ускладнюючи завдання.

«Писанки, крашанки, дряпанки – це різні види писанкарства. Для того, аби писанка якомога довше пролежала, її малювали на пустому яйці. Здавна люди залишали писанку на цілий рік – до наступного Великодня. і якщо вона зберігалася цілий рік, це було гарною прикметою для родини», – говорить Інна Величко, організатор майстер-класу та викладач писанкарства.

Далі розповідає послідовність дій:

– чисте варене яйце спочатку поділяють на чотири умовні частини (вздовж і впоперек) тоненькими штрихами за допомогою простого олівця;

– за наявними ескізами або ж за покликом власної фантазії малюють перші узори;

– далі їх необхідно обвести розтопленим воском за допомогою писачка і свічки;

– розмальоване воском яйце опускають у фарбу (починають від світліших тонів фарби);

– після цього, залежно від кількості кольорів, повторюють процедуру;

– головним і фінальним акордом є зняття воску. Для цього писанку підносять до полум’я свічки (важливо: боком, щоб не уторилося чорних димових плям) та розтоплений віск витирають серветкою. Все – писанка готова!

Житомирські журналісти результатами майстер-класу довели, що вміють вправно тримати не лише професійні знаряддя праці, а й гарно справляються із писачком із воском та фарбою.

 

Нагадаємо, участь у майстер-класі із писанкарства може взяти кожен бажаючий. Майстер-класи  проводитимуться з 15 по 19 квітня 2013 року о 16.00 год. в приміщенні Будинку урочистих подій (вул. В.Бердичівська, 61/18, Церемоніальна зала).

Учасником майстер-класу може бути кожен бажаючий, адже необхідні матеріали для участі надаються організаторами.

 

Управління по зв’язках з громадськістю



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare