Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 26
візитів сьогодні: 5540
візитів всього: 481062
Прогноз погоди
Житомирська влада рятуватиме котельню, яка забезпечує третину Житомира теплом, від відчуження. Фото: брифінг
21 березня 2013 року 18:18

 

16,3 млн.грн. кредитів попередніх років комунальних підприємств вдалося погасити міській владі цьогоріч. Не встигли комунальні підприємства попрацювати без багаторічного ярма, як з’явилася ще одна дірка в бюджеті – кредит 6-річної давності – ще 16,2 млн.грн., який було взято у 2007 році міською владою на погашення заборгованості по зарплаті під заставу комунального майна.

Сьогодні, 21 березня 2013 року, під час брифінгу Житомирський міський голова Володимир Дебой розповів про своє бачення виходу із ситуації. Керівник Житомира наголошує, рішення депутатів 2007 року про отримання кредиту на перекриття існуючих боргів стало для міста «міною уповільненої дії». Адже тепер, через майже 6 років місто має шукати ресурси, аби проблему вирішити.

10 млн.грн. кредиту з 2007 року ніхто не виплачував. За 6 років сума до сплати збільшилася на половину – до 16,2 млн.грн. Попри те, що на той час Житомиртеплокомуненерго було приватним підприємством, міська влада поручилася за кредит і поставила в заставу котельню по вул. Жуйка, 12: за 10 млн.грн. кредиту в заставу віддали стратегічний об’єкт міста вартістю 300 млн.грн. Упродовж останніх 2 років велися судові справи, із яких суди І та ІІ інстанції були на користь міста Житомира, однак рішення суду ІІІ інстанції не на користь громади міста. На даний час існує реальна загроза втрати теплогенеруючого об’єкта міста шляхом відчуження котельні по вул. Жуйка, 12.

Міський голова Володимир Дебой упевнений, що рішення депутатів про отримання кредиту порушує низку законів України, адже об’єкт комунальної власності не може бути переданий у заставу по кредиту на той час орендного (фактично  приватного) підприємства. Тепер котельню, яка надає тепло та гарячу воду для 357 об’єктів, має найбільші у місті потужності, найкраще обладнання банк може вилучити із власності міста. Пояснення просте: упродовж 6 років кредит та відсотки ніхто не виплачував, хоча саме орендне підприємство справно отримувало кошти від населення за послуги теплопостачання, що майже втричі перевищували суму кредиту разом із відсотками.

За 2010-2011 рр. підприємство отримало близько 14,5 млн.грн. від населення за послуги теплопостачання. Ці кошти, говорить мер Житомира, могли спрямовувати на погашення кредиту, проте так не відбувалося. Натомість гроші йшли на оплату правової допомоги, коли у штаті було 6 юристів (780 тис.грн.), заробітну плату керівника (понад 360 тис.грн.), премії працівникам (500 тис.грн.), утримання власного авто керівника (200 тис.грн.), санаторний відпочинок, інші кошти були використані на закриття заборгованостей попередніх років (не кредиту), купівлю матеріалів, ремонти та підрядні роботи.

Чи у правовому полі так вчиняти, у той час, як об’єкт має величезні проблеми, дадуть оцінку силові структури.

«Я ініціюю звернення до прокуратури та інших силових структур. Чому саме позичальник не виплачував кредит і втягнув міську раду, котельню в таку ситуацію? Ми 2 роки працювали над залученням кредиту ЄБРР на розвиток системи теплопостачання міста. Ми перше місто в Україні, яке пройшло урядові процедури та отримало погодження Кабміну на кредитну лінію. Всі документи готові, аби вже цьогоріч можливо було вкладати кошти у реальні справи. Ситуація із котельнею по вул. Жуйка, 6 є загрозливою для мешканців», – говорить мер Житомира.

Міський голова Володимир Дебой виступає кардинально проти залучення кредитів на погашення боргів. Адже такий шлях упродовж останніх 5 років підтвердив свою неефективність. Саме меру Житомира вдалося погасити кредити, які місто накопичувало роками.

Аби місто не втратило котельню, яка забезпечує 25% населення Житомира теплом та гарячою водою, понад 500 млн.грн. інвестицій від ЄБРР, НЕФКО на модернізацію теплопостачання, а саме підприємство «Житомиртеплокомуненерго» зберегти у комунальній власності, міський голова Володимир Дебой бачить єдиний шлях виходу із проблеми – стіл переговорів із керівництвом банку «Західінкомбанк». Кредит минулих років у будь-якому випадку місту доведеться повернути. Якщо не зробити цього добровільно, банк забирає заставу – стратегічний об’єкт – котельню по вул. Жуйка, 12.  До речі, у філії Житомирського відділення банку повідомляють, що банк не виступав ініціатором застави саме цього об’єкту. Це могло б бути інше майно, вартість якого не перевищувала б суму кредиту у 30 разів. Цю надважливу для міста котельню в якості застави запропонувала тогочасна міська влада. Не виключено, що таким чином об’єкт готувався до приватизації за безцінь.

Для того, аби вберегти об’єкт у власності міста, Володимир Дебой ініціюватиме внесення на сесію міської ради питання про перекредитування комунальному підприємству «Житомиртеплокомуненерго» 16,2 млн.грн. кредиту. Мер Житомира провів зустрічі з керівництвом житомирської філії «Західінкомбанк», в результаті чого досягнуто домовленості про повернення кредиту упродовж наступних 3 років.

Житомиртеплокомуненерго, аби не втратити свій головний об’єкт, за рахунок прибутку зможе погашати кредит. Керівник підприємства Дмитро Рогожин підтверджує: вперше за 23 роки «Житомиртеплокомуненерго» почало сплачувати податок із прибутку, адже упродовж останніх 2 років підприємство працює прибутково, при чому без підвищення тарифів. При відчуженні котельні тарифи для населення можуть підвищитися у кілька разів, а щомісячна платіжка за теплопостачання зрости на 300-400 грн. для кожної сім’ї. Жоден приватник працювати для населення і собі у збиток не буде, так само як і займатися дорого вартісною модернізацією обладнання.

«Три роки ми робили все, аби оздоровити підприємство. У перший рік роботи як комунального підприємства «Житомиртеплокомуненерго» мало збитки у 56 млн.грн. Зараз ми працюємо прибутково, при чому без підвищення тарифів. Сьогодні коефіцієнт корисної дії в котельні по вул. Жуйка, 12 не опускається нижче 94%. Це реальний показник», – говорить Дмитро Рогожин.

Чи підтримають депутати пропозицію перекредитування 16-мільйонного кредиту, чи просто-напросто віддадуть котельню вартістю в 300 млн.грн. у приватні руки, дізнаємося вже незабаром – 28 березня 2013 року під час сесії міської ради.

 

Довідкові дані

 

Котельня по вул. Жуйко, 12 сьогодні це:

— послуги з опалення та гарячого водопостачання для 357 об’єктів:

     –  142 житлові будинки, із них 46 оснащені системою гарячого водопостачання;

     –   8 гуртожитків;

     –   63 бюджетні установи, з них: 8 учбових закладів, 7 дитячих садочків, 5 шкіл, 9 судових та правових установ, 3 лікарні та медичні заклади, 12 культурних та спортивних закладів, 3 бібліотеки, 2 військові заклади, 14 державних інспекцій та управлінь;

     –   144 госпрозрахункові організації та установи;

— котельня по вул. Жуйка, 6 – це 6 котлів великої потужності – разом 180 МВт;

— автономна система водоочистки та водопідготовки;

— центральна газорозподільна станція;

— центральна насосна міста (Ø 800);

— 4 робочих підстанції (10Квт);

— цех централізованого ремонту обладнання;

— ремонтно-будівельний цех;

— транспортний цех;

— склади матеріалів;

— резерви аварійного збереження топлива;

— солесклад – 180 т.;

— центральна КНС – 250 м.куб.;

— вартість об’єкта – близько 300 млн.грн.

Котельня має перспективи: комплексну модернізацію за рахунок коштів ЄБРР (мережі), когенераційне виробництво електроенергії і тепла, встановлення ІТП для будинків та бюджетних закладів (за рахунок інвестицій).

 

Сьогодні КП «Житомиртеплокомуненерго»  це (в рік):

–        12,5 млн.грн. – СПЛАТИ ДО Пенсійного фонду;

–        4,4 млн.грн. – ПДФО;

–        20 млн.грн. – ПДВ

–        Два останні роки підприємство сплачує податок на прибуток до міського бюджету: 2012 рік – 12,9 млн.грн., 2013 рік – 975 тис.грн. Зараз є колосальна перспектива росту.

 

Коротка передісторія 2007-2013 років

У серпні 2007 року Житомирською міською радою було прийняте рішення № 343 «Про надання дозволу на отримання кредиту», відповідно до якого Житомирська міська рада надала дозвіл на відкриття кредитної лінії в сумі 10,0 млн. грн. терміном на 5 років орендному підприємству теплових мереж «Житомиртеплокомуненерго» в установі банку, яка запропонує найвигідніші умови кредитування із заставою майна комунальної власності міста. Забезпеченням кредитної лінії вирішено вважати котельню за адресою: м. Житомир, вул. Жуйко, 12, балансовою вартістю 14,728 млн. грн.

На підставі вищевказаного рішення Житомирської міської ради 30 серпня 2007 року між Комерційним банком «Західінкомбанк», Житомирським орендним підприємством теплових мереж «Житомиртеплокомуненерго» та Житомирською міською радою був укладений договір іпотеки № 192. Відповідно до умов зазначеного договору в забезпечення належного виконання зобов’язань, що виникають із кредитного договору, укладеного між Комерційним банком «Західінкомбанк» та Житомирським орендним підприємством теплових мереж «Житомиртеплокомуненерго», Житомирська міська рада, як майновий поручитель – іпотекодавець передала в іпотеку котельню з насосною та складом солі в м. Житомирі по вул. Жуйка, 12.

Того ж дня між Комерційним банком «Західінкомбанк» та Житомирською міською радою та Житомирським орендним підприємством теплових мереж «Житомиртеплокомуненерго» був укладений договір застави обладнання котельної в м. Житомирі по вул. Жуйка, 12.

Крім того, між виконавчим комітетом Житомирської міської ради та комерційним банком «Західінкомбанк» у серпні 2007 року був укладений договір поруки, відповідно, до якого виконавчий комітет поручився за ОПТМ «Житомиртеплокомуненерго» перед банком коштами міського бюджету. Разом з тим, зазначений договір Вищим господарським судом України був визнаний недійсним у зв’язку із тим, що був підписаний міським головою одноособово без прийняття відповідного рішення Житомирською міською радою.

У серпні 2011 року прокурор м. Житомира звернувся до суду з позовом про визнання протиправним та скасування рішення міської ради від 17.08.07 № 343 «Про надання дозволу на отримання кредиту».

Постановою Корольовського райсуду м.Житомира від 07.09.11, залишеною без змін ухвалою Житомирського апеляційного суду м.Житомира від 17.01.12, позов прокурора задоволено. Постановою Вищого адміністративного суду України від 05.02.13 касаційну скаргу ПАТ «Західінкомбанк» задоволено, постанову Корольовського райсуду м.Житомира від 7.09.11 та ухвалу Житомирського апеляційного адміністративного суду від 17.01.12 скасовано та прийнято нову постанову, якою позов прокурора м.Житомира залишено без задоволення.

Не погоджуючись із вказаною постановою, Житомирською міською радою подано заяву до Вищого адміністративного суду України про перегляд постанови Верховним Судом України.

Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 20.02.13 відмовлено Житомирській міській раді в задоволенні заяви про допуск справи до провадження для перегляду Верховним Судом України.

На даний час існує реальна загроза втрати теплогенеруючого об’єкта міста шляхом відчуження котельні по вул. Жуйка, 12, що призведе до порушення законних інтересів держави та прав громадян.

Житомирською міською радою подано заяви до прокуратури Житомирської області, Генеральної прокуратури України та Управління СБУ в Житомирській області стосовно порушення клопотання перед Верховним Судом України про перегляд рішення Вищого адміністративного суду України.

Управління по зв’язках з громадськістю



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare