Україна, 10014, м. Житомир, майдан ім. С. П. Корольова, 4/2,
тел.: (0412)48-12-12, тел./факс: (0412)-48-11-85,
e-mail: mvk@zt-rada.gov.ua
Головне меню
Пошук по сайту
 
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 27
візитів сьогодні: 5546
візитів всього: 477265
Прогноз погоди
Житомир іде шляхом європейських міст: проекти з енергоефективності продовжуються
6 березня 2013 року 17:29

Робочу зустріч щодо впровадження енергоефективних заходів у бюджетних закладах Житомира провів сьогодні, 06 березня 2013 року, Житомирський міський голова Володимир Дебой із незалежними експертами норвезької компанії ENSI.

Сторони обговорили результати дослідження проекту, що проводилося за рахунок Шведського Агенства з питань міжнародної співпраці та розвитку SIDA. Експертами норвезької компанії ENSI розроблено технічне завдання для реалізації проекту.

Проект з підвищення енергоефективності об’єктів бюджетної сфери передбачає утеплення 19 приміщень закладів освіти та медицини міста.

Міжнародні експерти упродовж півроку досліджували заклади освіти та медицини міста, аби вивчити першочерговість утеплення та необхідність проведення заходів з енергозбереження.

Як повідомив міський голова Володимир Дебой, для реалізації проекту з утеплення закладів бюджетної сфери Житомир має змогу залучити 4,5 млн.євро фінансової корпорації НЕФКО, а також грантову складову. «Проект є ефективним, високоокупним та має грантову складову. В рік економія складатиме більше 7 млн.грн. Ці кошти залишаться в бюджеті міста і можуть бути спрямовані на підтримку освіти та медицини у вигляді обладнання, покращення матеріально-технічної бази», – інформував Володимир Дебой. Керівник міста упевнений: це єдиний шлях для розвитку міста, яким рухаються всі європейські країни.

Таку думку підтверджує старший керівник проектів компанії ENSI Любомир Червилов: «Це та кредитна інвестиція, яка сама себе виплачує за рахунок економії коштів». Для досягнення максимальної економії енергоносіїв, а відповідно, і коштів міського бюджету, норвезькими експертами запропоновано провести комплексне утеплення визначених закладів. У такому разі економія енергоносіїв сягне 56%, – повідомив Любомир Червилов.

Комплексне утеплення 19 бюджетних закладів міста передбачає термоізоляцію стін, дахів, заміну дверей, вікон, установку індивідуальних теплових пунктів з автоматичним контролем, теплових лічильників, ізоляцію мереж. Для цього, підрахували експерти, необхідно 4,5 млн.євро. Термін окупності проекту – менше 7 років, з грантовою складовою він ще скоротиться.

Розпочати заходи з підвищення енергоефективності для 11 дитячих садочків, 5 шкіл та 3 медичних закладів планують розпочати вже цьогоріч. Завершення проекту, передбачають норвезькі експерти, можливо у 2014 році.  Адже лише для проходження адміністративних процедур необхідно як мінімум 4 місяці.  Погодити проект також мають і депутати міської ради, які, до речі, в черговий раз проігнорували соціально важливі заходи: сьогодні на зустріч із норвезькими спеціалістами з’явилася лише одна із запрошених депутатів.

Старший керівник проектів компанії ENSI підкреслює, втратити такий шанс Житомир просто не має права. Адже всі вкладені у проект кошти у найближчі роки повертаються у вигляді економії енергоресурсів, крім того, передбачені проектом заходи продовжать службу самих будівель.

Житомир уже має позитивний досвід реалізації спільних із фінансовою корпорацією НЕФКО проектів. Нагадаємо, у минулому році реалізовано проект по заміні ламп розжарювання на енергоефективні світлодіодні ліхтарі та утепленню дитячого садочка  №21 по вул. Лесі Українки. Також цьогоріч Житомир спільно з НЕФКО за програмою Демо-Україна розпочне реалізацію другого проекту – створення енергоефективного кварталу, що опалюється квартальною котельнею по вул. Домбровського, 30.

Список об’єктів, включених до пріоритетної інвестиційної програми:

1.      ДНЗ №6

2.      ДНЗ №26

3.      ДНЗ №29

4.      ДНЗ №42

5.      ДНЗ №43

6.      ДНЗ №57

7.      СНВК №59

8.      ДНЗ №63

9.      ДНЗ №66

10.  ЦРД №69

11.  ДНЗ №70

12. ЗОШ №12

13. ЗОШ №15 (головна будівля)

14. ЗОШ №15 (початкова школа)

15. ЗОШ №17

16.  Гімназія №23 (нова будівля)

17.  Пологовий корпус КУ «ЦМЛ №1»

18.  Терапевтичний корпус КУ «ЦМЛ №1»

19.  Травматологічне та урологічне відділення КУ «ЦМЛ №1»

 

 

Управління по зв’язках з громадськістю



Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Житомирській міській раді та її виконавчому комітету і охороняються законом України. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare